Ústí si může zajistit postup do play-off

  13:40aktualizováno  14:28
Praha - Už jen tři kola zbývají do konce nadstavbové části Mattoni NBL a boj o poslední dvě volná místa do play-off vrcholí. První vstupenku mohou získat ústečtí Plynaři, pokud porazí poslední Sadskou. Důležitý zápas se odehraje v Ostravě, kde domácí Nová huť hostí Spartu, druhý pražský tým USK bude usilovat o povinné dva body v duelu s Handicapem Brno.

Skupina A1

Synthesia Pardubice - BK Prostějov
(22. 3. v 17.30)

Východočeši v minulém kole poprvé v nadstavbové části zvítězili, když se jim na severu Čech povedlo zaskočit domácí Děčín. Trenér Stanislav Petr věří, že jeho svěřenci mohou sehrát vyrovnanou partii i s Prostějovem. "Hodně bude záležet na psychice. Oni k nám jedou s tím, že musejí vyhrát, kdežto my vyhrát chceme," prohlásil Petr.

"Věřím, že našim divákům předvedeme kvalitní výkon a pokud se nám to podaří, máme šanci uhrát dobrý výsledek. Největší obavy máme z dlouhých hráčů soupeře. Oproti našim pivotům mají nejen výškovou a váhovou převahu, ale i více zkušeností. Pozor si musíme dát také na křídelníka Stuchlého, kterému se teď střelecky daří. V každém případě má Prostějov velice silný tým, ale za určitých okolností je k poražení."

Pardubicím možná pomůže křídelník Jiří Černošek, který přišel na východ Čech právě z Prostějova. Kvůli nemoci vynechal poslední dvě utkání s Nymburkem a v Děčíně. "Ještě v neděli měl teplotu a až včera se přišel ukázat na trénink. Rozhodně nepůjdu proti jeho zdraví, ovšem je možné, že alespoň na chvíli nastoupí," doplnil Petr.

Prostějovští basketbalisté v sobotu znovu podlehli Nymburku. K premiérovému vítězství nad úřadujícími šampiony v letošním ročníku Mattoni NBL jim nepomohla ani skutečnost, že hosté přijeli na Moravu bez čtyř hráčů základního kádru. "Do každého zápasu vstupujeme s tím, že ho chceme vyhrát, ale v tuto chvíli ještě výsledky nejsou rozhodující. Důležité bude především play-off, takže neděláme z porážky s Nymburkem žádnou tragédii," poznamenal trenér Prostějova Michal Pekárek.

"Vítězství Pardubic v minulém kole bylo velice překvapivé. Potvrdilo se, že tento tým nemá co ztratit a může hrát velice uvolněně, protože už neusiluje o vylepšení své pozice před play-off. Proto zítřejší utkání v žádném případě nepodceňujeme a chceme jej využít k tomu, abychom si vyzkoušeli některé herní varianty před play-off."

Očima experta

Josef Jelínek: Vítězství Pardubic v Děčíně pro mě bylo největším překvapením minulého kola. Synthesia určitě předvedla velice dobrý výkon, ale to nic nemění na skutečnosti, že jednoznačným favoritem tohoto střetnutí je Prostějov. V sobotu sice nezvládl domácí utkání s Nymburkem, ale přesto bych řekl, že se mu v poslední době daří a předvádí takové výkony, jakými se chtěl prezentovat od začátku sezony. Na východě Čech by to hosté měli potvrdit a získat další vítězství. Tip: 2

Předchozí vzájemné zápasy
Pardubice - Prostějov 79:86 (Špička 18 - Callahan 29)
Prostějov - Pardubice 102:81 (Stuchlý 22 - Novotný 19)
Prostějov - Pardubice 99:78 (Callahan 21 - Ames 28)

A Plus ŽS Brno - BK Děčín
(22. 3. v 17.30)

Hráčům A Plus ŽS nepomohl k úspěšnému výsledku v Novém Jičíně ani skvělý začátek. Po čtyřech minutách hry sice hosté vedli již o dvanáct bodů, jenže v následujících osmi minutách je Mlékárna Kunín doslova "přejela" a po šňůře 36:7 bylo prakticky po zápase.

"Kunín přešel ze zónové obrany na osobní, začal nás trochu řezat a my jsme se s tím nedokázali vypořádat," vrátil se k sobotnímu nevydařenému zápasu brněnský trenér Miroslav Pospíšil. "Když jsme se hře domácích přizpůsobili, už bylo pozdě. Pravdou však je, že soupeři se dařilo vše, na co sáhl a v takovém případě to bývá pokaždé hodně těžké."

Utkání s Děčínem je především soubojem o čtvrté místo, ale Pospíšil zdůrazňuje, že stále myslí i na bronzový stupínek. "Boj o třetí místo jsme ještě nevzdali," zdůrazňuje brněnský kouč. "Hodně mě překvapilo, že Děčín nezvládl domácí střetnutí s Pardubicemi, zvláště když Synthesia nastoupila bez Černoška s Trnkou. Ukázalo se však, že každý je nahraditelný. Středeční zápas bude opravdu velice důležitý a já věřím, že ho zvládneme."

Na severu Čech byli z nečekané porážky s Pardubicemi velice zklamaní. "Hráči už po utkání věděli, že to byl propadák a že jsme zklamali fanoušky i sami sebe. Družstvo však konstruktivní kritiku přijalo a já pevně věřím tomu, že v Brně podáme výkon na hranici svých možností," doufá trenér Pavel Budínský.

Děčín však utrpěl jednu výraznou ztrátu. Dvě minuty před koncem zápasu s Pardubicemi se zranil klíčový rozehrávač Levell Sanders a k zítřejšímu duelu nenastoupí. "Chodí na rehabilitace a lékaři mu doporučili klid. V Brně hrát určitě nebude," dodal Budínský.

Očima experta

Josef Jelínek: Brněnští basketbalisté sice neodehráli několik posledních zápasů v optimální pohodě, ovšem přesto jsou jednoznačným favoritem. Pokud se jim podaří pokrýt rozehrávače Sanderse, budou mít cestu k vítězství otevřenou. V případě, že by Sanders kvůli svému zranění vůbec nenastoupil, tak by byla jejich pozice samozřejmě ještě mnohem jednodušší a jasnou výhrou by si mohli dodat sebedůvěru do další fáze sezony. Tip: 1

Předchozí vzájemné zápasy
A Plus ŽS - Děčín 95:68 (Machač 22 - Sanders 20)
Děčín - A Plus ŽS 88:86 (Balík 23 - Machač 29)
Děčín - A Plus ŽS 85:93 (Bičvič 18 - Roland 21)

ČEZ Basketball Nymburk - Mlékárna Kunín
(22. 3. v 17.30)

Obhájci titulu předvedli v minulém kole výborný výkon na hřišti druhého Prostějova a získali už sedmadvacáté vítězství v letošním ročníku Mattoni NBL. Do střelecké listiny se sice zapsalo pouze šest nymburských basketbalistů, ovšem všichni nastříleli dvouciferný počet bodů.

Trenér Michal Ježdík věří, že v duelu s Mlékárnou Kunín bude mít na lavičce alespoň o jednoho hráče více. "Pavel Beneš už začal trénovat a zítra by měl hrát. Radoslav Rančík s Mauricem Whitfieldem ale ještě nenastoupí a u Charlese Mandiče se teprve rozhodneme," uvedl Ježdík.

Vysoké vítězství Mlékárny Kunín nad Brnem jej překvapilo. Hlavně úsek hry na přelomu první a druhé čtvrtiny, který novojičínská družina vyhrála o devětadvacet bodů. "Ten zápas jsem neviděl, takže nevím, co bylo příčinou. Určitě to však pro mě bylo překvapení."

Novojičínský trenér Zdeněk Hummel se včera dohodl s vedením klubu na prodloužení smlouvy o jeden rok. "Smlouva sice ještě není podepsaná, ale dohodnutí jsme, takže to beru jako hotovou věc. Dohoda mezi chlapama platí," pousmál se Hummel, který je zároveň trenérem národního týmu.

Mlékárna Kunín zatím v letošní sezoně na Nymburk ani jednou nevyzrála. Po úvodní porážce na půdě soupeře nezvládla ani dvě utkání ve své hale. Hummel prozradil, že se jeho svěřenci pokusí využít absence několika domácích hráčů. "Nevíme přesně, jestli bude hrát některý z rozehrávačů, ale v každém případě bychom měli vyvinout značné úsilí zejména v obraně. Chtěli bychom hrát dostatečně agresivně."

Očima experta

Josef Jelínek: Domnívám se, že za jistých okolností může jít o vyrovnané utkání. K tomu je však potřeba, aby se dařilo stěžejním ofenzívním hráčům Mlékárny Kunín. Pokud podají optimální výkon, hosté mohou držet s Nymburkem krok. Přesto však předpokládám, že Nymburk navzdory zdravotním problémům několika hráčů v domácím prostředí nezaváhá a i počtvrté v letošní sezoně Kunín porazí. Tip: 1

Předchozí vzájemné zápasy
Nymburk - Mlékárna Kunín 109:104 (Rančík 26 - Warrick 24)
Mlékárna Kunín - Nymburk 71:91 (Warrick 23 - Rančík a Michel 17)
Mlékárna Kunín - Nymburk 85:92 (Chavis 21 - Rančík 18)

Skupina A2

NH Ostrava - Sparta Praha
(22. 3. v 17.30)

Zdá se, že Nová huť má poslední šanci, kterak si uchovat reálnou naději na postup do play-off. V minulém kole se nedokázala vypořádat s absencí dvojice největších opor Zbyňka Pospíšila s Jaroslavem Prášilem a především kvůli tristní bilanci tříbodové střelby (1/25 - 4%!!!) prohrála na palubovce předposledního Handicapu o patnáct bodů.

"Brno hrálo třicet minut zónovou obranu a my jsme se bohužel z dálky nemohli trefit," pokrčil rameny ostravský kouč František Rón. "Oba kluci nám skutečně moc chyběli. Jarda Prášil by určitě nějakou trojku dal a Zbyněk Pospíšil by hodně pomohl například v útočném doskakování."

Hrát však nebudou ani tentokrát. Pospíšila nepustí do hry zraněné rameno, Prášil má angínu. "Ale musíme se s tím poprat," burcuje Rón . "Sparta disponuje velkou silou zejména pod košem. Pokusíme se vytvořit co největší tlak na hráče z perimetru a důležité bude i to, jak se vypořádáme s doskakováním."

V tabulce skupiny A2 mají Pražané před svým zítřejším soupeřem dvoubodový náskok, ovšem případná porážka by jim boj o play-off pořádně zkomplikovala. "Sice jsme Ostravu dvakrát porazili, ale vzájemné skóre je na nule. Proto bude středeční utkání velice důležité," říká sparťanský kouč Jaromír Geršl, kterému bude chybět potrestaný Miha Fon.

"Chtěli bychom se spolehnout hlavně na sílu našich podkošových hráčů, ovšem k nim se musejí alespoň částečně přidat hráči z perimetru. V sobotním utkání s Ústím se to povedlo pouze Novákovi a pokud naše dlouhé v Ostravě nepodpoří nikdo další, budeme to mít velice těžké. Soupeřova obrana totiž naše pivoty zdvojuje a ti se pak logicky velmi těžko prosazují."

Očima experta

Josef Jelínek: Jestliže Sparta přijede v dobré sestavě a prokáže, že chce bojovat o play-off, tak má velkou šanci uspět. Zvláště když Nové huti chybějí dva klíčoví ofenzívní hráči Pospíšil s Prášilem. Myslím si, že půjde o vyrovnaný a otevřený zápas, v němž nejspíš rozhodne momentální forma. Podle mého názoru získají dva body Pražané. Tip: 2

Předchozí vzájemné zápasy
Sparta - Ostrava 90:89 (Savič 20 - Gavlák 28)
Ostrava - Sparta 90:80 (Gavlák 24 - Fon 16)
Sparta - Ostrava 79:70 (Tanaskovič 17 - Pospíšil 29)

SČP Ústí n. L. - BK Sadská
(22. 3. v 17.30)

Ústečtí Plynaři přivezli před třemi dny cenné dva body z Letné a do utkání se Sadskou vstupují s vědomím, že pokud jej zvládnou a připíší si "povinné" vítězství, definitivně si zajistí účast v play-off. "Víme, že když vyhrajeme, skončíme nejhůře osmí. Je však možné, že to hráčům bude svazovat ruce," předeslal trenér domácího týmu Jan Šedivý.

"Asi nikdo nečekal, že bychom zvítězili na Spartě a naopak prohráli v Brně. Pro nás je však výhra z Prahy teoreticky cennější, než kdybychom zvítězili na hřišti Handicapu, protože jsme obrali o body našeho rivala v boji o play-off a navíc máme se Spartou lepší vzájemnou bilanci."

Severočeši jsou jedním ze tří týmů, které Sadská dokázala porazit. "Náš soupeř už je jistým sestupujícím, což může vést v případě jednoznačného vývoje utkání k tomu, že to hosté "zabalí". Na druhou stranu mohou hrát v naprosté psychické pohodě, protože jim o nic nejde, takže musíme hrát koncentrovaně celých čtyřicet minut."

Nováček soutěže nezvládl v minulém kole další vyrovnanou koncovku. Nad USK vedl dvě minuty před koncem o dva body, ale po šňůře 1:8 odešel i tentokrát poražen. "Pořád se opakují ty samé chyby," hořekoval zklamaný trenér Milan Konečný. "Bohužel nemáme hráče, který by v závěru utkání organizoval hru. Ta je bohužel pokaždé v poslední minutě úplně jiná, než v předchozích 39 minutách."

Nabízí se jediné řešení: Sadská musí vstupovat do koncovky s co nejvyšším vedením. "Je to tak. Pro nás je důležité, abychom měli chvíli před koncem co největší náskok, protože když vedeme minutu před koncem třeba o šest bodů, tak to většinou neudržíme," hořce se pousmál Konečný. "Před zápasem v Ústí mohu slíbit jedinou věc. Budeme bojovat! Snad se nám podaří do konce sezony ještě alespoň jedno utkání vyhrát."

Očima experta

Josef Jelínek: Na internetu jsem sledoval poslední utkání Sadské s USK Praha a přestože nováček Mattoni NBL ještě těsně před koncem vedl, zase prohrál o pět bodů. Myslím si, že když se hostům bude v Ústí dařit, mohou odehrát poměrně vyrovnaný zápas a opět těsně prohrají. V každém případě více věřím domácím hráčům, kteří si budou chtít zajistit účast v play-off. Tip: 1

Předchozí vzájemné zápasy
Ústí - Sadská 93:72 (Houška 18 - Rivers 16)
Sadská - Ústí 95:78 (Špička 22 - Novotný 22)
Sadská - Ústí 79:84 (Špička 22 - Chán a Kubálek 18)

USK Praha - Handicap Brno
(22. 3. v 17.30)

Vysokoškoláci odehrají všechny tři závěrečné zápasy v nadstavbové části ve své hale a pokud z nich vytěží plný počet šesti bodů, play-off jim neunikne. "V současné době je to tak skutečně nalajnované a náš cíl je jasný. Chceme třikrát vyhrát," vyhlásil trenér USK Petr Treml.

Jeho svěřenci v minulém kole v Sadské prohospodařili jedenáctibodové vedení a vítězství nakonec zachraňovali až v dramatické koncovce. Treml zdůrazňuje, že by byl jen velmi nerad, aby se podobný scénář opakoval. "Všichni soupeři nás mohou porazit, pokud jim dáme šanci. Nesmíme zopakovat chybu ze Sadské a musíme hrát soustředěně od začátku až do konce."

Brnu sice odpadly starosti se záchranou, nicméně kouč Pražanů nepředpokládá, že by Handicap utkání na Folimance odevzdal bez boje. "Možná to vypadá jako lehké utkání, ovšem Brno je velice nebezpečným protivníkem, navíc může hrát naprosto uvolněně. Každý z našich hráčů však dobře ví, o co hrajeme. Hodně by nám pomohl vydařený úvod."

Brňané přijedou do hlavního města v dobrém psychickém rozpoložení. V sobotu totiž zdolali na své palubovce oslabenou Ostravu a definitivně si pojistili jedenácté místo. "Je fakt, že hráči už nejsou pod takovým tlakem a mohou hrát v pohodě. Na druhou stranu nám však činí problémy zdravotní stav několika opor," uvedl trenér Vlastimil Havlík.

"V případě, že budeme kompletní, můžeme hrát kvalitní basketbal. Pokud by však zranění Vrubl s Kovačem nemohli nastoupit, bylo by to pro nás velké oslabení. O jejich případném startu se rozhodne až v den zápasu."

Očima experta

Josef Jelínek: Rozehrávač Štěpán Vrubl je motorem brněnského týmu a pokud by v Praze nehrál, měl by to Handicap velice složité. Motivace je však jednoznačně na straně USK, který stále bojuje o postup do play-off, takže očekávám, že vysokoškoláci využijí domácího prostředí a získají důležité dva body. Tip: 1

Předchozí vzájemné zápasy
USK - Handicap 76:68 (Alič 19 - Vrubl 20)
Handicap - USK 104:97 (Sucharda 28 - Alič a Bosák 20)
Handicap - USK 64:73 (Slezák 17 - T. Hrubý 20)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...