Trutnovské basketbalistky před ligovým zápasem

Trutnovské basketbalistky před ligovým zápasem | foto: Vilém Fischl

Medaile z Ružomberku je blízko, věří v Trutnově. Ale to si říkají všichni

  • 0
Čtyřikrát si basketbalistky Kary Trutnov zahrály finálový turnaj čtyř nejlepších družstev Středoevropské ligy, třikrát se vracely s medailí. Pouze jednou, v roce 2013, se jim to nepodařilo, když z Brna, kde tehdy Final Four proběhlo, přijely bez ní.

Naopak na zahraničních štacích vždy uspěly, v roce 2010 ve slovenském Prešově a o dva roky později v německém Wasserburgu slavily triumf, mezi tím skončily v rumunském Aradu třetí.

V sobotu ve slovenském Ružomberku načnou svůj pátý finálový díl soutěže, která spatřila světlo světa v sezoně 2007/2008. A na Slovensku chtějí rozšířit svoji medailovou sbírku.

„S tím tam jedeme a nejsme bez šancí, je však třeba uznat, že něco podobného si říkají asi také ostatní družstva, medaili budou chtít všechna,“ upozorňuje manažer trutnovského klubu Jan Braun.

Pro své tvrzení má několik argumentů. Hlavní je, že už boje v základních skupinách ukázaly, že týmy v nich byly vyrovnané.

„Z tohoto pohledu půjde o velmi vyrovnaný turnaj a nás moc těší, že si v takové společnosti, již tvoří špičkový tým rumunské ligy, rakouské šampionky a třetí tým slovenské ligy, který bude mít výhodu domácího prostředí, můžeme zahrát,“ poznamenal Braun,

Přestože se předpokládá, že půjde o vyrovnaný turnaj, Kara hned v sobotním semifinále narazí na mírného favorita na titul. Rumunská Alba Iulia, vítěz soutěže z předloňského roku, tak podle Brauna působí: „V rumunské lize se jí daří, k už dříve kvalitnímu kádru přibrala další výborné hráčky, které přišly z Aradu. Bohužel se ukázalo, že naše první místo ve skupině není velkou výhodou, ale pokusíme se uspět, budeme bojovat.“

Kara došla k prvenství v základní skupině i přesto, že v ní dvakrát prohrála s rumunským Aradem, jenž kráčel k postupu z první příčky. Jenomže na přelomu roku přišel o výraznou finanční podporu, propustil většinu hráček a nakonec do Final Four vůbec nepostoupil.

Kara se na Slovensko vydává v pátek, v sobotu ji ve 14.30 čeká otvírací zápas celého turnaje, v němž se střetne s rumunskou Albou Iulií. Druhou semifinálovou dvojici tvoří domácí Ružomberok a rakouské šampionky Flying Foxes Post Vídeň.

V neděli jsou na programu zápasy o umístění.

„Pojedem kompletní, i když Milena Prokešová ještě nemůže hrát a o některé hráčky se pokouší nemoc,“ poznamenal trutnovský manažer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž