Oslavy v šatně basketbalové Zaragozy. Český pivot Šimon Puršl stojí v...

Oslavy v šatně basketbalové Zaragozy. Český pivot Šimon Puršl stojí v prostřední řadě v černém tričku s logem Michaela Jordana. | foto: Archiv Š. Puršla

Devatenáctiletý Puršl dalším Čechem se střeleckým zápisem ve Španělsku

  • 0
Své první kariérní body zapsal 19letý český basketbalista Šimon Puršl v pátém kole španělské ligy. Podkošovému hráči Zaragozy na to v domácím duelu s Murcií stačilo jen 99 sekund, během nichž proměnil ve zlato svůj jediný střelecký pokus. Před 7 262 fanoušky navíc mohl oslavit i druhé vítězství svého týmu v sezoně (95:77).

„Celkem jsem čekal, že se na hřiště dostanu. Vyhrávali jsme o dost, tak nás mladé trenér na konci poslal do hry. A bylo to o to lepší, že jsme skórovali všichni,“ těšilo Puršla po premiérové trefě v ACB lize, která navíc stála za to.

„Byla to úplně poslední akce zápasu. Po nájezdu našeho rozehrávače jsem si naběhl do středu ke koši a dostal jsem to na „alley-oop“ (zakončení po chycení míče během výskoku), který jsem dokázal zakončit.“

A pak už přišel čas gratulací. „Bylo jich celkem dost. Snad do budoucna budu dostávat šancí ještě víc,“ věří 205 centimetrů vysoký podkošový hráč, který v Zaragoze působí pátou sezonou.

Letos v létě byl odchovanec pražské BA Sparta také jednou z hlavních postav úspěšného vystoupení juniorské reprezentace na mistrovství Evropy.

Puršl se prvních bodů dočkal ve svém druhém startu ve španělské lize. Ten úvodní přišel před více než dvěma týdny v domácím utkání s Bilbaem, kdy mu kouč vyměřil 42 vteřin.

Talentovaný pivot se zařadil do už poměrně dlouhého zástupu českých hráčů, kteří se v ACB dokázali střelecky prosadit. Do tohoto výčtu patří Jiří Zídek, Luboš Bartoň, Jiří Welsch, David Jelínek, Tomáš Satoranský, Pavel Pumprla, Ondřej Balvín, Tomáš Hampl, Patrik Auda či Adam Pecháček.

Nabitý sobotním zážitkem se Puršl opřel jako člen základu i do nedělního duelu v dresu Olivaru, s nímž ve čtvrtém kole čtvrté ligy dobyl palubovku Santsu 74:65. Jako druhý nejužitečnější hráč i druhý střelec týmu zajistil 12 bodů (z pole 11/5) a za 32 minut přidal i 13 doskoků, 2 zisky a 1 asistenci.

„S Olivarem jsme konečně vyhráli a myslím, že jsem zahrál dobře. Ve čtvrté lize je to pod košem neustálé zdvojování, takže si občas tolik nezahraju, ale jinak je to dobré,“ komentoval Puršl i druhou polovinu úspěšného víkendu.

Šimon Puršl (vlevo) připravený na lavičce španělské Zaragozy.

Právě závěr týdne je při neúčasti v Eurocupu, který Zaragoza v minulých letech poměrně pravidelně hrávala, příjemným vytržením z tréninkové dřiny.

„Bez Eurocupu bývají ty týdny dlouhé, navíc s naším trenérem se dá trénink považovat za krátký, pokud se vejde pod dvě hodiny. Když se hraje ACB liga v neděli, máme po pondělním volnu v úterý dva tréninky, ve středu jeden, ve čtvrtek jeden plus odpolední posilovnu a v pátek a sobotu zase po jednom tréninku,“ popisuje český mladík praxi 54letého kouče Andreua Casadevalla, který přišel před rokem po spoustě sezon strávených v druholigovém Burgosu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž