Tým rekordmanů stojí na startu

  11:45
Nymburk - Na prahu supernáročné sezony, jejíž konec by za příznivé shody okolností mohl ozdobit dost velký úspěch, stojí basketbalisté GA Nymburk. Nymburk - Každý, kdo cokoliv závidí vrcholovým sportovcům, by si měl zkusit část letní přípravy, nebo jen jediný téměř dvouhodinový trénink pod koučem Predragem Benáčkem, evropským basketbalovým odborníkem.

Ani chvilka zbytečných prostojů, vše v extrémně vysokém tempu, kilometry běhání a litry potu, kdo na vteřinu poleví, je okamžitě napomenut. Čechosrbský trenér, jenž na rozdíl od mnoha zdejších koučů ordinoval tvrdé kondiční dávky až v hlavní části přípravy od začátku srpna, přikládá fyzičce značnou váhu.

"Dobře fyzicky připravený hráč je odolnější vůči zranění a vydrží čtyřicet minut hrát skvěle v obraně a přesně v útoku. Zároveň je na tom lépe psychicky, jeden americký trenér přímo řekl, že únava dělá z hráčů zbabělce," vysvětluje Benáček.

Ten připisuje nemalou důležitost i posilování. V přípravě se mu tým věnuje třikrát týdně, v sezoně potom dvakrát. "Dnešní hráči jsou atleti a každý svalnatý, dobře připravený hráč má výhodu. V Čechách se to ale podceňuje, mnoho hráčů posiluje bez kontroly samostatně, což není dobré."

Vyjma doby, kdy měli zdravotní potíže, absolvovaly pernou přípravu i dvě domácí legendy Hrubý s Jelínkem, jež 18. a 30. prosince oslaví 35. narozeniny. Právě na zdraví a formě této dvojice budou z velké části záviset nymburské výsledky. "Myslím, že Pepa Jelínek je připraven tak, že může odehrát svou životní sezonu," doplňuje Benáček.

Výbornou fyzičku bude celek potřebovat i k velmi agresivní obraně, jež se v tuzemsku nenosí. "Chceme ji hrát. Záleží ovšem na sudích, zda pochopí, co a jak chceme hrát," říká kouč. Podle něj se tým v obraně ohromně zlepšil. "Tihle hráči jsou zvyklí hrát dobrou obranu, už na náročném turnaji v Polsku jsme 70 procent času bránili podle mých představ."

"V agresivním bránění se chceme hodně přiblížit evropské špičce, chystáme i pár překvapení," láká fanoušky křídlo Pavel Kubálek. Na posledním soustředění v Černé Hoře, kde tým vyhrál pět zápasů se záměrně vybranými neelitními soupeři, se Benáček chtěl výrazněji zaměřit na zlepšení rychlých protiútoků a organizaci postupného útoku.

"V Polsku jsme měli úspěch vždy, když jsme kontrolovali míč a každý přesně věděl, co má dělat." Právě na polském turnaji si Nymburk hojně vyzkoušel, jak se hraje pod velkým tlakem soupeřů. Ti ho donutili v průměru k 20 ztrátám míče. Benáčka hodně mrzí, že kvůli povinnostem u mužské reprezentace byl přítomen jen zhruba šedesáti procentům přípravy svého celku.

"Fyzička není na té úrovni, kde jsem ji chtěl mít. Přesto na úvodní fázi ligy bude stačit," uvedl trenér, který z vlastní hráčské zkušenosti ví, že absence kouče se projevuje ve volnějším přístupu hráčů a nižší intenzitě přípravy.

Klub si vytkl za cíl vklínit se před play off do první šestky. "Ale bude to těžké, liga bude letos velmi vyrovnaná," předvídá Benáček.

Nymburští však pro splnění mety udělali maximum. Ze všech mužstev se nejvýrazněji posílili. Přišlo osm nových hráčů: na rozehrávku reprezentant Hrubý, výborný obránce Vorlíček a mladík Řeřábek, na křídla střelci Panáček s reprezentantem Kubálkem a pod koš Freiberg, Sirovina a pohyblivý Damjanovič. Výškový průměr týmu je 198,9 centimetru (v minulé sezoně nejvyšší Sparta 199,7), váhový dokonce 96,3 kilogramu (Opava 95,6). Věkově bude celek patřit k těm nejzkušenějším.

Ke jménům současné nymburské soupisky patří i některé vynikající statistiky minulé sezony: Veterán Jelínek je čtvrtý v lize v průměru bodů na zápas (18,7), Kubálek čtvrtý (82) a další matador Hrubý šestý (75) v počtu vstřelených trojek, Kubálek je i čtvrtý v průměru trojek na zápas (2), Panáček osmý (1,8) Hrubý pak devátý (1,79). Jelínek střílel čtvrtý největší počet šestek (225), Hrubý sedmý (191), Jelínek v nich měl pátou nejvyšší úspěšnost (84,4), desátou pak Vorlíček (82,2). Jelínek je zároveň nejlepším střelcem české ligy (5802), Hrubý je pátý (4355), Kubálek 13. (3491). V celé historii domácího basketbalu patří Jelínkovi 5. pozice (9435), Hrubému 13. (7770). Hrubý má v české lize nejvíc odehraných zápasů (332) a minut (10651), Jelínek je v minutách desátý (8119) - na každou minutu tak připadá 0,7 bodu. V dosažených trojkách je Jelínek čtvrtý (476), Kubálek pátý (426) a Hrubý šestý (404). Hrubý je i druhý nejlepší v asistencích (1174). Zajímavostí pak je desátá příčka v počtu bloků Benáčkova asistenta Forejta (182).

Autoři:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Když tenisem žije náměstí i Magická krabice, kde modrý kurt děsil Nadala

24. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Čtyři hodiny odpoledne. Někde čas na kávu, v Madridu ideální doba oběda. Uprostřed obdélníkového...

Arsenal v anglické lize naložil Chelsea pět gólů a má nový rekord

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  22:55

Fotbalisté Arsenalu deklasovali 5:0 Chelsea a připsali si rekordní ligové vítězství nad londýnským...

Paulovi na MS v curlingu dvakrát prohráli a k postupu mají daleko

23. dubna 2024  21:53

Zuzana a Tomáš Paulovi na světovém šampionátu dvojic v curlingu v Östersundu dnes dvakrát prohráli...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...