Veronika Šípová čelí zájmu novinářů po vítězství českých basketbalistek na...

Veronika Šípová čelí zájmu novinářů po vítězství českých basketbalistek na olympiádě mládeže v Gruzii 2015. | foto: www.olympic.cz

Další Šípová slaví titul z mládežnické olympiády. Letos je to Veronika

  • 0
Že by se historie opakovala? Zatím je vše na dobré cestě. V roce 2013 české basketbalistky do 16 let na Evropském olympijském festivalu mládeže (EYOF) prohrály první zápas, ale pak se odrazily ke zlaté medaili z „malé olympiády“ a především ke stříbru na ME. O dva roky později jsou Češky na cestě tenhle scénář zopakovat. Zatím v její polovině.

Podruhé za sebou se jméno České republiky objevuje na nejvyšším stupni basketbalového turnaje dívek v rámci EYOF. Letos se o to postaral tým složený z hráček ročníků narození 1999 a 2000. 

Češky do turnaje sice vstoupily těsnou porážkou od Belgie (55:56), ale v následujících čtyřech zápasech už přemožitelky nenašly, včetně finálové vendety s Belgií (52:32).

„Je to super pocit završit dřinu v pěti zápasech výhrou ve finále. Dokázaly jsme navíc porazit Belgičanky, proti kterým se nám první zápas nepovedl. Bylo skvělé jim porážku vrátit a ještě získat zlatou medaili,“ užívala si pocity vítězek Veronika Šípová. 

Po prvním vystoupení v gruzínském Tbilisi se přitom zdálo, že k tomu nebude mít příležitost. Češky padly s Belgií. 

„Byly jsme zklamané a litovaly toho, že se nám vstup do turnaje nepovedl. Říkaly jsme si ale, že holky před dvěma lety také prohrály a nakonec získaly zlato. Každá jsme si z toho zápasu vzala ponaučení a věděly jsme, že se chceme dostat až do finále,“ připomněla porážku od Rusek v roce 2013.

Také před závěrečným zápasem celého turnaje se mladé Češky uchýlily ve vzpomínkách ke svým o dva roky starším reprezentačním kolegyním.

„Vzpomínaly jsme před finále a říkaly si, jak úžasné by bylo pokračovat v jejich stopách a dosáhnout velkých úspěchů i na mistrovství Evropy,“ zasnila se Šípová. 

Zároveň ale varuje před přílišným sebevědomím pro evropský šampionát, který startuje už za deset dní v Portugalsku: „Musíme tam jet s tím, že je to nový začátek, nový turnaj. Můžeme si z EYOF něco vzít, ale nesmí nám to vlézt do hlavy.“

Veronika Šípová měla cestu týmu z před dvou let zmapovanou dopodrobna. Vždyť oporou úspěšné reprezentace, která tehdy získala zlato na EYOF a stříbro na ME, byla Tereza Šípová, o dva roky sestra Veroniky. 

Rodinnou sbírku tak Veronika doplnila o další zlato. 

České vítězky basketbalového turnaje na olympiádě mládeže v Gruzii 2015. Tým hrál ve složení: Tereza Vitulová, Julie Pospíšilová, Kristýna Brabencová, Adéla Smutná, Karolína Szotková, Karolína Šotolová, Natálie Rašková, Anežka Kopecká, Veronika Šípová, Barbora Tomancová, Adéla Vymazalová, Veronika Voráčková.

„Možná Tereza ještě může machrovat, protože toho má trochu víc. Zatím je úspěšnější a já jí to přeju. Chtěla bych být stejně dobrá, jako je ona. Mám ale ještě co dělat,“ připomíná Veronika například i čtvrté místo své sestry na loňském MS do 17 let. Tereza navíc může další placku přidat s reprezentací do 18 let, se kterou má v těchto dnech nadějně rozehrané ME.

Do domácnosti Šípových tak letos mohou klidně přibýt ještě další dvě cennosti. Co by se v takovém případě dělo? „Se sestrou máme takovou společnou vitrínku, kam si dáváme naše trofeje. Až dojde místo, koupíme si nové poličky,“ směje se mladší z basketbalových sester.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž