Vítězství znamená téměř jistou záchranu

  22:56aktualizováno  5. dubna 11:12
Praha - Po úterním Severočeské doly All-Star Game a včerejší předehrávce mezi Děčínem a Ostravou (89:64) pokračuje Mattoni NBL dnes vpodvečer pěti zápasy 36. kola. Velkou pozornost budí zejména důležitý duel předposlední Sadské s posledním BBK Brno, USK Praha zase bude hrát v Liberci o zachování reálné naděje na postup do play-off.

A Plus OHL-ŽS Brno - Mlékárna Kunín
(5. 4. v 17 hodin)

Oba týmy sehrály v minulém kole velice dramatické duely, avšak s rozdílnými konci. Zatímco Mlékárna Kunín udolala v prodloužení druhý Děčín, Brno nepotvrdilo roli favorita a těsně prohrálo na půdě USK Praha. "Rozhodovaly i maličkosti. Nám se nedařilo soupeře ubránit a ve prospěch Pražanů hovořily i trestné hody: proti jejich 29 představuje našich 13 pouhých 45%," míní asistent brněnského trenéra Libor Jeřábek.

"Kunín bude určitě těžším soupeřem než USK. Musíme počítat s tím, že trenér Choleva všechny hráče dobře zná a dokáže jejich schopností dokonale využít, což se ostatně projevilo už proti Děčínu."

Brňané prohráli čtyři z posledních šesti zápasů a pokud se v tabulce chtějí udržet v kontaktu s Prostějovem a Pardubicemi, bezpodmínečně potřebují bodovat naplno. "Potřebujeme zlepšit obranu a doskakování, také doufám, že více než v Praze se bude dařit oběma Američanům a před další těžkou sérií se tak pozvedne pošramocené sebevědomí týmu," dodal Jeřábek.

Velkou motivaci však budou mít v dnešním střetnutí i hosté. "Tím, že Brno v minulém kole prohrálo v Praze a my jsme naopak vyhráli, se nám otvírá příležitost přiblížit se k A Plus a tím i k týmům v horní polovině tabulky," těší novojičínského kapitána Davida Hájka. "Na zápas se těšíme, chceme si ho užít bez stresu."

Mlékařům se v brněnské hale dlouhodobě nedaří. V ligové soutěži tam naposledy uspěli 21. dubna 2004, pak přišlo šest porážek v řadě. "Brno je nepříjemný soupeř, zvláště na domácí palubovce," přikývl trenér Zbyněk Choleva.

Přesto věří, že jeho družina nepříznivou bilanci poopraví. "Porazit je znamená pozastavit jejich rychlý protiútok a být velmi pečliví v doskoku. Oba jejich Američané jsou nebezpeční a při spolupráci s Bendou a Chánem zvlášť. Musíme odevzdat maximum, abychom uspěli, a tím dali i zapomenout na známou událost z naší palubovky při posledním vzájemném utkání."

Předchozí vzájemné zápasy

Mlékárna - A Plus 85:73 (Timberlake a Perinčič 17 - Benda 20)
A Plus - Mlékárna 84:74 (Roland 22 - Perinčič a Williams 19)
Mlékárna - A Plus 87:64 (Reinberger 16 - Prach 19)

Synthesia Pardubice - BK Prostějov
(5. 4. v 17.30)

Pardubice dokázaly prostějovský tým v letošním ročníku Mattoni NBL třikrát porazit, přesto jsou v tabulce momentálně až za ním, byť jen o jediný bod. Orli totiž pětkrát za sebou zvítězili a posunuli se již na třetí místo. Chtějí-li pomýšlet na dvoubodový zisk i tentokrát, musejí si dát velký pozor zejména na pardubického lídra Rahsaana Amese, který jim ve třech ligových duelech nasázel dohromady rovných 90 bodů!

Předchozí vzájemné zápasy

Mattoni NBL
Pardubice - Prostějov 90:79 (Ames 22 - Miloš 22)
Prostějov - Pardubice 98:105 (Stuchlý 27 - Ames 35)
Prostějov - Pardubice 73:91 (Kudelin a Crisp 13 - Ames 33)

Český pohár
Prostějov - Pardubice 108:88

ČEZ Basketball Nymburk - BK Ústí n. L.
(5. 4. v 18 hodin)

Lídři soutěže v minulém kole teprve podruhé v této sezoně prohráli, když ztratili bod v Prostějově, ovšem izraelský kouč Muli Katzurin je pevně přesvědčen o tom, že to na hráčích nezanechá žádné stopy. "Jsme profíci a v profesionálním sportu se nemůžete zaobírat tím, jestli jste včera nebo minulý týden prohráli. Musíte mít před sebou jenom následující utkání," říká Katzurin.

V duelu s desátým Ústím se jeho výběr bude chtít vrátit na vítěznou cestu. "Chceme odehrát pěkný zápas a vrátit se do našich zaběhlých kolejí. Každé utkání se snažíme zlepšovat a dávat do naší hry nové nápady a momenty. A přesně takový by pro nás měl být zápas s Ústím."

Toho, že by domácí basketbalisté nepřistoupili k nadcházejícímu zápasu se stoprocentní koncentrací, se nymburský stratég neobává. "Hráči jsou profesionálové a vědí, co chtějí: vyhrávat. Na druhou stranu si nebudeme nalhávat, že je to trošku jiný pocit, když hrajete proti zřetelně slabšímu protivníkovi, máte v kapse Český pohár a téměř neohrozitelné první místo před play-off. Koncentrace se potom udržuje hůř. Nicméně hráči se těší na každé utkání a každé chtějí vyhrát."

Do sestavy severočeského týmu se sice vrátí klíčový rozehrávač Tomáš Holešovský i Miroslav Šverma, avšak naopak z ní vypadl Damien Argrett. V předchozím duelu se Sadskou si totiž přivodil zranění kotníku a jeho start v utkání s Nymburkem je podle informací z klubu naprosto vyloučen.

"Nymburk hraje jednoduché kombinace a těží ze svých hráčských individualit. Na toto se budeme připravovat," uvedl ústecký trenér Jan Šedivý. "Do zápasu půjdeme s tím, že chceme předvést kvalitní obranu, s níž máme v posledních zápasech problémy, a v rámci možností jsme se snažili na ní zapracovat. Nemáme co ztratit, chceme uhrát přijatelný výsledek."

Rovněž křídelník Tomáš Eisner věří, že hosté odehrají na půdě úřadujících šampiónů solidní partii. "Chceme odehrát dobrý zápas. Snad už konečně budeme v kompletnějším složení. Výsledek není zase tak důležitý, ale nesmíme mít svěšené hlavy a musíme omezit ztráty, protože ty nás poslední dobou srážejí do kolen."

Předchozí vzájemné zápasy

Ústí - Nymburk 84:97 (Henry 22 - Diaz, Rančík a Russell 20)
Nymburk - Ústí 107:68 (Diaz 22 - Henry 18)
Ústí - Nymburk 61:92 (Argrett 22 - Sokolovský 17)

Kondoři Liberec - USK Praha
(5. 4. v 18 hodin)

Vysokoškolákům se na nováčka nejvyšší soutěže nedaří. Kondoři vyhráli v letošní sezoně všechna čtyři vzájemná utkání: třikrát uspěli v Mattoni NBL a triumfovali i v Českém poháru. Chtějí-li si však hráči USK uchovat reálnou naději na postup do play-off, je bezpodmínečně nutné, aby na nepříznivou bilanci nemysleli a pod Ještědem získali dva body.

"Do Liberce se jedeme rvát o vítězství a prolomit tak špatnou bilanci s Kondory," odhodlaně prohlásil kouč Petr Treml. Pražanům patří devět kol před koncem dlouhodobé části deváté místo a na osmý Liberec ztrácejí tři body. V jejich neprospěch navíc hraje i již zmíněná negativní bilance ze vzájemných zápasů.

"Pokud pomýšlíme na play-off, tak vítězství v Liberci je jediným možným krokem," uvědomuje si Treml důležitost nadcházejícího duelu. "Hráčský kádr ještě není po zdravotní stránce úplně v pořádku, o startu některých hráčů rozhodne lékař. V každém případě nás čeká velice těžké utkání, v němž bude rozhodovat, kdo udělá méně chyb a rychleji ze sebe setřese svázanost a nervozitu."

Předchozí vzájemné zápasy

Mattoni NBL
USK - Liberec 70:82 (Andelija 25 - L. Tóth, Kraus a Landa 15)
Liberec - USK 85:69 (Kraus 38 - Kotas 16)
USK - Liberec 71:78 (Alič a Rerko 15 - Kraus 30)

Český pohár
Liberec - USK 88:70

BK Sadská - BBK Ives Brno
(5. 4. v 19.30)

Další z hitů 36. kola se odehraje v Poděbradech, kde hraje své domácí zápasy Sadská. Ta bude mít v dnešním večerním souboji psychickou výhodu, neboť v minulém kole vysoko zvítězila v Ústí n. L., kdežto BBK ztratil nadějně rozehraný duel s Libercem. Poslední celek tabulky vedl na začátku druhého poločasu již o patnáct bodů, ale nakonec prohrál o jediný koš.

"Jsme si vědomi toho, že nás čeká velmi těžké utkání se soupeřem, který má jednu z posledních šancí zachovat si naději na udržení v nejvyšší soutěži," poznamenal domácí trenér Karel Forejt. I pro jeho družstvo by však případné dva body měly cenu zlata. "Pro nás by vítězství znamenalo téměř jistou záchranu."

Nezanedbatelnou výhodou Sadské by mělo být také domácí prostředí. "Věřím, že potvrdíme stoupající formu a slušné výkony z posledních tří zápasů. Je potěšitelné, že jsme již zdravotně v pořádku, hrát bude i nejzkušenější hráč Pavel Kubálek. Očekávám dramatické utkání s vypjatou atmosférou, ve kterém by domácí prostředí mělo být jednoznačně naší výhodou."

Předchozí vzájemné zápasy

BBK - Sadská 79:82 (Wiedner 21 - Lyle 22)
Sadská - BBK 88:64 (Lyle 28 - Helbich 18)
BBK - Sadská 83:67 (Práznovský 19 - Novák 13)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...