LeBron James z Miami smečuje do koše Philadelphie.

LeBron James z Miami smečuje do koše Philadelphie. | foto: AP

V NBA startuje play-off, hon na obhájce titulu z Miami začíná

  • 56
Basketbalová NBA získává nový náboj. Základní část, ať byla jakkoliv zajímavá, je minulostí, teď začíná play-off, na jehož konci bude korunován 67. šampion. Bude mít stejné jméno jako loni? Proč ne, obhájci triumfu z Miami hrají možná v ještě lepší formě než před rokem. Jenže nažhavení sokové chtějí jejich kralování přerušit, jako první se o to v osmifinále pokusí Milwaukee.

Miami zatím sezona vychází náramně. V základní části prohrálo jen 16 utkání, což je o čtyři méně než v loňské základní části zkrácené kvůli výluce. Lepší bilanci měl naposledy před šesti lety Dallas, který ubral ještě jednu porážku.

Osmifinálové dvojice

Východní konference:
Miami - Milwaukee
New York - Boston
Indiana - Atlanta
Brooklyn - Chicago

Západní konference:
Oklahoma - Houston
San Antonio - LA Lakers
Denver - Golden State
LA Clippers - Memphis

První kolo vyřazovacích bojů začne v noci na neděli. Finále přijde na řadu na začátku června.

Za posledních deset let se však jen dvakrát stalo, že vítěz základní části získal i titul. V roce 2003 se to povedlo San Antoniu a v roce 2008 Bostonu. Miami se však může opřít o LeBrona Jamese, který má životní formu a je hlavním kandidátem na cenu pro nejužitečnějšího hráče. Navíc mu vydatně sekundují Chris Bosh, Ray Allen a především Dwyane Wade.

"Vše, co jsme v této sezoně dosáhli, nás připravovalo na tento moment. Je jedno, jak dobrý tým máme, každý se na nás chce vytáhnout. Jdeme proti zdi, ale máme jasný cíl, a to tu zeď zbořit a znovu získat titul. Naší výhodou je, že z loňska máme důležité zkušenosti," řekl Wade.

Miami je navíc hodně silné v domácím prostředí, kde prohrálo jen čtyřikrát, z toho však hned dvakrát s New Yorkem. Právě Knicks jsou ve Východní konferenci největším soupeřem Heat. Zkušené mužstvo poskládané převážně z veteránů má o motivaci postaráno, jelikož pro velkou část kádru je to zřejmě poslední šance na zisk titulu.

Přísnější tresty

Basketbalová NBA před začátkem play-off zpřísnila tresty pro simulující hráče. Zatímco v základní části ligy znamenal první prohřešek jen varování a až pak pokuta, nově bude basketbalista za předstírání faulu hned platit, a to minimálně 5 000 dolarů (asi 98 tisíc korun). NBA se zveřejněním nové škály oznámila, že simulantů v základní části bylo 24 a pět basketbalistů muselo platit. Tresty za toto porušení pravidel zavedla zámořská liga poprvé od této sezony.

Za ním by je měl táhnout především nejlepší střelec soutěže Carmelo Anthony, který nabral velkou formu. Otázkou však je, jestli tým s devíti třicátníky vydrží náročné play off fyzicky.

"Nevím, co se stane v budoucnu, ale cítím, že právě teď máme tým schopný dosáhnout něčeho velkého," řekl Anthony.

V Západní konferenci je boj o postup do finále papírově mnohem vyrovnanější. Do play-off vstoupí jako jednička loňský finalista Oklahoma, ale naděje si dělají také San Antonio, atleticky vybavený tým LA Clippers a také černý kůň soutěže Denver.

Nuggets předvádějí rychlý a týmový basketbal, navíc v domácím prostředí jsou vůbec nejlepší z celé NBA, když na své palubovce prohráli jen tři zápasy. Poměrně mladému celku však chybějí větší zkušenosti s náročnými duely play-off.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž