Tomáš Satoranský na tiskové konferenci v dubnu 2019 po třetí sezoně v NBA

Tomáš Satoranský na tiskové konferenci v dubnu 2019 po třetí sezoně v NBA | foto: David Šváb

Satoranský, nejbohatší sportovec Česka. Co na něj čeká v Chicagu?

  • 61
Obrovská smlouva, která momentálně nemá mezi zástupci jiných odvětví obdoby. Nadějný tým bez vyložené superstar na jeho postu. A klub, jehož historie patří k nejpoutavějším v celé NBA. To vše vyhlíží basketbalista Tomáš Satoranský poté, co změnil v zámoří působiště a bude hrát za Chicago Bulls.

Vzhledem k tomu, že se s basketbalovými celebritami utkává jako jediný našinec, je Satoranského přestup z Washington Wizards událostí sám o sobě.

Detaily z něj však činí ještě významnější věc - zde je pět základních otázek a odpovědí.

1. Kolik si Satoranský vydělá?

Deset milionů dolarů za rok, celkově 30 za tři sezony. Česko tak vítá novou finanční jedničku mezi sportovci!

Tomáš Satoranský na tiskové konferenci v dubnu 2019 po třetí sezoně v NBA
Tomáš Satoranský na tiskové konferenci v dubnu 2019 po třetí sezoně v NBA

Podle loňského žebříčku magazínu Forbes byl nejlépe placeným českým sportovcem Petr Čech s 242 miliony korun - a to včetně sponzorských a reklamních příjmů.

Po jeho konci kariéry není o novém premiantovi pochyb, Satoranský „jen“ na výplatě dostane od Chicaga 10 milionů dolarů ročně (dle pondělního kurzu ČNB 224 milionů korun). Už to je víc, než dle Forbesu celkově vydělala poslední dvojka Jakub Voráček v NHL (222 milionů korun).

2. Jakou bude mít konkurenci?

Jedničkou Chicaga na rozehrávce byl v minulé sezoně Kris Dunn (za 30 minut sbíral průměrně 11 bodů a 6 asistencí na zápas). Tým dále na této pozici posílil na draftu, když získal devatenáctiletého Cobyho Whitea, ale pokud chce do hry vnášet také zkušenosti, měl by Satoranský působit minimálně jako člen užší rotace, ne-li rovnou jednička na své pozici.

3. V jakém stavu se Bulls nacházejí?

Při pohledu na tabulku sezony 2018-19 se chce napsat, že se Michaelu Jordanovi ježí všechny chlupy na zádech: šestinásobní vítězové NBA, kteří všechny své tituly posbírali v 90. letech minulého století, byli s pouhými 22 vítězstvími čtvrtým nejhorším celkem základní části. Zároveň ale mají Bulls nadané jádro, osmi z deseti nejlepších střelců týmů je 25 let či méně.

4. Co se od Satoranského čeká?

Podpora nadaných kanonýrů, především hlavní hvězdy Zacha LaVineho či Fina Lauriho Markkanena. Zkvalitnění defenzivy, v níž Chicago patřilo do podprůměru ligy. Touha po vítězstvích přenášená na ostatní.

Jednoduše napsáno: od všeho trochu. Třeba i díky tomu, že má Satoranský na rozehrávače vysokou postavu, což nebývá v NBA zvykem.

5. Jaký má česká basketbalová hvězda program?

Příjemným bonusem jsou klid a jistota, neboť se o jeho novém působišti rozhodlo v nejrychlejším možném čase.

Na konci července pořádá Satoranský v Praze svůj basketbalový kemp, pak se podle pravidel NBA může nejdříve 4. srpna zapojit do přípravy Česka na mistrovství světa v Číně, které tým zahájí 1. září superšlágrem s USA.

A v říjnu 2019 ho čeká úvodní soutěžní duel v barvách nového zaměstnavatele Chicago Bulls.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž