Kawhi Leonard z Los Angeles Clippers zakončuje, za ním marně skáče Luka Dončič z Dallas Mavericks. | foto: AP

Leonard pálil v Dallasu, basketbalisté Clippers si vynutili sedmý zápas

  • 28
Basketbalisté Los Angeles Clippers odmítli konec sezony. V šestém pokračovaní série úvodního kola play off NBA vyhráli v Dallasu 104:97 a srovnali na 3:3 na zápasy. V dresu hostů zářil hlavně Kawhi Leonard, který si 45 body vyrovnal své osobní maximum ve vyřazovací části. Sekundoval mu Paul George, jenž k 20 bodům přidal 13 doskoků. Poraženým nestačilo ani 29 bodů a 11 doskoků Luky Dončiče.

Poprvé v historii NBA v jedné série uspěl v úvodních šesti zápasech pokaždé hostující tým. Clippers uspěli přesto, že jim kvůli zdravotním problémům chyběli Patrick Beverley a počtvrté v řadě také Serge Ibaka.

Leonard si 45 body vyrovnal kariérní maximum v play off. „V důležitých okamžicích se ukazují velcí hráči. Tohle utkání jen dokázalo, kdo je Kawhi Leonard,“ prohlásil trenér Clippers Tyronn Lue.

Vítěz NBA se San Antoniem a Torontem měl v šestém duelu úspěšnost střelby 72 procent, když trefil 18 z 25 pokusů a pět z devíti trojek. K důležitému obratu zavelel svými trefami i ve třetí čtvrtině, v níž Clippers ztráceli o sedm bodů.

„Zničil nás. Měl zatraceně dobrou střelbu,“ uvedl Dončič, který sice byl nejlepším střelcem svého týmu, proměnil však jen dvě z devíti trojek.

Tim Hardaway z Dallasu (vlevo) a Kawhi Leonard z Los Angeles bojují pod košem.
Nicolas Batum a Kawhi Leonard slaví úspěšnou akci Los Angeles Clippers.

Domácímu Dallasu nepomohla ani bouřlivá kulisa trojnásobného počtu fanoušků, než jaký byl povolen v základní části. 

„Už se nám je podařilo u nich porazit, takže věříme, že to můžeme dokázat znvou. Uvidíme, kdo z nás půjde dál,“ řekl dallaský pivot Kristaps Porzingis. Rozhodující duel se hraje v neděli. Vítěz série narazí na Utah.

Výsledky NBA

Play off - 1. kolo

Západní konference - 6. zápas:
Dallas - LA Clippers 97:104 (stav série 3:3)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž