Tereza Vyoralová (v modrém) z USK Praha zakládá akci proti KP Brno.

Tereza Vyoralová (v modrém) z USK Praha zakládá akci proti KP Brno. | foto: CZ BASKETBALL/Václav Mudra

Po šesti letech zlato. USK Praha pošesté dominoval v Českém poháru

  • 0
Basketbalistky ZVVZ USK Praha zvítězily ve finálovém utkání Renomia Českého poháru nad KP Brno 96:55 a slaví šestý triumf v historii. Úřadující ligové mistryně získaly pohár po šesti letech, mezitím do něj nezasahovaly kvůli účasti v Eurolize.

„Jelikož sezona je tak divná, jaká je, měly jsme strašně málo zápasů a Český pohár se nám nyní hodil. Jsme rádi, že máme zase nějakou trofej,“ řekla trenérka Natália Hejková.

„Spokojenost s druhým místem velká, USK je nad naše síly. Vyhráli jsme s Hradcem, který byl v oslabené sestavě, pak tady s Chomutovem a USK nás přejel, takže asi podle očekávání,“ shrnul trenér KP Dušan Medvecký.

O výhře rozhodly Pražanky už v první půli, kdy si vypracovaly osmnáctibodový náskok. Nejlepší střelkyní se stala s 22 body Brionna Jonesová, nejužitečnější hráčkou byla vyhlášena Veronika Voráčková. 

Oba týmy se měly utkat již na začátku března, tehdy však byl finálový den v Chomutově odložen kvůli pozitivnímu antigennímu testu jedné z hráček KP. Prvního dubna se střetly již počtvrté v řadě, protože spolu v minulých dnech sváděly bitvy v semifinále ligy. Hráčky USK sérii jasně ovládly, zápasy vyhrály o 23, 39 nebo 44 bodů. I nyní měly z pozice jasných favoritek duel ve svých rukou.

V úvodních minutách sice prohrávaly 0:9 a 2:11, avšak během několika desítek vteřin otočily bodovou šňůrou na 14:11 a první čtvrtinu vyhrály už jistě o 11 bodů. Tým tou dobou táhla hlavně Španělka María Condeová a postupně se k ní přidala i americká pivotka Jonesová, jež už do půle nasbírala 11 bodů a sedm doskoků.

„Zpočátku jsme nechytily rytmus zápasu a nepadalo nám. Nicméně jsem v tom neviděla problém, jelikož jsme slušně bránily a jim to naopak střílelo. Stačily však dvě, tři minuty a už to bylo tam, kde jsme čekaly,“ uvedla Hejková.

„Za ten vstup musím nicméně holky pochválit. I ony samy byly překvapené, pak začaly hrát ustrašeně, naházely to soupeři do ruky a jakmile USK chytí rytmus, tak je v české lize nezastavitelný,“ doplnil Medvecký.

KP neporazilo pražského rivala už 21 let a ani po přestávce se nezdálo, že by se na tom něco měnilo. Favorit nadále navyšoval náskok a po trháku o 27 bodů ze třetí čtvrtky atakoval v závěru i stobodovou hranici. Hned tři hráčky USK zaznamenaly double double, vedle Jonesové měly dvojciferný počet doskoků také Condeová a Voráčková.

Teniya Pageová z KP Brno před finále Českého poháru

„V podstatě hrají tak, jako celou sezonu. S Čaki (Kateřinou) Elhotovou to v útoku tvrdily. Poslední zápasy hrála dobře i Teja Oblaková,“ uvedla Hejková.

Pražanky si upevnily se šesti triumfy druhé místo v historickém žebříčku, v čele jsou s 16 Českými poháry brněnské Žabiny. Na jejich jiný rekord se však nyní USK pokusí zacílit v lize, kde budou usilovat o 11. titul v řadě a patnáctý celkově. Ve finále narazí na Hradec Králové.

Utkání o bronz mezi Chomutovem a Slavií se kvůli absenci pražského týmu neuskutečnil a ČBF ho kontumovala ve prospěch Severočešek. Ty tak dosáhly největšího úspěchu v klubové historii.

Renomia Český pohár basketbalistek

Finále - hráno v Chomutově

KP Brno - ZVVZ USK Praha 55:96 (16:27, 29:47, 48:75)
Nejvíce bodů: Pageová 14, E. Kopecká 13, Remenárová 8 - Jonesová 22, Condeová 15, Voráčková 13, Kat. Elhotová 11, V. Šípová 10, Vyoralová 9. Fauly: 16:20. Trestné hody: 17/14 - 13/9. Trojky: 3:5. Doskoky: 25:58

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž