Edy Tavares z Gran Canarie hovoří před finále Eurocupu s novináři.

Edy Tavares z Gran Canarie hovoří před finále Eurocupu s novináři. | foto: Eurocupbasketball.com

Po srbském pilíři se mu zlomil i ten mexický. Real ulovil afrického dobra

  • 6
Je to skoro přesně rok, co měl na stole velkorysou nabídku z FC Barcelona, ale modro-fialový dres neoblékl. Teď se Edy Tavares stává členem Realu Madrid a v bílém se poprvé objeví při nedělním basketbalovém El Clásicu. Nic proti Katalánsku.

A přitom okolnosti nejsou letos ve srovnání s loňskem zas tak moc odlišné. Členy Barcelony tehdy pronásledovala zranění a obrovitánského Kapverďana se v NBA zrovna zřekli Atlanta Hawks.

Dobromyslný mladík nechtěl pochopit, proč mu v Americe všichni říkají, že o něj tolik stojí, a pak ho ze dne na den škrtnou z patnáctičlenné soupisky. Ale toužil o místo ve slavné profilize ještě zabojovat.

V Raptors 905 se stal nejlepším obranářem „farmářské“ soutěže D-League a vysloužil si dokonce smlouvu v Cleveland Cavaliers. Za obhájce titulu však nastoupil jen v jediném zápase základní části. V play-off přihlížel zápasům v civilu a navíc si v jeho průběhu při tréninku přivodil zlomeninu ruky.

A letos na podzim se situace z loňska opakovala. Cavaliers potřebovali místo pro jiné hráče, a tak 220centimetrový Edy musel jít. Nikdo z NBA se neozval, sezonu tedy zahájil znovu v dresu Raptors 905. 

Ovšem když teď zavolal Real Madrid, řadou nešťastných příhod sužovaný, Tavares už neváhal a na návrat do Evropy přitakal. V pětadvaceti už chce hlavně hrát na co nejvyšší úrovni.

Končí tím také několikaletá sága, během níž se o talentovaného mladíka, jenž basketbal objevil až v sedmnácti letech, průběžně pokoušely oba nejslavnější španělské kluby získat. Nejdřív ho lákali z Herbalife Gran Canaria, pak ze zámoří.

Výjimečný obranář, ale i šikovný podkošový zakončovatel je řešením tristního stavu podkošové sestavy Realu. Tomu nejprve odpadl srbský reprezentant Ognjen Kuzmič, zranění kolena ho připraví o celou sezonu.

Ublížil si také Anthony Randolph - i když ten chyběl jenom na několik týdnů. A  jen potíže s ramenem vyléčil, jeho klub o minulém víkendu ze stejné příčiny ztratil pro změnu mexického dlouhána Gustava Ayóna. Na rozdíl od Randolpha musel na operaci a vynechá nejméně čtyři měsíce.

Jediným dospělým pivotem v Realu, jenž zatím absolvoval kompletní program, je Felipe Reyes. Šanci využil a nedávno se vůbec stal nejstarším MVP ligového kola, ale v sedmatřiceti už u něj není jistota, že mu forma (anebo nedejbože zdraví) vydrží dlouhodobě.

A tak přichází Tavares, první spekulace potvrdil trenér Pablo Laso. Rodák z malého ostrova Maio ležícího na západ od břehů kontinentální Afriky dostal tříletou smlouvu. 

Teď je pro Real Madrid velkou úlevou od potíží. Našel se někdo, kdo se může střetávat s barcelonskými dlouhými. A až se všichni uzdraví? Tenhle problém se bude řešit později.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž