Veronika Šípová (vlevo) a Tereza Vitulová s pohárem pro basketbalové mistryně...

Veronika Šípová (vlevo) a Tereza Vitulová s pohárem pro basketbalové mistryně Evropy do 16 let. | foto: ČBF

Kapitánka mladých basketbalistek: Těším se, co mi MS přinese do kariéry

  • 0
Už ve středu čeká na české basketbalistky ostrý start do světového šampionátu do 17 let ve španělské Zaragoze. A začínají zostra. Vyrukují v repríze loňského evropského semifinále do 16 let na Itálii. I když tým Richarda Fouska si v základní skupině nemůže vybírat. To je totiž považována za nejtěžší na celém šampionátu.

Češky přesto odletěly do Španělska s dobrou náladou. Jeden úspěch už totiž v kapse mají - před rokem se staly mistryněmi Evropy. Díky tomu mohou startovat na letošním MS.

„Šly jsme krok za krokem. Nejprve jsme chtěly být v té lepší polovině a skončit do osmého místa. Když jsme to dokázaly, chtěly jsme stále výš a výš, až jsme celé mistrovství vyhrály. To byl nezapomenutelný pocit, když zvedáte pohár nad hlavu a všichni jsou šťastní,“ vrátila se ve vzpomínkách do Portugalska kapitánka Veronika Šípová.

Naprosto stejná sestava nabrala z pražského letiště velice podobný směr jako před rokem. Bude také letos úspěšný? To se dozvíme během následujících pár dní. Češky ale opravdu nečeká nic jednoduchého. Už první zápas s Itálií může hodně napovědět o jejich ambicích.

„Nejvíc se těším hned na první zápas s Itálii. Známe se dobře z loňska. Ve skupině jsme s nimi prohrály, ale v play-off jsme vyhrály my. Víme, že se musíme soustředit hodně na obranu, hlavně podkošových hráček,“ má česká pivotka Tereza Vitulová myšlenky pouze na vstup do turnaje.

Soustředí se tak moc, že jí teď ani tolik nezajímá konfrontace s USA, která přijde na řadu hned jako druhá a je snem každého basketbalisty.

Hned se třem velmi odlišným stylům budou Češky vzdorovat ve svých prvních třech vystoupeních na MS. „Myslím si, že se určitě máme na co těšit. Jiný než evropský styl basketu jsme si mohly vyzkoušet už teď v přípravě proti Austrálii. Byl to rychlejší basket, než na který jsme zvyklé. Hrály hodně jednoduše a my jsme nebyly schopné s s tím vypořádat. Navíc měly vyvážené všechny posty,“ bere si ponaučení z přípravy Vitulová.

Připomíná tak tři poslední přípravná utkání v Děčíně s Austrálií, ve kterých české basketbalistky získaly jednu výhru. „Může to být na jednu stranu dobře, že jsme si to vyzkoušely. Třeba ve druhém zápase jsme hrály hodně dobře a ukázaly si, že na ně máme,“ hledá Vitulová pozitiva.

Také Šípová oceňuje rozmanitost basketbalových stylů, které na její tým čekají: „Opravdu se těším na atmosféru všech zápasů a jsem zvědavá, co mi MS přinese do další kariéry. Máme opravdu těžkou skupinu s USA, Itálií a Koreou. Všechno je ale možné. Nemůžeme na MS odcestovat s myšlenkou, jak těžké bude hrát proti USA a že jsme vloni s Itálií ve skupině prohrály.“

Na loňském evropském šampionátu byly čeští fanoušci z řad rodičů hodně slyšet. Podporu z hlediště očekává Vitulová také v Zaragoze: „Rodiče některých holek se chystají fandit za námi do Španělska. Ostatní budou zápasy sledovat on-line na YouTube.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž