Hráči Sacramenta Kings slaví trefu Tyrekeho Evanse (zavalený) výhru nad Memphisem Grizzlies.

Hráči Sacramenta Kings slaví trefu Tyrekeho Evanse (zavalený) výhru nad Memphisem Grizzlies. | foto: AP

VIDEO: Nejhorší tým si zvedl náladu nejkrásnější vítěznou trefou NBA

  • 9
Na legendární trefy Dušana Kecmana nebo Evanthie Maltsiové ještě Tyreke Evans nemá, ale přesto se na tenhle jeho kousek bude dlouho vzpomínat. V duelu NBA zajistil basketbalista Sacramenta Kings výhru 100:98 nad Memphisem Grizzlies trojkou z poloviny hřiště.

Utrápená mladá hvězda nejutrápenějšího týmu soutěže si tak na konci roku 2010 zvedla náladu. A na klubovou bilanci šesti výher a 23 porážek na chvilku zapomněli i nejvěrnější fanoušci.

Evans jim vyrazil dech senzační trefou v duelu, který se už už ubíral k výhře Memphisu. V závěru se totiž do role hrdiny pasoval hostující O. J. Mayo a veleobtížnou dvojkou otočil skóre na 97:98.

Tyreke Evans ze Sacramenta Kings střílí vítěznou trefu do koše Memphisu Grizzlies. Vpravo Zach Randolph

Tyreke Evans ze Sacramenta Kings střílí vítěznou trefu do koše Memphisu Grizzlies. Vpravo Zach Randolph

Odčinil tak svůj hřích, když se v předchozích vteřinách nechal o míč obrat - ano, Tyrekem Evansem - a dopustil předchozí obrat na 97:96. Souboj o muže zápasu měl ale pokračování.

Sacramento už sice nemělo time-out, nedostalo šanci přesunout se na polovinu soupeře a tam si připravit akci. Čas na poslední střelu ale zbyl.

Ta střela vypadala takto:

Evans díky ní završil své statistiky na 21 bodech. Tam někde by měl být střelecký průměr loňského nováčka roku. Jednadvacetiletý rozehrávač ale sbírá "jen" 17 bodů a k nim přidává 5,1 asistence a 4,7 doskoku.

Jedním z důvodů trápení mladého týmu jsou přetrvávající Evansovy potíže se zánětem klenby, které si dříve či později vyžádají operaci. Po předchozích osmi prohraných duelech si možná Sacramento přálo dřívější termín. Ale ve středu večer se tahle tužba týkala Memphisu.

Tyreke Evans ze Sacramenta KingsTyreke Evans ze Sacramenta Kings slaví výhru nad Memphisem Grizzlies.

A na závěr připomenutí trefy, která i po Evansově kousku zůstala "zázrakem roku": Dušan Kecman takto vystřelil Partizanu Bělehrad letošní triumf v Jadranské lize.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž