Vysokoškoláci zahájí ligu již za týden

  16:51
Praha - Jedno těsné vítězství a dvě jednoznačné porážky. S takovou bilancí se vrátili basketbalisté USK Praha z přípravného turnaje v Rakousku. Trenér Petr Treml hovořil zejména v souvislosti s téměř padesátibodovou porážkou od Gmundenu o strašidelném průběhu, ale zároveň se snažil hledat pozitiva. "Jedině utkání s takto kvalitními týmy nás mohou posunout vpřed."

Vysokoškoláci v letošním přípravném období hrají převážně se zahraničními soupeři. Na Folimance se v rámci Memoriálu Dr. Ordnunga utkali s polským Wloclawkem a rakouským Welsem, o víkendu absolvovali další turnaj v Rakousku. Kromě Welsu změřili své síly ještě s Gmundenem a St. Poltenem. Výsledky? Na úvod vysoko podlehli Gmundenu 57:105, o den později zdolali St. Polten o jediný koš 83:81. Ve svém závěrečném vystoupení pak nestačili na Wels, s nímž prohráli 81:104.

Strašidelný průběh

Zejména výsledek prvního duelu s Gmundenem je téměř strašidelný. Porážka o skoro padesát bodů, to je opravdu silné kafe. "Těžko se to popisuje. Bylo to opravdu strašidelné," marně hledal slova trenér USK Petr Treml. "Ten zápas se nám absolutně nepovedl. Všichni hráči zahráli hluboce pod své možnosti. Spadli jsme tak hluboko, že už jsme nebyli schopní se zvednout."

Čím si Treml totální kolaps svých svěřenců vysvětloval? "Sám nevím, čím to bylo způsobeno. Možná překvapením z tamního prostředí, svou roli mohla sehrát i únava z cesty. V každém případě jsme kazili naprosto základní věci, které bychom kazit rozhodně neměli."

Pokud kouč Pražanů pokáral své hráče za nevýrazný výkon, je podle něj na místě vyzdvihnout i vynikající výkon soupeře. "Je nutné říci, že Gmunden hrál proti nám opravdu výborně," uznal kvality rakouského protivníka.  

Na vývoji zápasu se navíc do jisté míry podepsal hned jeho začátek. "Ten se nám vůbec nevydařil," poznamenal dále Treml. A ve stejném duchu se odvíjel čas až do čtyřicáté minuty. "Ani na chvíli jsme se nedostali do hry."

Ve Welsu se rozstřílel Staněk

Druhý zápas byl úplně o něčem jiném. Proti St. Poltenu basketbalisté USK svůj předchozí výkon povýšili o několik pater a kýžený výsledek se dostavil. Utkání skončilo dvoubodovým vítězstvím Pražanů! "Věděli jsme, že takový výkon, jaký jsme předvedli proti Gmundenu, už prostě nemůžeme zopakovat," podotkl Treml.

"Odehráli jsme dobrý zápas, i když jsme hráli v malém počtu hráčů a na pivotu musel nastupovat i Alič." Na vině byla zranění, která vysokoškoláky v přípravě ještě nenechala hrát v kompletním složení. Do Rakouska vůbec neodcestovali zraněný Přibyl s Mikešem, který hrál druhou ligu za Vyšehrad, nehráli ani pivoti Krátký s Pastýříkem.

"Krátký má zablokovaná záda a Pastýřík má problémy s kotníkem. Mimo hru bude minimálně ještě týden," posteskl si Treml. Šanci naopak dostali dva dorostenci. "Z tohoto pohledu pro nás byl turnaj velmi přínosný. Například Frolík jasně ukázal, že může v lize bez problémů zaskočit." 

První střetnutí odehráli čeští basketbalisté v Gmundenu, na další dvě utkání se přesunuli do Welsu. Tam je také čekal závěrečný zápas proti domácímu Kraftwerku. "Domácí tým jej pojal jako slavnostní otevření nové sezony. Hodně se na to chystali, představili všechny své nové hráče. A v neposlední řadě nám chtěli vrátit porážku z Prahy."

Vysokoškoláci porazili Wels v rámci Memoriálu Dr. Ordnunga 82:75. Nejvíce bodů (16) tehdy zaznamenal právě Mikeš, který v Rakousku chyběl. Druhý zápas těchto dvou soupeřů měl ovšem zcela odlišný průběh.

"Welsu se utkání hodně povedlo. Již v prvním poločase nám nastřílel deset trojek, celkově pak sedmnáct," poukázal Treml na střeleckou potenci domácího týmu. Paradoxně jí velel český basketbalista Pavel Staněk. "Hrál výborně, dal nám pět trojek za poločas."

První čtvrtina byla extrémně útočná, skončila 36:28. Nakonec pak rakouský celek zvítězil o třiadvacet bodů. "Konečný výsledek vypadá hrozně, ale my jsme hlavně v útočné fázi hráli dobře. Bohužel jsme však v obraně nenašli na soupeře žádný účinný recept. Nepomáhaly ani změny obran z osobní na zónovou."

Do začátku ligy zbývá jen týden

Celkově si hlavní trenér USK konfrontaci s rakouskými soupeři pochvaloval. "Jedině takovéto zápasy nás mohou posunout dál." Zatímco většina českých týmů hraje v přípravě zápasy mezi sebou, vysokoškoláci se snaží jít jinou cestou. "Tomu jsme se chtěli vyhnout. Naším cílem bylo odehrát co nejvíce zápasů se zahraničními kluby. Je jen škoda, že jsme nemohli hrát v kompletní sestavě." 

Pro deset z dvanácti klubů Mattoni NBL začne prvoligová sezona 12. října. Neplatí to pro jediné dva kluby. Právě USK Praha obstará spolu s Prostějovem televizní předehrávku, která je na programu již o dva dny dříve. Pražanům tedy zbývá do vstupního soutěžního utkání pouhý týden!

"V Rakousku jsme sehráli poslední přípravné zápasy. V pondělí a úterý mají hráči volno a pak už budeme jen trénovat," nastínil Petr Treml nejbližší program svého týmu. Bude moct na startu Mattoni NBL počítat alespoň s některým ze zraněních hráčů?

"To bych také hrozně rád věděl," pokrčil bezmocně rameny. "Doufám, že Lukáš Krátký se v průběhu tohoto týdne zapojí do tréninku, ale Marián Přibyl to nejspíš nestihne a stejně na tom bude pravděpodobně i Pastýřík. A aby toho nebylo málo, tak si v Rakousku přivodil zranění kotníku i rozehrávač Vukotič..."

Mnoho těžších soupeřů hráči USK na rozjezd potkat nemohli. Prostějov je spolu s Nymburkem a Mlékárnou Kunín největším favoritem blížícího se ročníku nejvyšší domácí soutěže. Před rokem se vysokoškolákům vstupní utkání nevydařilo. Na své palubovce překvapivě podlehli Pardubicím a to je do dalších kol nepříjemně poznamenalo.

"Prostějov bude favoritem, naopak my nemáme co ztratit a můžeme jen získat. To by mohla být naše výhoda. V loňské sezoně jsme totiž v duelu s Pardubicemi cítili povinnost vyhrát a hráče to možná až příliš svazovalo," řekl na závěr Petr Treml.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Menšík i Macháč v Madridu zvítězili, ve druhém kole vyzvou hvězdy

25. dubna 2024  13:19,  aktualizováno  17:48

Čeští tenisté Tomáš Macháč a Jakub Menšík postoupili do 2. kola antukového turnaje Masters v...

Po 4 letech opět na antuce. Účast na Prague Open potvrdily Bejlek i Šafářová

25. dubna 2024  17:21

Tenistky Sára Bejlek, Tereza Valentová nebo krátkodobě vracející se Lucie Šafářová potvrdily start...

Ladra pokračuje v Boleslavi, smlouvu prodloužil do roku 2027

25. dubna 2024  17:11

Fotbalista Tomáš Ladra prodloužil smlouvu v Mladé Boleslavi a se stávajícím zaměstnavatelem...

Hokejová osmnáctka zahájila MS vítězně. Švýcarsko porazila 3:0

25. dubna 2024  16:42,  aktualizováno  17:07

Čeští hokejisté do 18 let porazili na úvod mistrovství světa Švýcarsko 3:0. Gólově se prosadili...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...