Smolná sezona, říká kouč Jiří Jandák

  • 2
Brno - Dlouhá léta strávil basketbalový trenér Jiří Jandák na lavičce Houserů Brno. Jeho mise však před několika dny skončila. Vedení klubu se rozhodlo pro změnu a angažovalo Zdeňka Janíka. "Byla potřeba změna a ta teď nastala. Věřím, že bude ku prospěchu," vyjádřil se bývalý brněnský trenér Jiří Jandák.

Jandákovo jméno bylo s brněnským týmem spojeno od začátku éry Houserů v nejvyšší domácí soutěži. "U týmu jsem však působil ještě v době, kdy se začínalo postupovat z nižších soutěží," vzpomněl si Jandák na začátek své trenérské dráhy. "Družstvo hrálo krajskou soutěž. Tehdy jsem trénoval v Rakousku a tady jsem ještě hrál."

Brněnský tým prožíval plodné období. Neohroženě stoupal vzhůru a během několika let se představil na prvoligové scéně. "Každý rok jsme postupovali. Jen v tehdejší národní lize jsme se zdrželi o rok déle. Jako nováček jsme skončili pátí a poté jsme po barážovém vítězství nad Pardubicemi postoupili do první ligy. Takové věci se nezapomínají."

Léta strávená na střídačce brněnského družstva Jandák skoro ani nepočítal. "Vzpomínky jsou vesměs super. Dá se říci, že tedy vždy byla dobrá parta jak na hřišti, tak i mimo něj," říká dále Jandák. Pak už se rozhovořil o posledních dvou sezonách, které nedopadly podle očekávání.

"Bohužel poslední dva roky už byly takové zvláštní. Už to nebylo takové, jako na startu," lituje exbrněnský kouč. Co se změnilo? "Vyměnilo se vedení a to začalo mít na basket spíš obchodní náhled. Můj názor je, že ve sportu to ale vždy nejde."

Žádnou zatrpklost ze svého odchodu však Jandák nepociťuje. "Nastalá situace mě v žádném případě nezaskočila. Po špatných výsledcích v průběhu letošní sezony jsem dokonce sám nabízel rezignaci. Navíc se to kumulovalo tím, že jsem zde byl už dlouhou dobu a možná se začala projevovat ponorková nemoc. Zkrátka byla potřeba změna a ta teď nastala. Doufám, že bude ku prospěchu."

Uplynulá sezona Houserům rozhodně nevyšla podle představ. Do posledního kola základní části sice usilovali o účast v elitní skupině A1, ovšem nadstavbovou část přesto strávili ve spodní skupině A2. Nakonec kvůli několika zaváháním přišli i o samotnou účast v playoff, které si na jejich úkor zajistily týmy Ostravy a Ústí nad Labem.

"Prožili jsme velice smolnou sezonu," rekapituluje Jandák uplynulých sedm měsíců. "Hodně zápasů jsme prohráli buď v prodloužení, nebo jen velice těsné. Mnohdy nám k vítězství scházel jen malý kousíček, ať už jedna šestka, nebo proměněný pokus z jasné pozice. Pokud by alespoň něco vyšlo, mohli jsme být úplně někde jinde."

V jistém směru byl Jiří Jandák mezi prvoligovými trenéry raritou. Kromě svého trenérského povolání se totiž věnoval i svému civilnímu zaměstnání. "Normálně jsem chodil do práce, ale měl jsem možnost, že mi v zaměstnání vycházeli maximálně vstříc a kdykoli jsem potřeboval, byl jsem uvolněn," děkuje na dálku Jandák.

Ve své práci hodlá v nejbližších dnech a týdnech pokračovat. "Budu se věnovat svému civilnímu zaměstnání a od basketbalu si trochu odpočinu. Minimálně měsíc si nechám čas a pak uvidím, jestli mi basket bude chybět, nebo ne." 

Jandákovo místo zaujal počínaje dnešním dnem exkunínský trenér Zdeněk Janík. Co říká Jandák na jméno svého nástupce? "Jde o velice slušného trenéra. Výsledky, kterých dosáhl s Mlékárnou Kunín, jsou toho nejlepším důkazem," řekl na adresu svého kolegy.

"Očekávám, že v kádru bude více mladších hráčů a myslím si, že práce nového trenéra se časem určitě projeví."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž