Určitě budu muset jít s platem dolů, říká Welsch, který čeká na angažmá

  10:22
Basketbalista Jiří Welsch trénuje svou trpělivost. Čeká, čeká a čeká na nové angažmá. Španělský klub Unicaja Málaga, za který hrál, s ním po sezoně zacvičil. Basketbalový trh navíc změnila finanční krize. Welsch z toho byl v jednu chvíli tak rozmrzelý, až se hádal s manželkou. A kvůli neutěšené situaci navíc nehraje za národní tým.

Jiří Welsch zatím čeká, který basketbalový klub mu nabídne angažmá. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Druhý český hráč, který okusil NBA, si Španělsko zamiloval, jednou tu možná bude žít. Ale zatím netuší, zda zde vytrvá i jeho basketbalová kariéra. Možná mu nevyjde touha zůstat v Málaze nebo aspoň ve Španělsku. Devětadvacetiletý Welsch ovšem tuhle situaci - většinou - snáší docela statečně.

O sezoně
v Málaze

"Nejslabší moment jsme si vybrali v TOP 16 Euroligy a tam se nám to vymstilo. Ale předtím celou Euroligu jsme hráli skvěle, ve Španělském poháru jsme šli do finále, prohráli jsme v prodloužení. V lize jsme dotlačili Barcelonu až ke zdi. Sezonu z hlediska týmu hodnotím pozitivně. A byl jsem docela významnou součástí týmu, myslím si, že jsem na tom měl zásluhu. Tak nějak jsem doufal, že mě třeba budou chtít udržet."

Nevíte, co bude, kdy se situace změní a vyřeší, což asi zacvičí s psychikou. Jak si teď vlastně připadáte?
Nejistý. Protože nevím. Je to pro mě poprvé v životě, vždycky jsem měl angažmá hned a bez jakýchkoli problémů. Ale nechci tuhle situaci nazývat problémem. Akorát trvá delší dobu. Spíš mi vadil způsob, jakým probíhala komunikace s Málagou. Po konci sezony, první měsíc, jsem byl v klidu. Pak přišlo období deseti dnů, kdy jsem byl hodně nervózní a naštvaný. Teď už jsem zase v klidu.

Co jste dělal, když jste byl nervózní a naštvaný?
Hádal jsem se s manželkou Lindou. Trochu to odnesla. Byl jsem nevrlý, moc jsem nemluvil a na nějaké zbytečnosti jsem reagoval víc podrážděně, než jsem měl. Museli jsem si pak říct, že jsme v tom společně a neměli bychom si situaci dělat ještě těžší, než je.

Přináší nejistota i běžné starosti ve stylu, že nevíte, jestli si máte dále pronajímat dům?
Tohle naštěstí neřešíme, protože dům, ve kterém v Málaze bydlíme, je náš. Spíš je otázka, kde budu hrát, jak se tam budu stěhovat, jestli půjdeme s manželkou oba nebo i se zvířaty. Už jsme na to taky několikrát narazili, ale řekli jsme si, že nebudeme řešit teorie. Zkrátka až se všechno rozluští, zareagujeme.

Posunula se vaše situace za poslední dobu někam? Je třeba už aspoň jasné, že v Málaze dál hrát nebudete?
Nevím. Je to komplikované.

Povídejte.
Ve Španělsku funguje předkupní právo, podle kterého má každý tým právo na hráče, kterému skončila smlouva. Pokud ho uplatní a ten hráč dostane nabídku od jiného španělského klubu, jeho původní tým má právo ji vyrovnat. A pokud to udělá, hráč musí zůstat v klubu. Nicméně, když tohle právo uplatní, zároveň mu to vytváří povinnost v případě, že hráč žádnou nabídku odjinud nedostane. Klub mu pak musí nabídnout smlouvu ve výši 55 procent jeho platu z předchozí sezony.

co mu dala málaga

"Sportovně mě nejvíc posunulo, že jsem si zahrál na nejvyšší evropské úrovni o nejvyšší cíle. Než jsem odešel do Ameriky, hrál jsem
v Lublani, což byl sice euroligový klub, ale byli jsme spíš tým, co se snažil prorazit. Ve Slovinsku jsme neměli konkurenci. Pak jsem byl čtyři roky
v NBA, kde jsem toho hodně procestoval, ale hrál jsem spíš v týmech průměrných až horších. Dvakrát jsme se dostali do play-off, což je samozřejmě úspěch, ale vypadli jsme v prvním kole. V Málaze jsem měl možnost zahrát si v týmu, který má nejvyšší ambice ve všech soutěžích."

Jenže Málaga na vás tohle právo neuplatila.
Uzávěrka pro uplatnění přednostního práva byla 8. července. Na začátku července přijeli na návštěvu spoluhráči Berni (Rodríguez) a Germán (Gabriel). První, co mi na letišti řekli, bylo: máme pro tebe skvělé zprávy, Málaga na tebe uplatní předkupní právo. V tu chvíli jsem byl moc rád, protože zůstat v Málaze byla moje priorita. Jenže den před uzávěrkou z klubu zavolali, že mají zájem, ale jestli by bylo možné se dohodnout na smlouvě, aniž by na mě museli právo uplatňovat.

S agentem jste to odkývali?
Samozřejmě. Z klubu řekli, že by si představovali smlouvu 1+1 nebo na dva roky. A že potřebují dva až tři dny, aby něco připravili a prezentovali. To byla poslední komunikace z jejich strany. Začalo období nezvedání telefonů, nereagování na vzkazy a e-maily od mého agenta. Od té doby proběhly dva telefonáty, které ze strany Málagy byly úhybné. Takže tři týdny potom, co sami zavolali a řekli, že mě chtějí, mám spíš pocit, že mě nechtějí. Už jsem se vnitřně smířil s tím, že v Málaze už hrát nebudu.

Berete takové jednání jako nepříjemnou součást vyjednávacího boje, nebo se vás dotýká?
Měl jsem tendenci si to brát osobně, ale Berni mě ujistil, že je to zkrátka jejich způsob jednání. Uplatnil na to ironickou poznámku: Louis Bullock, který už tři roky hraje v Realu Madrid, dodnes čeká, že mu Unicája nabídne smlouvu na prodloužení.

Výstižné.
Anebo agentovi Boniface N'Donga řekli, že mají zájem, aby zůstal. Vzali si pár dní, aby přišli s nějakou nabídkou. Mezitím vyšel v novinách článek, kde se vedení Málagy nechalo slyšet, že Boniface N'Dong má příliš vysoké finanční požadavky a že není možné, aby setrval v klubu. Přitom se ani nezačali bavit o penězích. Dodnes agentovi nezavolali.

Sledujete španělské noviny, abyste si přečetl něco o sobě?
To právě byla chyba. Když jsem byl v červnu v Česku, neměl jsem přístup k internetu a tyhle věci nesledoval. Když jsem se pak vrátil na dva týdny do Málagy a denně sledoval dění, trochu mě to rozhodilo.

Dával jste si dohromady, kdo kam jde, jak se pohybují figurky na šachovnici?
Přesně tak. Přemýšlíte pak o tom, že Málaga sice říká, že se mnou v nějakém plánu ještě počítá, ale když se podívám, jaké hráče už podepsala a jakým způsobem vytváří tým, spíš mi připadá, že v tomhle týmu pro mě už místo není. Nejlepší je opravdu na to nemyslet a věřit agentovi, že dělá svou práci správně a že situace bude mít nakonec dobré řešení.

Welsch
a Španělsko

"Co je vedle basketu na životě tam nejlepší? Jídlo. A líbí se mi tempo života. Uvolněnější atmosféra, pohodovější lidé, hezké počasí. Lidi jsou příjemnější. Když jsem před odletem šel do banky, ptali se mě, kde budu hrát příští rok. Řekl jsem, že nevím, že asi budu odcházet. A všichni: musíš se vrátit. Objímali mě, zdravili, přáli mi spoustu štěstí. To se mi tady nestane. Našli jsme s Lindou místo, kde si dokážeme představit, že bychom žili, i když tam nebudu hrát basketbal. To mluví za všechno."

Jste s agentem v kontaktu denně? Zapojujete se nějak do jednání?
Nechávám to na něm. Když jsem měl to období desetidenní nervozity, měl jsem tendenci mu volat nebo minimálně psát skoro každý den. Dozvěděl jsem se tohle, tenhle hráč podepsal tam. Ale teď jsme se domluvili, že mi bude volat, když bude něco nového.

Co myslíte, projevuje se na vaší situaci finanční krize?
Bezpochyby. Proces vyjednávání s kluby je mnohem pomalejší, protože týmy přesně nevědí, s čím počítat na příští sezonu, co se týká peněz. A ještě podstatnější znak je, že z trhu vypadla spousta klubů. Ty ruské loni nakupovaly hráče z NBA a z celé Evropy, přetahovaly je španělským a italským týmům. Dneska Dynamo Moskva, které loni bylo jedním z největších hráčů na trhu, krachuje, kádr se mu rozpadl, trenér odešel. Chimki zase redukuje platy. V několika posledních letech byly výrazné kluby z Ukrajiny. teď vůbec nejsou. Je méně klubů, ale hráčů je pořád stejně. Boj o angažmá je náročnější.

Takže budete muset jít s platem dolů?
Určitě.

Kde se rozhlížíte po novém angažmá?
Určitě po Španělsku, protože bylo mým přáním tam zůstat. Potom je agent v kontaktu se dvěma kluby z Itálie a existuje i možnost odchodu do Ruska. Ale záleží na spoustě dalších faktorů. Myslím, že budu zůstávat ve Španělsku.

Kdy by se vaše situace mohla pohnout?
Agent si myslí, že do deseti dnů by měla být vyřešená.

Jiří Welsch letos za národní tým zatím nehraje. Změní se to?

Přináší vám totiž i další nepříjemnost. Abyste při hledání nového angažmá neriskoval zdraví, nehrajete za národní tým, který čeká baráž o setrvání mezi evropskou elitou. Bylo to těžké rozhodování?
Ne. Domluvil jsem se tak s trenérem Ježdíkem, už když mi volal v březnu, jestli se mnou může počítat. Řekl jsem mu, že ano, ale že mám jedinou podmínku: chci mít do doby, než se k týmu připojím, vyřízené další angažmá a podepsanou novou smlouvu. Těžko bych ji podepisoval, kdybych se náhodou zranil. Ale v březnu jsem nepočítal, že se situace takhle vyvine.

Je šance, že byste se k týmu připojil třeba uprostřed reprezentačních bojů?
Jsem v kontaktu s trenérem Ježdíkem. On se připravuje na jakoukoli variantu: že hrát budu, nebudu nebo že budu hrát něco.

Jak se teď vlastně připravujete vy? I váš trénink je vaší situací ovlivněn, že?
Začal jsem se individuálně připravovat současně s tím, jak začalo soustředění reprezentace. Začal jsem chodit běhat, chodit do posilovny, zkrátka fyzickou přípravu, abych se vrátil do formy. Pak jsem odletěl na dva týdny do Málagy a chodil do haly. Začal jsem dělat už i basketbalové věci, měl jsem míč v ruce. Snažím se být maximálně připravený v rámci možností, protože herní příprava a zápasy, to je zase jiný stupeň. A ten jsem promeškal.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

ONLINE: Třinec - Budějovice 0:0. Zápas o vše čeká i po dvou třetinách na gól

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  17:40

Sledujeme online Českým Budějovicím se jako čtvrtému týmu v historii play off české extraligy podařilo odvrátit tři...

Zámoří zase řeší: Chybují rozhodčí více? Emoce ve Philadelphii hasila omluva

28. března 2024  17:35

Roli padoucha měl na palubovce Philadelphia 76ers zastávat jednoznačně James Harden v dresu LA...

Lakatoš bude hostovat v Boleslavi. Bruslaři s ním počítají na dva roky

28. března 2024  17:26

Dominik Lakatoš bude v nadcházejících dvou sezonách hostovat z hokejových Vítkovic v Mladé...

Dynamo může odtáhnout kdokoliv, v semifinále to snad bude naše lajna, věří Pánik

28. března 2024  16:52

Ve čtvrtek večer se definitivně utvoří dvojice pro extraligové semifinále. Pardubické Dynamo vyzve...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...