USK chce získat skalp dalšího favorita

Praha - O své premiérové vítězství bude ve 14. kole Mattoni NBL usilovat nováček ze Sadské. Má k tomu ideální příležitost, neboť na své palubovce přivítá basketbalisty Ústí, kteří prohráli již osm zápasů v řadě. Ambiciózní Prostějov si bude chtít udobřit své fanoušky v duelu s brněnským Handicapem, postrach favoritů USK Praha hostí ve své hale Mlékárnu Kunín.

BK Prostějov - Handicap Brno
(4. 1. v 17 hodin)

Domácí basketbalisté mají po sobotní blamáži s USK Praha co napravovat. V duelu s brněnským týmem jsou jasnými favority, ovšem Handicap v posledních kolech naznačil vzestup formy, který potvrdil i v brněnském derby na palubovce A Plus. Hosté drželi se svým městským rivalem krok až do poslední čtvrtiny, v závěru jim však přeci jen došel dech.

"V posledních zápasech jsme však hráli opravdu dobře a hráče to povzbudilo," uvedl hostující trenér Vlastimil Havlík. Před zápasem v Prostějově netrénovali dva brněnští hráči, Jan Hudeček s Věroslavem Suchardou. "Oba přepadla viróza," upřesnil Havlík. "Hudeček zřejmě nenastoupí, ale Sucharda ano."

Očima expertů

Jaroslav Kovář: Handicap podává v posledních zápasech lepší výkony než na začátku sezony, zatím to ale nestačilo na větší počet vítězství. Domácí Prostějov si už ve své hale nemůže dovolit další zaváhání s tabulkově hůře postaveným soupeřem a určitě udělá maximum pro výhru. Prostějov má kvalitnější a vyrovnanější hráčský kádr a proto očekávám, že si dva body tentokrát nenechá vzít. Tip: 1.

Josef Jelínek: Ani jeden tým na tom není v současné době moc dobře. Prostějovští basketbalisté budou pod velkým tlakem a určitě předvedou co nejlepší výkon, aby napravili předchozí nečekanou porážku s USK Praha. Houseři se sice budou snažit, ale kvalita je jasně na straně domácích a proto to hostům podle mého názoru nebude stačit. Tip: 1.

Předchozí vzájemný zápas

Handicap Brno - Prostějov 79:102
(Sucharda 22 - Stuchlý 32)

USK Praha - Mlékárna Kunín
(4. 1. v 17.30)

Vysokoškoláci už dokázali porazit dva týmy ze špičky tabulky a po cenných skalpech A Plus Brna a Prostějova si brousí zuby i na Kunín. "Mlékárna je dalším soupeřem, který patří do silné čtyřky a případné vítězství by pro nás bylo velkým plusem. Nejdůležitější zápasy nás však teprve čekají, v tomto duelu můžeme jen získat," podotkl domácí kouč Petr Treml.

Novojičínský trenér Zdeněk Hummel připustil, že poslední výsledky USK jsou pro úřadující vicemistry varováním. "Právě se dívám na videu na zápas USK v Prostějově. Pražané hráli velice dobře," pochválil Hummel soupeře. "Jsme si vědomi toho, že nás v hlavním městě čeká dost těžké utkání."

Očima expertů

Jaroslav Kovář: Tým USK v minulém kole překvapivě získal oba body na půdě silného Prostějova a před dalšími zápasy se dostal do psychické pohody. Navíc hraje doma, kde podává lepší výkony a Pražané tak určitě budou i tentokrát usilovat o vítězství. Obranné typy hráčů, kteří by dokázali eliminovat Warricka se Šoškou, ve svém středu určitě mají, přesto jsou favoritem hosté. Pokud Mlékárna Kunín podá standardní výkon, měla by na Folimance vyhrát. Tip: 2.

Josef Jelínek: Myslím si, že vysokoškoláci zase mohou překvapit, ale přeci jen jsou před domácím utkáním ve složitější situaci. Po zápasech, které vyhrají a potom se od nich očekává potvrzení kvalitního výkonu se jim totiž moc nedaří. Navíc se Kunín podle mě na dnešní duel pořádně nachystá a bude vycházet ze svých největších předností. Útočná síla hostů je opravdu velká, navíc už je v pořádku Warrick. Nemyslím si, že USK udrží s Mlékárnou krok po celý zápas. Tip: 2.

Předchozí vzájemný zápas

Mlékárna Kunín - USK Praha 92:67
(Warrick 20 - Alič 17)

NH Ostrava - BK Děčín
(4. 1. v 17.30)

Ostrava v minulém kole zvládla veledůležité střetnutí v Sadské, odkud si odvezla dva body zásluhou Klimánkovy střely z poslední vteřiny. "Zápas, který jsme vyhráli takovýmto způsobem, možná zapůsobí na psychiku hráčů lépe, než kdybychom zvítězili jasně o dvacet bodů," říká ostravský trenér František Rón.

"Dovolil bych si říci, že utkání s Děčínem nemá favorita. My z něj rozhodně nemáme obavy a chceme zúročit fakt, že hrajeme v domácím prostředí. Pozor si musíme dát hlavně na rozehrávače Sanderse, ale Severočeši mají ve svém středu i další kvalitní hráče. Problémy nám mohou dělat především pivoti, kteří dokáží pracovat pod košem velice tvrdě." 

Děčín vyrazil na Moravu již včera a do utkání v Ostravě vstoupí s jasným cílem získat dva body. "Těžko říci, zda jsme favority. Pokud ano, tak hodně mírnými, neboť naše vzájemné zápasy bývají vždy dost vyrovnané, navíc Ostrava doma hraje velice dobře," prohlásil děčínský kouč Pavel Budínský.

Soupeře podle něj nabudí těsná výhra ze Sadské. "Ale na druhou stranu domácí basketbalisté nehráli v uplynulých kolech v ideální formě. V každém případě uděláme maximum pro úspěšný výsledek."

Očima expertů

Jaroslav Kovář: Pro Novou huť půjde o velice důležité utkání. Díky těsné výhře nad Sadskou se jí podařilo udržet krok s týmy ve středu tabulky, ale potřebovala by uspět i v domácím utkání proti Děčínu. Ten podává i nadále velice dobré výkony, což platí jak pro Sanderse, tak i pro další hráče. Navíc trenér Budínský dokáže družstvo výborně takticky připravit. Vzhledem k oslabení Ostravy, které bude stále chybět Pospíšil, předpokládám úspěch Severočechů. Tip: 2.

Josef Jelínek: Hráči Ostravy se sice postupně uzdravují a až na Pospíšila by domácí měli nastoupit kompletní, ovšem Děčín má přeci jen více vyrovnaných hráčů a je schopen svou hru i po prostřídání udržet na stejné úrovni. Pokud si hosté udrží výkonnost z posledních týdnů, mohli by své hostitele zlomit. Musejí si však dát velký pozor, neboť Nová huť už několikrát dokázala, že se nevzdává ani za krajně nepříznivého stavu. Tip: 2.

Předchozí vzájemný zápas

BK Děčín - NH Ostrava 79:77
(Balík 22 - Pospíšil 18)

ČEZ Basketball Nymburk - Sparta Praha
(4. 1. v 17.30)

První vzájemný zápas těchto dvou týmů v Praze na Letné byl jednoznačnou záležitostí Nymburka. Obhájci titulu ve 2. kole svého soupeře doslova deklasovali a zvítězili 121:77! Mistři nenašli ani v dalších ligových duelech přemožitele a proti Spartě, která má kvůli zdravotnímu stavu několika hráčů problémy se sestavou, si hodlají připsat čtrnácté vítězství v letošní sezoně.

Očima expertů

Jaroslav Kovář: Nymburk je stále bez jediné porážky a podává velice dobré výkony, také Sparta se však postupně zlepšuje. Utkání s úřadujícím mistrem by mělo být dobrou prověrkou její současné výkonnosti. Domácí trenér Ježdík má výhodu v tom, že většinu hostujících hráčů v minulosti trénoval a zná jejich přednosti i slabiny, takže může svůj tým podle toho připravit. Od prvního utkání v Praze, kde Nymburk svého soupeře deklasoval, sice Sparta udělala velký herní pokrok, i přesto však věřím domácím. Tip: 1.

Josef Jelínek: Zápas se může vyvíjet dvojím směrem. Jestliže Sparta přijede v kompletní sestavě a všichni hráči předvedou nadstandardní výkon, může jít o zajímavé utkání. Pokud však hostům budou někteří klíčoví hráči chybět, mělo by jít o jednoznačnou záležitost obhájců titulu. Myslím si, že Pražané mohou za určitých okolností své hostitele potrápit, ale na výhru to stačit nebude. Tip: 1.

Předchozí vzájemný zápas

Sparta Praha - ČEZ Basketball Nymburk 77:121
(Majoroš 15 - Mandič 22)

BK Sadská - SČP Ústí n. L.
(4. 1. v 18 hodin)

Nováček Mattoni NBL se představí potřetí v řadě ve své hale. Proti Mlékárně Kunín ještě po třech čtvrtinách překvapivě vedl o osm bodů, ale nakonec o slibný náskok přišel. Blízko k premiérovému dvoubodovému zisku měla Sadská i v minulém kole, ale z těsné výhry se nakonec radovala Ostrava.

"Ve většině z posledních zápasů jsme vydrželi hrát koncentrovaně v obraně i v útoku jen o něco více než tři čtvrtiny. Pak přišel zhruba šestiminutový úsek, kdy nám soupeř odskočil a my už jsme ztrátu nedokázali dohnat. Toho se musíme proti Ústí vyvarovat," nabádá své hráče domácí trenér Petr Hybler.

Také Ústečané jdou od porážky k porážce. Naposledy se radovali z vítězství na začátku listopadu v 5. kole na palubovce brněnského Handicapu, od té doby osmkrát v řadě prohráli! V Sadské se chtějí naladit na vítěznou vlnu. "S případnou porážkou se svět nezboří, ale samozřejmě chceme vyhrát," prohlásil hostující trenér Jan Šedivý.

Soupeř je podle něj nebezpečný především v ofenzívě. "Sadská je neuvěřitelně útočně laděným týmem. Navíc s příchodem Špičky má ve své hře nový prvek. Špička je totiž podkošovým hráčem, který dokáže vystřelit i z delší vzdálenosti a podobný hráč dříve Sadské chyběl," doplnil Šedivý.

Očima expertů

Jaroslav Kovář: Zřejmě půjde o nejvyrovnanější zápas kola. Ústí už nutně potřebuje vyhrát, série jeho porážek se neustále prodlužuje. Sadská je ovšem stále bez vítězství, i když k němu v některých zápasech měla velice blízko. Nováček soutěže má proti herně i psychicky se trápícímu Ústí reálnou šanci uspět a já se domnívám, že se mu to opravdu podaří. Tip: 1.

Josef Jelínek: Utkání pravdy. Pokud ho Sadská zvládne, může se odrazit k lepším výsledkům a ještě se dá mluvit o možnosti záchrany. Ale zápas s Ústím vidím jako poslední šanci. Domácí basketbalisté ve většině posledních střetnutí nezvládli koncovky, ale právě v závěrečných čtvrtinách se rozhoduje o výsledcích. Sadská už nemůže spoléhat na další zápasy a osobně si myslím, že Severočechy porazí. Tip: 1.

Předchozí vzájemný zápas

SČP Ústí n. L. - BK Sadská 93:72
(Houška 18 - Rivers 16)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž