Kauza SMS. Sudího instruoval Vyklický, ubohé! reaguje ústecký manažer

  9:49
Vyšponované basketbalové derby mezi Ústím nad Labem a Děčínem, které rozhodlo o postupu Slunety do ligové nadstavbové skupiny A1, nebylo emotivní jen na hřišti, ale i v zákulisí. Ústecký generální manažer Tomáš Hrubý obvinil šéfa rozhodčích Roberta Vyklického, že instruoval jednoho ze sudích duelu Ivora Matějka, aby ho vykázal z blízkosti hřiště. Dokazuje to tím, že mu od Vyklického přišla esemeska, která byla o něm, ale nebyla pro něj určena.
Ústecký manažer Tomáš Hrubý prožívá zápas s Děčínem.

Ústecký manažer Tomáš Hrubý prožívá zápas s Děčínem. | foto: Ondřej BičištěMAFRA

„Pan Vyklický asi moc neumí ovládat komunikační techniku dnešní doby. Poslal mi SMS, která byla o mně, ale patřila někomu jinému. Po tom, co jsem si přečetl v té zprávě, mi bylo pana rozhodčího Matějka vlastně až líto, protože musel plnit pokyny a teatrálně mě upozorňovat na to, že nemám být u hrací plochy, ale v hledišti, což mi přijde až ubohé,“ tvrdí Hrubý.

Jak vy vnímáte situaci, kdy jste si cosi vyříkával s rozhodčími a byl jste vykázán z hrací plochy?
Samozřejmě chápu, že mě je během zápasu dost, někomu se to líbí, někomu ne. Ale já si dávám pozor, abych poslední dobou komunikoval s rozhodčími normálně. Nenapadám je, nejsem na ně nějak hnusný, ale když z pěti sporných situací ani jednu nepísknou pro nás, tak na to slušně upozorním. Je to naše domácí prostředí, vyvíjíme tlak ze všech možných úhlů, jak trenéři, hráči, tak třeba i já. Bohužel, panu Matějkovi se to nepovedlo, ale já ho chápu, musel plnit pokyny pana předsedy.

Ústecký trenér Jan Šotnar (vlevo), manažer Tomáš Hrubý (uprostřed) a rozehrávač...
Sluneta Ústí nad Labem slaví výhru a postup do skupiny A1, vpravo generální...
Tomáš Hrubý, generální manažer Slunety Ústí nad Labem, vykázaný na tribunu.
Ústecký generální manažer Tomáš Hrubý se zlobí.
Ústecký šéf Tomáš Hrubý slaví výhru v derby s Děčínem.
Ústí slaví výhru nad Děčínem, uprostřed manažer Tomáš Hrubý.
Ústecký manažer Tomáš Hrubý slaví.
Ústecký manažer Tomáš Hrubý prožívá zápas s Děčínem.

Takže se podle vás na hřišti potvrdilo to, co stálo ve zprávě, kterou vám měl předseda rozhodčích Vyklický omylem poslat?
Ano. Je mi to líto, já se s tím osobně vypořádám a klub je na tom dobře, máme za sebou velkou výhru. Takže už bych se v tom osobně moc nepitval a nechal to být.

Jak hodnotíte derby, které rozhodlo o vašem postupu do A1?
Na rovinu říkám, že kdybychom prohráli, tak se nám zastaví zeměkoule. Byl to zápas o všechno. Za osm a půl roku, co jsem ve funkci, jsem nezažil důležitější zápas a větší tlak. Nepočítám sedmý duel play off s Pardubicemi, to jsme mohli jen získat, podobně jako teď Děčín. Ale tentokrát jsme byli favority my, museli jsme vyhrát. Kdyby ne, byl by to pro nás konec světa.

Jak těžký soupeř byl Děčín?
Patří mu obrovský kredit za to, co předváděl v posledních zápasech. Dostat se z takové situace, v jaké byl na začátku soutěže, až do přímého souboje o skupinu A1 v posledním zápase základní části, to snad ještě žádný tým za posledních 10-15 let nedokázal. Bylo na nich vidět, jak si obrovsky věří, i proto jsem strašně rád, že jsme to zvládli. Když ale skóre otočili z minus 16 bodů na 53:52, měli jsme všichni nervy na pochodu. Naštěstí diváci nás dohnali k výhře, atmosféra byla skvělá, dala vzpomenout na dobu, jak to vypadalo před covidem. A za to patří dík ústeckým i děčínským divákům. Té výhry si obrovsky vážíme a teď máme další velký cíl uspět ve skupině A1, abychom potvrdili, že do ní patříme.

Třeskuté derby pro basketbalisty Ústí. Uhájili místo v nadstavbě A1

Derby mezi Děčínem a Ústím je vždy na krev a končívá těsnými výsledky nebo v prodloužení. Čím to je, že se téměř nikdy nikdo neutrhne?
Děčín tyhle zápasy umí. Vytváří tlak, že jsou si sebejistí, což je dobře. Nemám rád leklé ryby ani na jedné straně, mám rád vyhrocené situace. Svazuje to trenéra, hráče, ta atmosféra v tom je. My jsme za to rádi. Nechci shazovat jiná derby, ale třeba duely Ostrava - Opava nebo Pardubice - Hradec Králové takové nejsou. Jsem rád, že zrovna to naše derby je nejlepší, protože v tom hrajeme roli, ale samozřejmě bych si přál, aby takové zápasy byly všechny. 

Jeho chování všechny štve, ale já tu SMS nepsal, odmítá Vyklický

Esemeska, aby při sobotním ligovém derby s Děčínem sudí vykázali bouřícího Tomáše Hrubého do hlediště, blikla omylem právě na mobilu ústeckého šéfa. Robert Vyklický, předseda České asociace basketbalových rozhodčích (ČABR), tvrdí, že ji neposlal, ale že jeho číslo bylo zneužito. Zároveň naznačuje, že Hrubého chování už je za hranou.

„K ničemu takovému nedošlo. Já to Tomášovi i říkal. V poslední době a zejména, když jsou zápasy v Ústí, jsem atakovaný různými urážlivými a hrubými esemeskami. Chodí i z Tomášova čísla, ale vím, že to není od něj. Nebo si to neumím představit,“ tvrdí Vyklický. „Hned jsem si udělal screenshot svého telefonu, když mi Tomáš při zápase napsal. Reagoval: To asi není pro mě, dík! Já odepsal jen otazník, že tomu nerozumím, já tam jinou zprávu nemám.“

Robert Vyklický ještě v aktivní roli rozhodčího.

Vyklický se domnívá, že dnes je možné poslat falešnou zprávu jménem kohokoli. „Proto si s lidmi volám. A rozhodčí upozorňuji na každém semináři, ať nereagují na zprávy. Ať si vždy ověří zdroj,“ líčí Vyklický. „Myslím, že velkou část té komunikace tvoří sázkařská komunita. Nemám důkaz, ale pocit, že se na tom podílejí a velmi jim to kříží plány. Pak se uchylují k anonymním výhrůžkám.“

Vyklický své vysvětlení Hrubému předložil. „Řekl, že se o tom nebude bavit. Upřímně, není to jeho povinnost. Pak od něj přišla zpráva, kterou považuji za nefér: Žádné instrukce stejně nezabraly! Oni derby vyhráli. Ale já instrukce nedával. Ano, chování se musí dodržovat, ale to je požadavek celé naší skupiny, co od manažerů obecně očekáváme.“

Hrubý stojí u rohu hřiště a svoji nevoli dává hlasitě najevo. „Jeho postavení a to, že lítal do hřiště, není v pořádku. Dělá to vždy, všechny to akorát rozčiluje. Čas od času musíme rozhodčí v takhle inkriminovaných zápasech instruovat, abychom měli na hřišti pořádek a bylo to na obě strany fér. Byl vykázaný, což by asi mělo být pokaždé,“ míní Vyklický. „Tolerovat chování, které ovlivňuje rozhodčí na úkor soupeře, tak my jako ČABR budeme v problémech. Upřímně, třeba ani děčínský šéf Lukáš Houser nemá postavení, jaké by měl mít, ale on nic nedělá. Takže není nezbytné ho vykázat do hlediště.“

Ústí hledá osmého k sedmi statečným

Sedm statečných točil ve šmrncovním derby trenér ústeckých basketbalistů Jan Šotnar, přesto jeho Sluneta v ligovém westernu Děčín o fous přestřílela. A brzy se možná vyzbrojí.

„Když se posílení povede, zvýšíme rotaci a mohli bychom být černým koněm,“ představuje si Šotnar, jehož tým vyhrál před burácející halou 77:73 a zajistil si nadstavbu A1, zatímco Děčín uvízl v A2.

Momentky z dramatu Ústí vs. Děčín

Kaleb Joseph (vlevo) z Ústí střílí na děčínský koš přes Matěje Svobodu a Tomáše Pomikálka.

Autrey, Svejcar, Johnson, Alston a kapitán Pecka strávili na hřišti přes půl hodiny, doplnili je Fait a Joseph. Zbylí dva hráči se mezi koše nedostali. „Haiblík i Karlovský mohli hrát, mám je hrozně rád, trénoval jsem je v Litoměřicích. Ale mezera mezi nimi a sedmým hráčem je ještě dost velká, proto jsme zase hráli v sedmi,“ osvětlil Šotnar, který postrádal zraněné Maděru s Bohuslavem a nemocného Wiesnera, navíc kariéru v prosinci ukončil David.

Ústecký kouč Šotnar: Mohli jsme být out, teď jsme v laufu. Top zápas

„Problém je, že máme naplněnou kvótu pěti cizinců. A po takovém zápase se s žádným nerozloučíme. Jsme v jednání s jedním kvalitním českým, přestupy jsou možné do konce února,“ informoval kouč. I v úzké rotaci to Sluneta zvládá. „Američané jsou rádi, chtěli by hrát celý zápas. Spíš se bojím o zranění. Jsou to vesměs třicátníci a minutáž je obrovská. Chci jim ulevit.“

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...