LeBron James (vpravo) z LA Lakers střílí přes Daria Šariče na koš Phoenixu.

LeBron James (vpravo) z LA Lakers střílí přes Daria Šariče na koš Phoenixu. | foto: AP

LeBronova kanonáda, podivné vyloučení. Ani tak si Lakers s Phoenixem neporadili

  • 10
Na play off čeká jedenáctým rokem, ale letos se basketbalový Phoenix zařadil do velké čtyřky Západní konference NBA. A po úterku mu patří druhá pozice, když přeskočil oba kluby z Los Angeles. Pomohl si vítězstvím 114:104 na palubovce Lakers. Výhry dosáhl navzdory vyloučení Devina Bookera, kterého sudí poslali kontroverzně do sprch za mrštění míčem na jednoho z nich.

Suns uspěli popatnácté z posledních 18 duelů a mají bilanci 23-11. Druzí jsou nejen na Západě, ale i v celé lize. Lépe je na tom jenom Utah.

Bez Bookera, který stihl 17 bodů, se Phoenix musel obejít od půlky třetí části. K výhře jej tak táhl s 21 body Dario Šarič, 19 bodů nastřílel Mikal Bridges. Suns trefili 16 z 29 trojek. 

Vyloučení Devina Bookera za hození míče:

Domácímu celku nestačilo ani 38 bodů, pět doskoků a šest asistencí LeBrona Jamese, jenž proměnil 16 z 24 střel z pole.

Denver až překvapivě snadno deklasoval Milwaukee, třetí tým Východní konference, zvítězil 128:97. Hvězdou duelu se stal srbský pivot Nikola Jokič, který si připsal padesátý triple double v kariéře za 37 bodů, 11 asistencí a 10 doskočených míčů, když trefil 15 z 23 střel.

Bucks nestačilo 27 bodů a osm doskoků úřadujícího MVP soutěže Janise Adetokunba.

Jokič se stal po Wiltu Chamberlainovi druhým pivotem v historii, který padesátku dosáhl. Zatímco Chamberlain na ni potřeboval 703 střetnutí (po většinu jeho kariéry se však nepočítaly bloky), šestadvacetiletý centr Nuggets to stihl už za 416. Co se třicetibodových výkonů při triple doublech týče, Jokič zazářil poosmé, Chamberlain drží rekord s 21.

Momenty ze zápasu Milwaukee - Denver:

„Tohle všechno dokládá, jaká je to hvězda,“ vysekl Jokičovi poklonu trenér Mike Malone. „Nikola není nikdy unavený. Když sedí na lavičce, prosí spoluhráče o pořádný doskok, dobrou obranu a vysvětluje, jak posouvat míč. Když se takto chová váš nejlepší hráč, předává to ostatním jasnou zprávu.“

Při devátém triple doublu sezony Jokičovi sekundoval Jamal Murray s 24 body a šesti finálními pasy. P. J. Dozier přidal 19 bodů. Na druhé straně se kromě Adetokunba prosadil i Khris Middleton s 20 body. Bucks doplatili na trojky, jichž proměnili pouze 11 ze 40. Denver navíc střílel s úspěšností 56 procent.

Stejně jako Nuggets dosáhl třetí výhry v řadě Boston, který doma porazil Clippers 117:112. Hvězdou utkání se stal Kemba Walker, jenž Celtics poprvé od ledna pomohl ke třetímu triumfu v řadě 25 body a šesti asistencemi. Jaylen Brown přidal 18 bodů, po 14 nasbírali Jayson Tatum a Payton Pritchard.

Kemba Walker z Bostonu v těžké pozici, proti němu strmí Ivica Zubac z Los Angeles Clippers.

Clippers nastoupili bez své opory Kawhiho Leonarda, trápí ho bolesti zad. Vynikl tak s 32 body včetně pěti trojek střelec Paul George, 25 bodů a sedm asistencí si připsal Reggie Jackson. Kalifornský celek je nyní na čtvrtém místě Západu s bilancí 24-13, prohrál však pět z posledních osmi střetnutí.

Výborným výkonem se blýskl i loňský nováček sezony Ja Morant, který pomohl Memphisu k výhře 125:111 ve Washingtonu 35 body a 10 asistencemi. „Zasloužíme si kredit. Učíme se z předchozích chyb a přitom neustále tvrdě pracujeme. Dnes to bylo zasloužené,“ pochvaloval si Morant po zápase.

Hvězdě Grizzlies sekundovali, oba s 20 body, Dillon Brooks a De’Anthony Melton. Na straně domácích zaznamenali po 23 bodech a šesti doskocích Bradley Beal a Russell Westbrook, druhý jmenovaný navíc přidal 15 asistencí. Wizards nicméně ztratili 22 míčů, přesně o polovinu víc než hostující tým.

Momenty ze zápasu Memphis - Washington:

Atlanta udržela na 80 bodech Miami, sama jich při premiéře nového kouče Natea McMillana nastřílela 94. Její oporou byl s 18 body a 10 asistencemi tradičně Trae Young. Domácí Heat postrádali Jimmyho Butlera. 

Série tří výher New Yorku skončila v San Antoniu, kde domácí dovedlo k triumfu 119:93 šest dvouciferných střelců, nejvíc s 18 body kanadský pivotman Trey Lyles. 

Výsledky NBA

Boston Celtics - Los Angeles Clippers 117:112
Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 104:114
Miami Heat - Atlanta Hawks 80:94
Milwaukee Bucks - Denver Nuggets 97:128
San Antonio Spurs - New York Knicks 119:93
Washington Wizards - Memphis Grizzlies 111:125

Utkání Toronto Raptors - Detroit Pistons bylo odloženo.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž