Satoranský vylepšil sezonní maxima, Washington prohrál a ztratil hvězdu

  6:26aktualizováno  10:10
Tomáš Satoranský si v nedělním duelu NBA vylepšil sezonní maxima, avšak basketbalovému Washingtonu tím pomohl pouze ke zmírnění domácí porážky 109:119. Český rozehrávač má za sebou takřka 19 minut, během kterých stihl 10 bodů i sedm asistencí, doplnil je o dva doskoky a jeden zisk.
Tomáš Satoranský (vlevo) z Washingtonu bráněný Evanem Turnerem z Portlandu.

Tomáš Satoranský (vlevo) z Washingtonu bráněný Evanem Turnerem z Portlandu. | foto: AP

Washington si v říjnu dojel do Portlandu pro výhru, vůbec první v sezoně, o měsíc později mu to však celek ze státu Oregon vrátil. Blazers na soupeřově hřišti dominovali, rychle si vybudovali dvacetibodový náskok.

Sestava náhradníků v čele s Kellym Oubrem Jr. sice domácím pomohla zpátky do zápasu, ale přelom poločasů zase patřil hostům, kteří se ke konci třetí části dostali do vedení až o 29 bodů. V následujících minutách šlo už spíš jen o výši prohry.

Sedmadvacetiletý Satoranský byl už u washingtonského náporu ve druhé čtvrtce, od závěru třetí čtvrtiny pak z palubovky neslezl. Nejprve zapisoval asistence, pak i body, než se ve čtvrté části dostal do problémů s fauly a následně poprvé v sezoně minul trestný hod. Washington ztrátu na Portland mazal, 51 sekund před koncem stáhl na 107:115, jenže pak úspěšnými šestkami definitivně zlomil odpor domácích Damian Lillard. 

„Musíme hrát daleko lépe. Hlavně s větším nadšením a musíme ze sebe vydat ještě víc energie. Je to trapné,“ zlobil se šéf washingtonské lavičky Scott Brooks, jenž naopak chválil náhradníky. „Viděli jste, co se stalo? Střídající hráči hráli s chutí, zápalem. Takhle to má vypadat. Zaslouží si hrát víc a taky budou,“ dodal. 

Wizards utrpěli druhou porážku za sebou a s bilancí pěti výher a 11 proher zůstávají ve spodní polovině tabulky Východní konference. 

Washingtonskou bídu nedělního večera ještě podpořilo zranění hvězdného pivota Dwighta Howarda. Ten si poškodil dolní partie zad a obnovil si problém, který ho připravil o prvních sedm zápasů tohoto ročníku. Po sedmi odehraných minutách musela někdejší jednička draftu odstoupit.

Nejlepším střelcem Wizards byl John Wall s 24 body, Kelly Oubre připojil 19 bodů. Bradley Beal zvládl jen 12 bodů. Jeff Green připojil k sedmi bodům 13 doskoků.

Satoranský proměnil čtyři z pěti střeleckých pokusů z pole, za tři body byl při jednom pokusu stoprocentní. Zatímco celá základní sestava Wizards měla ve statistice +/- účasti na palubovce minus 15 či ještě horší čísla, pražský rodák vůbec nejvyšší z týmu (+22).

Sestřih ze zápasu Washington - Portland:

Hvězdou zápasu však byl portlandský Damian Lillard, který nastřílel 40 bodů, přidal šest doskoků a pět asistencí. C. J. McCollum zvládl 25 bodů a sedm doskoků; Jusuf Nurkič 13 bodů, 14 doskoků a osm asistencí, v poslední kategorii si vyrovnal osobní rekord. 

LeBron James zavítal s LA Lakers poprvé a naposledy v tomto ročníku na palubovku Miami, se kterým slavil dva tituly NBA. A předvedl se skvěle, nastřílel totiž svůj sezonní rekord 51 bodů, když proměnil 19 z 31 pokusů (trojky 6/8). Už po první čtvrtině měl na kontě 19 bodů s při osmdesátiprocentní střelecké úspěšnosti. K vítězství 113:97 pomohl také osm doskoky.

Třiatřicetiletý James překonal padesátibodovou hranici v základní části NBA už podvanácté. Večer završil trojkou v posledních sekundách, jak ho k tomu vyhecoval spoluhráč Lance Stephenson. Slavil díky tomu první výhru v Miami od roku 2014, kdy Heat opustil. 

Lakers v zápase ani jednou neprohrávali a jejich vedení se vyšplhalo až na 21 bodů, Kentavious Caldwell-Pope se připomněl 19 body, Kyle Kuzma zapsal 15 bodů a Brandon Ingram se dostal na 13 bodů, spotřeboval však 15 pokusů.

LeBron James na palubovce Miami:

Dwyane Wade i tento zápas vynechal kvůli narození dcery, chyběl i Goran Dragič, který má potíže s kolenem. Nejlepším střelcem Heat se stal Wayne Ellington s 19 body, Tyler Johnson připojil 17 bodů. 

Na 17 bodů se dostal také nejlepší střelec týmu Josh Richardson - a mohlo jich být ještě víc, kdyby se v poslední čtvrtině nenechal vyloučit za vhození své boty mezi diváky. Richardson tím protestoval proti rozhodčím, ale vyprotestoval si pouze tresty, pokuta bezpochyby přiletí zpět.

Golden State neuspěli ani v hale třetího texaského klubu, v San Antoniu prohráli 92:104. Warriors do sezony vstoupili bilanci 10-1, ale od té doby prohráli pětkrát ze sedmi utkání. Také proti Spurs se nedokázali vyrovnat s absencemi Stephena Curryho a Draymonda Greena.

Pivot texaského celku LaMarcus Aldridge si nedělní klání podmanil 24 body a 18 doskoky. Sérii tří nezdarů pomohli ukončit další zkušení borci: DeMar DeRozan připojil 20 bodů, devět asistencí a šest doskoků, Rudy Gay 19 bodů.

Warriors nespasil ani Kevin Durant (26 bodů, 10 doskoků a šest asistencí), ani Klay Thompson (25 bodů). Quinn Cook připojil z pozice rozehrávače 16 bodů a osm doskoků.

Sestřih ze zápasu San Antonio - Golden State:

Španělský pivot Marc Gasol řídil triumf Memphisu nad Minnesotou 100:87, když se postaral o 26 bodů a 13 doskoků. Mike Conley připojil 18 bodů a osm asistencí a nováček Jaren Jackson Jr. se dostal na 13 bodů.

Domácí Timberwolves si připsali první porážku od odchodu Jimmyho Butlera, předchozí tři zápasy jim vyšly. Jejich nejlepším střelcem byl Derrick Rose s 18 body, Karl-Anthony Towns zařídil 15 bodů a 20 doskoků. Robert Covington zvládl 15 bodů, Dario Šarič i Andrew Wiggins 14 bodů.

Orlando patří k největším překvapením sezony, s New Yorkem si poradilo 131:117 a slaví třetí výhru za sebou a sedmou z posledních devíti utkání. A velký nástup Magic se postaral Aaron Gordon, když v první čtvrtině zaznamenal 20 ze svých 31 bodů. 

Černohorský pivot Nikola Vučevič znovu útočil na triple double, k 28 bodům a 10 doskokům přidal devět asistencí. Evan Fournier se postaral o 19 bodů, mladík Jonathan Isaac o 16 bodů. Jejich tým poprvé ve své třicetileté historii nastřílel dvakrát za sebou 130 a více bodů, před Knicks se jejich obětmi stali Lakers. 

New York před pátou porážkou v řadě neuchránilo ani 32 bodů od Tima Hardawaye Jr. a 31 bodů od Treye Burka. Enes Kanter připojil 21 bodů a 19 doskoků.

Výsledky NBA

Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 87:100
Miami Heat - LA Lakers 97:113
San Antonio Spurs - Golden State Warriors 104:92
Washington Wizards - Portland Trail Blazers 109:119 (domácí Satoranský 10 bodů, 7 asistencí a 2 doskoky)
Orlando Magic - New York Knicks 131:117

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Real zvládl penaltové drama se City, postup do semifinále slaví i Bayern

17. dubna 2024  20:29,  aktualizováno  18.4

Byl to dvojzápas se vším všudy a lépe nakonec dopadl pro fotbalisty Real Madrid, kteří až po...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...