Velké chvíle Krejčího a první potlesk. Důležité pro mé sebevědomí, vzkazuje

  16:49
První potlesk už Vít Krejčí v NBA zažil. „Pěkně nás tam zvedl,“ ocenil českého basketbalistu za dva rychlé sobotní koše proložené dvěma asistencemi Mark Daigneault, trenér Oklahoma City Thunder.
Vít Krejčí míří za zápasem NBA do soukromého letadla Oklahoma City Thunder.

Vít Krejčí míří za zápasem NBA do soukromého letadla Oklahoma City Thunder. | foto: Facebook Oklahoma City Thunder

Jedenadvacetiletý rodák ze Strakonic sbírá po nedávných zraněních minutky na palubovce nejlepší ligy světa, objevuje se však i v kádru Oklahoma City Blue z farmářské soutěže G League.

Jaký byl zápas proti Philadelphia Sixers? Za necelých devět minut jste nastřádal čtyři body, dvě asistence a vámi tažený nápor donutil soupeře vrátit na hřiště hlavní hvězdy.
Měl jsem z něj dobrý pocit. Oni už tam dali nějaké hráče z lavičky, ale my je ještě donutili, aby do hry vrátili základní pětku, z čehož asi nebyli úplně šťastní. Ukázalo se, že i my, kteří běžně nehrajeme tolik minut, můžeme obrátit vývoj zápasu. My prostě hrajeme naplno celý zápas, ať je to minus 20, nebo plus 20. To se nám povedlo i v tomhle zápase.

Jaké bylo osobní setkání s pivotem Joelem Embiidem?
Na to, jak je obrovský, má neuvěřitelné dovednosti. My jsme teď kvůli zranění některých dlouhých docela malí, ale dařilo se nám ho slušně ubránit a dalo nám to možnost se vrátit do zápasu. Až do nepovedeného startu třetí čtvrtiny jsme byli pořád na pěti bodech a na Embiidovi jsme odvedli dobrou práci.

Na čem je závislé vaše nasazení do zápasů NBA?
Do každého zápasu jdu s tím, že jsem připravený hrát. Už jich nezbývá tolik a já chci být v závěru sezony co nejvíc na palubovkách NBA. Na každé utkání se tak připravuju, jako bych hrál třicet minut, a to po mně trenér chce - když je potřeba naskočit, ať jsem připravený. A v zápase ve Filadelfii jsem, myslím, ukázal, že i když sedím 40 minut, tak na těch posledních osm dokážu naskočit. To bylo důležité pro mé sebevědomí. Na hřišti jsem se cítil fakt dobře a dál uvidíme.

I v této sezoně vás trápily zdravotní problémy. Před duelem proti Sixers jste v NBA naskočil naposledy 8. listopadu proti San Antoniu.
V poslední době se to týkalo kotníku, který byl vepředu hodně dlouho nateklý, ale byly tam i některé další věci. Týden dva jsme nevěděli, co s tím kotníkem přesně je. Když se to zjistilo, šlo to už rychleji, ale bylo to poměrně komplikované zranění a chvíli to trvalo. Nechtěli jsme to uspěchat a myslím, že jsme odvedli dobrou práci. Poslední dny, kdy jsem trénoval a už zase hrál, jsem se už cítil dobře.

A operované koleno, které vás donutilo vynechat kompletní sezonu, už je plně v pořádku?
Občas ho ještě cítím, i když se snažím na to nemyslet. Pořád musím před tréninky a zápasy dělat speciální rozehřívací cviky. Určitě na to nejde zapomenout, pořád se o to musím starat. Každopádně v basketu už mě to vůbec nelimituje.

Na co v této sezoně jako tým nejvíc spoléháte?
My musíme hrát na sto procent každou noc. Hodně soupeřů nás podceňuje, i naposledy s Chicago Bulls jsme prohráli o pět a měli jsme i šanci vyhrát. Ještě ve čtvrté čtvrtině jsme vedli. To, že nás podceňují, nám při našem přístupu dává možnost vyhrát. Někdo, kdo hraje desátou sezonu a čeká ho šestistý zápas v lize, do toho nejde tak jako my, když máme pře sebou teprve třicáté nebo čtyřicáté utkání. Stále se do NBA snažíme víc dostat a upevnit si v ní místo, a to nám dává velkou výhodu.

Je Oklahoma City dobrý tým na začátek kariéry v NBA díky své práci s mladými hráči?
Určitě, protože tady s nimi pracují vážně dobře. V týmu si spolu i dobře rozumíme, protože jsme všichni podobně staří.

Jak je řízeno vaše přecházení mezi týmem NBA a záložním celkem v G League? Nebo dokonce situace, kdy jste v jeden den byl u utkání obou celků?
My to máme skvělé v tom, že oba týmy hrají ve stejné hale. Když se stane, že se domácí utkání obou soutěží hrají ve stejný den, tak první zápas týmu z G League je od 12 hodin, skončí ve dvě, nebo ve tři, klub mi pak zařídil ubytování v hotelu naproti hale, kam si jdu na hodinu odpočinout, a v půl čtvrté už musím být zpátky v hale. Je to pak dlouhý den, ale dává mi to další příležitost být na hřišti. A po pravdě ani nevím, jestli ještě do konce sezony nějaký takový bude. Zatím se to stalo asi jen třikrát.

Jak moc se liší hra obou vašich týmů?
Ty akce jsou praktiky identické, protože máme hodně hráčů, kteří skáčeme mezi G League a NBA, odhadem tak polovina soupisky z NBA hrála v nějakou část sezony i za Blue (tým z G League). Oba týmy jsou dost propojené, trenér z G League s námi byl i v letní přípravě. Jde o to, že když někdo nehraje v nějakém zápase NBA, tak aby pak mohl dostat herní minuty v G League.

Lavička Oklahoma City Thunder sleduje koncovku zápasu s Chicago Bulls. Zcela vlevo Vít Krejčí.

Jaký je rozdíl v péči hráče v NBA a G League?
Je to nesrovnatelné, ten luxus v NBA je úplně jinde. Teď jsme pět dní na výjezdu a hráli jsme dvakrát ve dvou dnech, což jsem na tripu zažil poprvé. V půl desáté v noci jsme dohráli ve Filadelfii, rovnou se jelo na letiště, ve dvě ráno jsme přiletěli do Chicaga a už ten den večer se hrálo. V G League se takhle soukromě nelétá, tam je to normálně „komerčkou”, takže tam by se takový dvoják nedal zvládnout. U nás to díky tomu propojení s prvním týmem ještě není tak špatné, ale slyšel jsem, že v jiných týmech G League je to daleko horší. Nechci říct, že servis v G League je spatný, ale ten rozdíl oproti NBA je ohromný.

Co je cílem pro zbytek sezony?
Bereme to zápas od zápasu, a co bude, bude. Máme mladý tým a úplně nám už nejde o postup do play off, není na nás kvůli tomu tlak. Třeba v posledních dvou zápasech s Philadelphií i Chicagem jsme i přes porážky odvedli dobrou práci, se kterou můžeme být spokojení. V tenhle moment ale mají tihle soupeři větší talent než my, i díky zkušenějším hráčům. O tomhle se poslední dobou bavíme. Některé týmy vyhrají, i když si to „nezaslouží”, protože třeba Chicago má DeRozana, který dal 40 bodů, a Vučeviče, který dal 30 bodů. My si ale každou výhru musíme opravdu zasloužit, což je skvělé. Nemáme žádnou takovou superhvězdu, speciálně když nám teď chybí Shai Gilgeous-Alexander. Musíme tak jít do zápasu pokaždé na sto procent, jinak nemáme šanci vyhrát.

Kdo má v kabině hlavní slovo?
Když je něco potřeba, všichni jdou za Derrickem Favorsem, který už má odehráno dvanáct sezon a je to jediný veterán v našem týmu. Klub po něm chce, aby nám pomáhal, a on v tom dělá velmi dobrou práci. Je skvělé mít možnost se radit s tak zkušeným borcem.

Co vás zaujalo z uzávěrky trejdů v NBA, která proběhla minulý čtvrtek?
Sledoval jsem to a stalo se toho hodně. Pro Tomáše Satoranského je San Antonio určitě lepším místem než Portland, na který to po prvním trejdu chvíli vypadalo. Pořád je to ale hodně čerstvé a nemám o tom dost informací. Doufám, že bude v té nejlepší pozici a své místo si vyslouží. Saty toho teď měl dost, takže ještě chvíli počkám a pak se ho trochu vyptám. Vlastně teď ve středu hrajeme se Spurs, tak si možná promluvíme.

Tomáš Satoranský se rozcvičuje

Jak se v tuhle chvíli těšíte na EuroBasket v Praze?
Bude to skvělý svátek pro český basket a já se už nemůžu dočkat. Je to už nějaká doba, kdy se naposledy mohlo hrát před zaplněnou halou, a bude skvělé, že si fanoušci naplno užijí kvalitní basket. Doufám, že zápasy budou vyprodané. Já si pamatuju svůj první zápas za nároďák proti Bosně a je to skvělý pocit hrát před českým fanoušky.

A už jste v Oklahoma City probírali, jak budete přes léto reprezentaci k dispozici?
Ještě jsme to úplně neřešili, ale už mám nějaký nástřel toho, jak bude léto vypadat. Vím, že po sezoně tu budu muset ještě nějaký čas zůstat, ale rozhodně chci hrát za národní tým, tak se to budu snažit domluvit, abych toho za reprezentaci mohl odehrát co nejvíce.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Plzeňský mistr dal futsalistům Slavie deset gólů. Šest dostal

25. dubna 2024  8:11

Úvodní futsalové semifinále série play off mezi Plzní a Slavií nabídlo divoký průběh. Hosté po...

Budějovický blokař Sedláček: Ega stranou, musíme tahat za jeden provaz

25. dubna 2024  8:05

Českobudějovičtí volejbalisté už mohli slavit extraligový titul, ale v úterý v Praze v hale Lvů...

Basketbalisté Miami uspěli v Bostonu i díky rekordním třiadvaceti trojkám

25. dubna 2024  7:58

Basketbalisté Miami zvítězili v Bostonu 111:101 a srovnali v osmifinále play off NBA na 1:1 na...

První velká výhra odškrtnutá. A teď jen ukecat trenéra, smála se Bejlek

25. dubna 2024  7:58

Madrid (Od naší zpravodajky) Během zápasu několikrát naštvaně praštila raketou, i přes slibné vedení ztratila první set. Pak se...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...