Buddy Hield z týmu Světa dává koš. Jeho snaze přihlížejí zleva D'Angelo Russel,...

Buddy Hield z týmu Světa dává koš. Jeho snaze přihlížejí zleva D'Angelo Russel, Karl-Anthony Towns a Devin Booker z týmu USA, a také Kristaps Porzingis ze světového výběru. | foto: AP

Kanaďan pálil, Bahamec pálil a výběr světa přestřílel mladé Američany

  • 4
První den 66. All Star víkendu NBA patří nastupujícím hvězdám. Mladí basketbalisté z různých koutů světa tentokrát v New Orleans přestříleli americký výběr 150:141. Hlavními hvězdami byli kanadský nováček Jamal Murray a jeho bahamský rival Buddy Hield.

Nejužitečnějším hráčem Rising Stars Challenge pro nováčky a „druháky“ v NBA se stal denverský Murray, výtečný střelec z dálky se blýskl 36 body a 11 asistencemi.

Murray přitom nebyl členem základní pětky a odehrál jen 20 minut. Trefil totiž 13 z 19 střel z pole, z toho devět trojek ze čtrnácti pokusů.

Zastínil tím i Hielda, který před vlastním, tedy neworleanským publikem, vykouzlil 28 bodů a šest doskoků. „Hrál a střílel jsem prostě jenom tak, jak umím, na body nebo cenu MVP jsem nemyslel,“ div že se devatenáctiletý Murray po exhibičním utkání neomlouval.

„Pro Jamala to bylo snadné, vždycky když dostal do ruky míč, spoluhráči na něj křičeli, ať nepřihrává,“ smál se trenér světového výběru Mike Brown, jinak první asistent v Golden State.

Z podkošových hráčů ve vítězném týmu byl nejvíc vidět Kristaps Porzingis se 24 body, lotyšský pivot New Yorku také doskočil 10 míčů.

Chorvat Dario Šarič z Philadelphie nastřílel 17 bodů a srbský pivot Nikola Jokič z Denveru se i na exhibičním poli blížil triple-double - za 21 minut stihl 12 bodů, 11 doskoků a osm asistencí.

Sestřih z utkání mladých hvězdiček NBA

Američany, kteří loni zvítězili 157:154, letos v závěru táhli dva hráči, kteří jsou v NBA již druhým rokem - Frank Kaminsky ze Charlotte nastřílel 33 bodů, když na devět trojek potřeboval pouze 13 střel, Jonathon Simmons ze San Antonia nakonec zaznamenal 19 bodů.

Poražený výběr amerických mladíků o poločase prohrával o 11 bodů a v průběhu dokonce o 19, ale ve druhém poločase se dotáhl především zásluhou 23 bodů z ruky Kaminského.

Karl-Anthony Towns, tahoun Minnesoty, který by jako newyorský rodák, ale reprezentant Dominikánské republiky mohl nastoupit za oba týmy, v dresu USA nastřádal 24 bodů a 11 doskoků. Devin Booker z Phoenixu připojil 17 bodů.

Basketbalových kousků lační diváci viděli i zápas celebrit. Východ v něm přehrál tým Západu 88:59, bývalý basketbalista NBA Brandon Armstrong zazářil 16 body a 15 doskoky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž