Diskuze

Pětka z tělocviku od učitele Dvořáka: Děti nesmí dělat kotoul, zranily by se

Vytáhlému elegánovi v bledě modré košili byste nehádali, že v květnu oslavil sedmdesátku. Však také šlachovitý Václav Dvořák pořád učí na základní škole tělocvik a zeměpis. Ovšem v hale na Šibeníku při setkání legend basketbalové Dukly Olomouc, které pomohl v letech 1973 a 1975 ke dvěma titulům mistra Československa, si na palubovku přišel už jen pro ocenění pro člena klubové síně slávy. V exhibičním zápase se posadil na lavičku a hlasitě koučoval.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FS

Povinná Tv je výchovně-vzdělávací předmět jako každý. Základem je všestranné získávání pohybových dovedností a všestranný rozvoj pohybových schopností v základních sportech t. j. atletika, sportovní gymnastika, míčové hry (košíková, mezinárodní házená), plavání, běžecké i sjezdové lyžování. Na 1. stupni většinou formou pohybových her, na 2. a 3. stupni přiměřenou formou respektující individuelní schopnosti a všestranný rozvoj osobnosti. Nadstavbou povinné Tv jsou pohybové a sportovní kroužky i sportovní oddíly. Tímto směrem byla zaměřena příprava budoucích učitelů. Doufám, že tomu je tak stále a případné nedostatky nejsou obhajovány výroky typu: "My to dnes děláme jinak, my učíme Tv moderně."

0 0
možnosti
AS

Tělocvik mnohde zůstal na úrovni první republiky s důrazem na gymnastiku, která děti nebaví, kdy navíc jedno dítě "sportuje" a 29 se na to dívá. Myslím že mnohem větší důraz by měl být kladen na výuku základů kolektivních sportů a plavání. Bylo by fajn, kdyby se děti naučily hrát volejbal, basketbal, florbal, házenou, fotbal, klidně i hokej (nasucho s míčkem) než aby 29 dětí civělo na jednoho, co dělá blbě kotoul plavmo.

0 0
možnosti
MM

gymnasticke zaklady a atleticke zaklady jsou VELMI dulezitou pripravou pro ziskani koordinace, akcelerace, pruznosti a pouziti skoku, hazeni, techniky behu pro VSECHNY sporty,

Proto je pro deti VELMI dulezite zacit telesnou vychovou obsahujici prvky atletiky a gymnastiky, nez se prejde k zakladum kolektivnich sportu !!

Telesna vychova nemusi byt nijak nudna, zalezi na vynalezavosti a nadseni ucitele.

2 0
možnosti
KJ

Kdysi také byl zaměstnán na jedné škole a když jsem viděl kolik dětí bylo osvobozeno od tělocviku (měly na to papír od doktora), potom se nelze divit jak náš sport až na výjimky jde dolů.

2 0
možnosti
AM

A93l56e58x 40M70a18c15h

29. 9. 2021 5:39

Imho tělocvik by se měl učit mnohem více teoreticky, sportovat by měly děti ve svém volném čase. Jenže i zde z diskuse je vidět spousta hloupých lidí, kteří se ptají, k čemu tělesná výchova je. Takže škola místo toho horko těžko dohání u dětí zanedbanou výchovu dětí ze strany rodičů.

0 0
možnosti
AM

A72l52e79x 69M53a71c61h

29. 9. 2021 5:41

A také je to vidět na stížnostech, že za covidu děti tloustly a že za to může vláda. Houby, mohou za to rodiče těch dětí.

2 0
možnosti
KS

Co tělocvikář, to narušená osobnost. Aspoň moje zkušenost. Dodnes si pamatuji, jakou jsem měla hrůzu že smrčky přes kozu - že zavádím nohama a narazím si ústa. Že to není o fyzické schopnosti, ale o bloku psychického. Když si vzpomenu, jak na to tělocvikáři reagovali....jak kdyby Smrčka byla alfa omega bytí člověka.

0 6
možnosti
HU

Za nás bylo nejdůležitější, že v těláku se nic moc podstatného nedělo a ulili jsme se z otravných předmětů typu ČJ, jazyk tenkrát ruský, matematika, dějepis, zeměpis apod. ;-D

0 0
možnosti
RF

Pro me nejhorsi skrcka pres kozu ci zabradli. Asi jsem byl pokakanej. Splh na lane fuj. Sprint des. Kdyz uz tak dlouhe trate ci splh na tyci ci skok pres kozu roznozkou...

1 0
možnosti
AS

Někdo je halt nemehlo, s tím učitel nic nenadělá...

0 2
možnosti
TL

Staci se podivat na trenink profesionalnich fotbalistu kde je hlavne motorika, beh a posilovani. Nikdo nedela kotouly a jine nesmysly co se delaji na zakladni skole.

3 5
možnosti
RC

Stačí se podívat na trénink fotbalistů, kde se všeobecná příprava zanedbává, a možná i proto velká část fotbalistu po kariéře končí jako poloviční invalida.

10 1
možnosti
AP

Snad ještě jedna vzpomínka. Tělocvikáři s velkou oblibou kazili dětem vyznamenání a to v době, kdy nějaká druhá šance na vějšku nebyla. Pro mne jsou to velmi často zamindrákovaní lidé, kteří si svou hodnotu dokazují buď sportovními výkony,nebo na úkor dětí. Pamatuji jak jsem se byla přimlouvat za syna, a tělocvikářka mi vmetla, že má nedostatečnou koordinaci pohybu. Tedy v pubertě, kdy vyrostl 15 čísel za rok. V dospělosti dojel na kole z Lyonu do Číny, chtěla bych tu děvu vidět, zda by to dokázala.

4 4
možnosti
Foto

M64a68r51t46i32n 68T31a96u65š

28. 9. 2021 16:10

To je na tom to nejhorší. Tedy, pokud nesportoval do puberty, to už se špatně dohání. Na druhou stranu, není každému dáno. Pohybové nadání je, nebo není, jen těžko se k té koordinaci dopracovat. Takže když si tělocvikář usmyslí, udělá děcku peklo. Já třeba neumím tančit, a vím, že s tím houby nadělám, a ani taneční mistr Játro by s tím nic nesvedl.

6 1
možnosti
VB

Tělocvik jsem na prvním stupni absolutně nenáviděl, nebyl jsem moc fyzicky zdatný a preferovaly se kolektivní sporty, což znamenalo, že jsem od ostatních vždycky dostával sodu za to, že mi to nejde.

Teď na střední to vidím jako zbytečnou ztrátu času. Cvičím sám 5x týdně a to co se dělá o tělocviku mi nedává absolutně nic.

Celkově mi to přijde absurdní, protože jako dospělý člověk si už přijdu dost soběstačný na to, abych rozhodl co se sebou po fyzické stránce dělat.

2 2
možnosti
Foto

M69a41r58t55i10n 66T94a17u37š

28. 9. 2021 16:03

Na základce jsem tělocvik neřešil. Čutali jsme do mičudy na kdejakém plácku, pořád jsme někde lítali. Od třetí třídy jsem jezdil za Spartu rychlostní kanoistiku, tak jsem neměl problém. Jen ty kolektivní, to mi prostě nešlo, zvlášť ten fotbal. Jak si mě do týmu na fotbal "kapitáni" nevybírali, vybíjená, to bylo něco jiného. Občas se mi podařilo soupeřům v poli vyrazit dech, byl i nějaký otřes mozku. Ale pro většinu to bylo zpestření výuky. Na učňáku to bylo jinak. Snahy se ulejt, a nebo fotbal. Do týmu mě opět nikdo nechtěl, tak jsem se schoval v nářaďovně, a zkoušel koně, bradla (bradla jsem miloval, silové, dynamické, bavilo mě to) Tělocvikář, už postarší super chlap mě tam jednou vyhmát, začal něco o ulejvácích, ale když viděl ty figury... Fotbal tě nebere, to jsem si všimnul, tak se mi tu nezmrzač, já sem občas kouknu. A v osnovách byly různé prověrky, vytrvalostní, silové, nářadí. Fotbal tam ke smůle ostatních nebyl. Takže když došlo na kruhy, a hlavně na ta bradla, vysek jsem takovou sestavu, že učitel povídá: "Tauši, z vás bude ještě gymnasta" Cítil jsem se jako za sto gólů, protože čutálisti z toho pdali jak mouchy. A když mi rodiče za lumpárny zamkly kolo, byl to krutý trest. Když má kamarád dostat syna na kolo, to je boj, jako ještě musím dohrát level, jinak přijdu o.... co já vím o co.

6 0
možnosti
  • Nejčtenější

Premium služby

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Hokej

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

MMA

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Hokej

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokej

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

Hokej

Washington v boji o play off vynuloval Boston, McDavid slavil jubileum

16. dubna 2024  7:09,  aktualizováno  7:37

Aktualizujeme Pondělní zápasy hokejové NHL přidaly na napětí v boji o poslední volné postupové místo do play off....

Fotbal

POHLED: Svědíkův čas ve Slovácku se naplnil. Ztrácel elán, perspektivu

16. dubna 2024  7:28

Nevyhnutelné se stalo skutečností. Veleúspěšná éra trenéra Martina Svědíka ve fotbalovém Slovácku...

Hokej

Zákopová válka o hokej ve Znojmě. První liga? ICEHL? Nový klub?

16. dubna 2024  7:27

Poslední hokejový zápas v letošní sezoně sehráli Orli Znojmo na začátku března. Bezmála sedm týdnů...

Hokej

Lídr proti šampionům. Nač se těšit ve finále hokejové extraligy

16. dubna 2024  6:58

Extraligové play off vrcholí. A je na co se těšit! Pardubice proti Třinci. Vítěz základní části...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...