Srb Vlade Divac (vpravo) a Američan Al Attles během uvedení do basketbalové...

Srb Vlade Divac (vpravo) a Američan Al Attles během uvedení do basketbalové Síně slávy ve Springfieldu. | foto: AP

Basketbal, má láska! Divac vstoupil do Síně slávy, uvedl ho West

  • 1
Legendární srbský basketbalista Vlade Divac byl v pátek uveden do Síně slávy v americkém Springfieldu. Slavný pivot a bývalý hráč NBA v Los Angeles Lakers, Charlotte a Sacramentu, kde v současnosti působí jako generální manažer, se významného ocenění dočkal spolu s dalšími devíti osobnostmi.

Jedenapadesátiletý Divac patří k nejlepším evropským hráčům historie. Bývalé Jugoslávii pomohl ke dvěma světovým (1990 a 2002) a třem evropským titulům (1989, 1991 a 1995) i dvěma olympijským stříbrům (1988 a 1996). I za to byl oceněn v roce 2010 uvedením do Síně slávy světové federace FIBA.

„Basketbal je jednou pro vždy moje láska,“ prohlásil při ceremoniálu Divac a v děkovné řeči nezapomněl mimo jiné ani na slavného spoluhráče z jugoslávské éry Toniho Kukoče, který následně reprezentoval Chorvatsko.

„Lidé na Balkáně jsou jako dysfunkční rodina. Můžeme spolu bojovat a hádat se, ale nakonec jsme rodina,“ řekl Divac.

Mezi legendy ho uvedl Jerry West, slavný hráč a později také funkcionář LA Lakers a také muž z loga NBA.

Děkovná řeč Vladeho Divace:

V NBA Divac strávil 16 sezon, v roce 1989 si jej vybrali v prvním kole slavní Lakers. V zámořské lize dosáhl jako první zahraniční hráč tisícovky odehraných zápasů a jako jeden z pouhých sedmi basketbalistů pokořil hranice 13.000 nastřílených bodů, 9000 doskoků, 3000 asistencí a 1500 zblokovaných střel.

Po skončení kariéry působil například jako vyhledávač talentů Lakers, ale byl také ve dvou volebních obdobích předsedou Srbského olympijského výboru.

Do Naismithovy Síně slávy ve Springfieldu spolu s ním byli uvedeni další bývalí hráči či trenéři Bobby Jones, Sidney Moncrief, Jack Sikma, Al Attles, Paul Westphal, Bill Fitch a Teresa Weatherspoonová.

Carl Braun a Chuck Cooper, který byl v roce 1950 draftován do NBA jako první Afroameričan, byli oceněni in memoriam.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž