Svitavští fanoušci a maskoti

Svitavští fanoušci a maskoti | foto: ČBF / Václav Mudra

Lazaret ze Svitav chtěl víc, proti hegemonovi však ukázal jen charakter

  • 1
Svitavský lazaret favoritu z Nymburka usnadnil cestu do finále Národní basketbalové ligy. Tuři si po prohře 0:4 na zápasy zahrají o bronzové medaile.

Do zápasu mohl poslat jen devět hráčů, a to mu ještě dva v jeho průběhu odpadli. Žádný div, že trenér svitavských basketbalistů Lubomír Růžička po čtvrtém utkání semifinálové série s hegemonem z Nymburka, jehož skóre 65:97 z pohledu domácích Turů hovoří řečí debaklu, prohlásil:

„Rozhodla širší lavička soupeře a jeho větší energie na obou polovinách hřiště. Výsledek je samozřejmě rozdílem třídy, ale to je dáno tou rotací.“

Na kraji lavičky od začátku seděli zranění rozehrávač Roman Marko a pivot Brent Petway. Další podkošový dlouhán, mladík Luboš Kovář, hrál za Nymburk finálový turnaj MČR do 19 let, a po problémech se zády, respektive s naraženými žebry později museli odstoupit křídelníci Luboš Stria a Tomáš Teplý. S takovou se s mužstvem kalibru úřadujícího šampiona moc hrát nedá.

„Nymburk měl mezi čtvrtfinále a semifinále šestnáct dní pauzu a v sérii se každým zápasem zlepšoval, předvedl svoji kvalitu. Proti svým hráčům nemůžu říct špatného slova, snažili se ze všech sil. Mají v sobě hrdost a ukázali dobrý charakter,“ konstatoval kouč Růžička.

Ocenili to i diváci, kterých však za jasného vedení favorita 3:0 na zápasy Na Střelnici dorazilo méně, než bývá zvykem. Vedle jmen hráčů totiž vyvolávali i to Růžičkovo.

„Když máte na své straně fanoušky, je to příjemné vždycky. V kariéře jsem zažil i případ, kdy to tak nebylo. V Handlové, vzpomínám na to jak včera...,“ řekl trenér a dodal: „Já už se cítím Svitavákem, ty lidi znám a cítím se tu velmi komfortně. Doufám, že je náš basket baví.“

Svitavský trenér Lubomír Růžička domlouvá svým hráčům.

Společně s nymburským protějškem Orenem Amielem si pak popřáli hodně zdaru ve zbytku sezony, což pro Svitavy znamená v sérii o bronz a pro Nymburk ve finále.

„Doufám, že se co nejdřív dáme do kupy, abychom se jak fyzicky, tak i mentálně připravili na boje o třetí místo,“ uvedl trenér Růžička s tím, že Marko, Stria i Teplý by se v nich určitě měli objevit. Otazníkem je pouze start Američana Petwaye.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž