Tom Benson | foto: AP

Zemřel spasitel sportovní scény v New Oreans. Z chřipky se už nedostal

  • 3
Zemřel Tom Benson, majitel dvou velkých sportovních klubů z New Orleans. Bylo mu 90 let. V basketbalové NBA mu patřili New Orleans Pelicans, v největším městě Louisiany vlastnil i tým amerického fotbalu New Orleans Saints. Podlehl následkům chřipky, kvůli které byl od konce února hospitalizován.

Benson si mezi fanoušky vysloužil velké uznání za to, jak sport a profesionální týmy v rodném městě podporoval. Saints koupil v roce 1985 a uchránil trápící se klub od stěhování na Floridu. V roce 2009 s ním slavil zisk Super Bowlu, jediný titul v klubové historii.

V roce 2012 přidal do svého portfolia i basketbalový klub, který v té době působil pod názvem New Orleans Hornets. Hornets přesídlili do New Orleans v roce 2002 z Charlotte.

Po hurikánu Katrina našel klub v letech 2005 až 2007 dočasný azyl v Oklahoma City (tamní úspěchy u fanoušků později přinesly stěhování Seattle SuperSonics do Oklahomy a jejich přejmenování na Thunder). 

Ani po návratu se New Orleans Hornets ekonomicky nedařilo a v roce 2010 koupila zadlužený klub od George Shinna celá NBA

Do standardního režimu se Hornets vrátili před šesti lety, kdy je pořídil právě Benson. Zaplatil za ně 338 milionů dolarů. Éru s novým majitelem symbolizuje přejmenování klubu na Pelicans, ke kterému došlo před pěti lety.

Magazín Forbes odhaduje aktuální cenu Pelicans na rovnou miliardu dolarů, klub se však stále potýká s kolísavou návštěvností a mezi třicítkou organizací NBA má nejnižší hodnotu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž