Český basketbalista Tomáš Satoranský (vpravo) uniká Namanjovi Nedovičovi ze...

Český basketbalista Tomáš Satoranský (vpravo) uniká Namanjovi Nedovičovi ze Srbska. | foto: FIBA.com

Očekával jsem od sebe víc, ohlíží se Satoranský za kvalifikací o Rio

  • 15
Přestože se mu nedařilo tolik jako na loňském mistrovství Evropy, byl i v olympijské kvalifikaci jedním z nejlepších českých basketbalistů. Bojoval, bránil, střílel, ale ani to nestačilo. Tomáš Satoranský, který v uplynulé sezoně zářil v Barceloně a nyní se přesune do NBA, musel uznat: Na Srby zatím nemáme.

„Byl to obrovsky náročný zápas fyzicky. Srbové ukázali, jakou mají sílu a kvalitu. Zahráli bohužel nejlepší zápas na tomto turnaji. My se naopak spíše trápili a nedostali jsme se do ideální herní formy. Já na tom mám také vinu, protože jsem nehrál ve formě, jaké bych chtěl. Ukázali, jak jsou silný basketbalový národ a makali. My ať dělali, co jsme mohli, tak oni na to měli odpověď,“ vrátil se čtyřiacetiletý rozehrávač k porážce 72:96 v semifinále turnaje.

Hodně se projevila šířka kádru soupeře, když se v prvním poločase nepodařilo zastavit mladou dvojici Bogdan Bogdanovič, Niokla Jokič a ve druhém poločase se chytli zkušení veteráni Miloš Teodosič a Miroslav Raduljica.

„Mají obrovskou rotaci hráčů a každý může rozhodnout. Teodosič je neskutečný tím, že se v první půli totálně trápí a stejně má sebevědomí na to vzít to na sebe a vystřelit těžké střely. Chtěli jsme je na začátku druhé půle zónovou obranou dostat pod tlak, ale oni ukázali mentální sílu a nedovolili nám to,“ chválil soupeře odchovanec USK Praha.

Jeden z nejlepších hráčů loňského Eurobasketu a hvězda euroligové sezony nepodával po náročné sezoně v Barceloně takové výkony, jak se v Česku doufalo. Na kvalifikaci v Bělehradě průměrně zaznamenal deset bodů, sedm asistencí a šest doskoků. Jsou to velmi slušná čísla, Češi by však potřebovali víc. Satoranský se navíc za tři utkání dostal jen ke dvěma trestným hodům.

„Nechci a nebudu se vymlouvat na únavu. Možná se projevil ten týdenní výpadek, který jsem měl po skončení klubové soutěže a začátku reprezentace. Za celý turnaj se mi nepodařilo se do toho dostat. Se Srby to nebylo úplně špatné, ale chtěl jsem vést tým a očekával jsem od sebe víc. Měli jsme velkou šanci a nezvládli to,“ zamrzí posilu Washingtonu Wizards.

Důležitá teď bude budoucnost reprezentace. Příští rok se hraje další Eurobasket, na který se Češi díky úspěchu v minulém roce kvalifikovali přímo, následně pak začíná kvalifikace na mistrovství světa, jejíž formát není ještě přesně znám.

Satoranský je v sezoně NBA ze hry, připoměňme, že do americké ligy se zkouší natlačit také pivot Ondřej Balvín. Jan Veselý zůstává ve Fenerbahce, cesta do NBA se mu však otevírá každné léto.

„Teď po turnaji jsme zklamaní, protože jsme byli blízko snu. Ale musíme to brát pozitivně. Povedl se i tak úspěch, máme jisté příští mistrovství Evropy a tam se budeme snažit znovu poskládat nejkvalitnější tým a opět bojovat o nejvyšší příčky, což by jen potvrdilo vzestup českého basketbalu na evropské scéně,“ uzavírá Satoranský.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž