Washington porazil i Lakers a po 38 letech vyhrál svou divizi

  8:46aktualizováno  11:24
Basketbalisté Washingtonu zahájili čtyřzápasovou sérii na západním pobřeží vítězně. Bez Tomáše Satoranského v sestavě v NBA navázali na výhru na palubovce mistrovského Clevelandu a porazili Los Angeles Lakers 119:108. O čtvrtý úspěch Wizards za sebou se nejvíce zasloužil John Wall, který si připsal 34 bodů a 14 asistencí.

John Wall z Washingtonu úpí mezi Tarikem Blackem (vlevo) Juliusem Randlem z Los Angeles Lakers. | foto: Reuters

Úvod zápasu patřil hostům, ale pak Lakers ukázali, že to svěřenci kouče Scotta Brookse až tak jednoduché mít nebudou. Brzký dvanáctibodový náskok soupeře domácí do první přestávky smazali, o poločase už vedli a ve třetí čtvrtině Washingtonu odskočili až o 16 bodů.

Wizards se dostali znovu do vedení až tři minuty před koncem a díky tomu, že poslední čtvrtinu ovládli 37:13, definitivně dokonali obrat. Vedle 34bodového Walla dali Bradley Beal a Otto Porter po 16 bodech, ale i to na druhý nejhorší tým ligy stačilo. Lakers vedl D ́Angelo Russell s 28 body a devíti asistencemi. Jordan Clarkson přidal 22 bodů.

Washington získá poprvé po 38 letech první příčku v Jihovýchodní divizi. „Ani jsem to o divizní výhře nevěděl, my teď bojujeme hlavně o nasazení pro play-off,“ řekl kouč Brooks.

Důležité souboje o postup do play-off z Východní konference zvládli basketbalisté Miami, Milwaukee i Atlanty.

Osmé Miami zvítězilo díky dopichu Hassana Whitesida takřka s klaksonem nad desátým Detroitem 97:96. Heat přišli o dvanáctibodový náskok z druhé půle a půl minuty před koncem naopak ztráceli čtyři body. Goran Dragič dal rychle šestku a koš a krátce poté dostali Heat šanci na výhru. V divoké závěrečné sekvenci nejprve neproměnil střelu Tyler Johnson, Dragič vybojoval doskok ale také minul a Whiteside svou zraněnou rukou dorazil míč do koše.

Whiteside rozhodl o výhře Miami nad Detroitem

Slovinský rozehrávač Dragič vedl svůj tým s 28 body, Whiteside si k 17 bodům připsal devět doskoků. Výhra posunula Heat o zápas před deváté Chicago na osmé místo a o dva a půl zápasu před desátý Detroit. „Kluci tak moc chtěli tuhle výhru a zaslouží si jí,“ chválil své svěřence kouč Miami Erik Spoelstra.

Naopak Detroit, který držel Kentavious Caldwell-Pope s 25 body, prohrál popáté v řadě a play-off se mu vytrácí. „Tohle opravdu hodně bolí. Měli jsme ten zápas v rukou, ale nezvládli jsme to. Oni byli v koncovce lepší,“ řekl zklamaně novinářům rozehrávač Ish Smith, jenž dal 19 bodů.

Šesté Milwaukee vyhrálo nad Charlotte 118:108, když už v první půli vedlo o 22 bodů. Nejlepším střelcem vítězů byl Tony Snell s 26 body, Jannis Antetokunmpo ho podpořil 20 body a osmi doskoky. Hornets spoléhali hlavně na šestadvacetibodového Kembu Walkera a dvacetibodového Franka Kaminského.

Pátá Atlanta zastavila sérii sedmi porážek, když si poradila s Phoenixem 95:91. Suns i bez zraněného střelce Devina Bookera vedli a nebyli daleko od výhry, ale šňůra domácích 17:1 otočila skóre ve prospěch Hawks. Vítěze vedl s 27 body a devíti asistencemi Dennis Schröder (ztratil však osm míčů), Ersan Ilyasova má 18 bodů a 12 doskoků. Za poražené stihl 24 bodů a osm doskoků T. J. Warren, nováček Tyler Ulis připojil 15 bodů, 10 asistencí a šest doskoků.

Zaváhali hráči sedmé Indiany, kteří doma podlehli Minnesotě v koncovce 114:115. Pacers táhl s 37 body Paul George, za hosty dal stejně bodů Karl- Anthony Towns, který k tomu připojil 12 doskoků.

Souboj Towns vs. George

V koncovce rozhodl Ricky Rubio, když trefil trojku 3,4 sekundy před koncem, španělský rozehrávač si v utkání připsal celkem 21 bodů a 10 asistencí, Gorgui Dieng přispěl Wolves 19 body. Pacers měli šanci odpovědět, jenže Monta Ellis svou střelu zahodil a zůstal na 19 bodech, Jeff Teague zvládl 20 bodů a 10 asistencí. Indianě se postupně zranili Rodney Stuckey, Al Jefferson a Glenn Robinson III.

V přímém souboji o poslední postupovou příčku v Západní konferenci se radoval z vítězství Portland, který si osmé místo pojistil výhrou 122:113 nad Denverem. Vede nad Nuggets o jeden zápas, navíc má výhodu při vyrovnané bilanci. Nejvíce se o to zasloužil C. J. McCollum, autor 39 bodů, Jusuf Nurkič si proti nedávným spoluhráčům vylepšil osobní rekord na 33 bodů a připojil 16 doskoků a tři bloky. Damian Lillard přidal 19 bodů, sedm asistencí a šest doskoků.

První poločas byl velmi vyrovnaný a mezi oběma týmy se měnilo vedení, ale ve třetí čtvrtině domácí utekli a získali si zápas pod kontrolu. Utkání bylo velmi vyhecované a plné emocí, což dokazuje i Nurkičovo prohlášení po utkání.„Museli jsme vyhrát a zvládli jsme to. Přeji Denveru hezké léto,“ popíchl zklamaného soupeře Nurkič.

Jusuf Nurkič proti bývalým spoluhráčům z Denveru

Střeleckým lídrem poražených byl Jameer Nelson s 23 body, pivot Nikola Jokič, kterého upřednostnili Nuggets před Nurkičem, doplnil 17 bodů osmi doskoky a osmi asistencemi.

Nejlepší tým soutěže Golden State si připsal osmou výhru v řadě po výsledku 113:106 v Houstonu. Rockets v prvním poločase prohrávali už rozdílem 22 bodů, manko sice dokázali zkorigovat, ale hosté si 60. výhru v ročníku nenechali vzít. Jsou teprve šestým týmem historie, který po tři sezony za sebou vyhrál alespoň 60 zápasů v základní části. Ve středu je čeká důležitý duel o první příčku na hřišti San Antonia.

„Tohle je důležitá část sezony. Hrajeme zápasy proti týmům těsně za námi v tabulce, a navíc na jejich hřišti. Ukázalo se, že na tom nejsme úplně špatně, ale ještě máme co zlepšovat,“ řekl Stephen Curry, který nastřílel 32 bodů, přidal sedm asistencí a vyrovnal si osobní rekord na deset doskoků.

Klay Thompson připojil 25 bodů, Draymond Green dodal 19 bodů a devět doskoků. Jejich trenér Steve Kerr slaví v průběhu třetí sezony už 200. vítězství, na tuto metu došel nejrychleji nejen v rámci NBA, ale i v součtu s hokejovou NHL, baseballovou MLB a NFL amerického fotbalu.

Stephen Curry v duelu v Houstonu

Warriors nasázeli v první čtvrtině 37 bodů a v první půli vedli až dvaadvacetibodovým rozdílem, než domácí zabrali a tři minuty před koncem snížili na šestibodový rozdíl. V důležité chvíli ale James Harden neproměnil nájezd a Curry na druhé straně trojkou definitivně rozhodl.

„Z nějakého důvodu jsme prostě dnes vůbec nehráli dobře. To se moc často nestává, ale musíme se rychle poučit,“ řekl kouč Rockets Mike D ́Antoni.

Houston vedl i s bolavým zápěstím James Harden, který dosáhl na svůj dvacátý triple-double v sezoně za 24 bodů (proměnil jen pět z 20 střel), třináct asistencí a jedenáct doskoků. Mladý švýcarský pivot Clint Capela zvládl 21 bodů a sedm doskoků.

Philadelphia zvítězila v Brooklynu 106:101, přestože má na k dispozici jen devět zdravých hráčů. Dario Šarič nastřílel za vítěze 23 bodů, Robert Covington přidal 21 bodů a 13 doskoků a Timothé Luwawu-Cabarrot je doplnil 17 body a devíti doskoky. Nets vedl Brook Lopez s 26 body, devíti doskoky a šesti asistencemi.

Výsledky basketbalové NBA

Atlanta - Phoenix 95:91
Brooklyn - Philadelphia 101:106
Charlotte - Milwaukee 108:118
Detroit - Miami 96:97
Houston - Golden State 106:113
Indiana - Minnesota 114:115
LA Lakers - Washington 108:119
Portland - Denver 122:113

Autoři:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...