Do hromadné rvačky si vzal židli. Byl hrubiánský moment jeho posledním?

  15:46
Tisíce fanoušků sledovaly basketbalovou bitvu mezi Kansasem a Kansas State. Mezi univerzitami panuje obrovská rivalita, zážitek z utkání však pokazila hromadná mela, kterou NCAA dlouho nepamatuje. V centru dění se ocitl angolský hromotluk Silvio De Sousa.
Silvio De Sousa při smeči

Silvio De Sousa při smeči | foto: AP

Do konce derby mezi University of Kansas a Kansas State University zbývalo posledních osm vteřin, domácí Kansas vedl 81:59. Silvio De Sousa už jen laxně dribloval na útočnou polovinu, když ho o míč obral DaJuan Gordon a mířil sám na koš. De Sousa se ovšem se ztráty rychle vzpamatoval a Gordonův pokus zastavil monstrózním blokem.

V tu chvíli utkání skončilo, jenže Gordon po zákroku spadl na zem a De Sousa na něj z bezprostřední blízkosti zíral, za což si vysloužil technickou chybu - jedná se o výsměch soupeři. 

Antonio Gordon a David Sloan z Kansas State se okamžitě snažili De Sousu odehnat od spoluhráče, De Sousa se ale ohnal a v tu chvíli se strhla masivní rvačka, do které se zapojily oba týmy.

De Sousa rozdal několik úderů, v jednu chvíli dokonce držel nad hlavou stoličku, na které za košem sedí kameramani. Tu mu na poslední chvíli z rukou sebral asistent trenéra Jerrance Howard. Potyčku museli ukončit trenéři, rozhodčí i policisté. Trvalo několik minut, než se všichni hráči odebrali do šaten.

V pranici se činili také hráči Sloan a James Love z Kansas State, z Kansasu potom Marcus Garrett a David McCormack. Jelikož se mela strhla přímo za košem hostujícího týmu, do potyčky se připletlo i pár fanoušků, kteří se ovšem snažili urychleně dostat do bezpečí.

Silvio De Sousa se stoličkou během pranice v NCAA:

Absurdní situace dostala korunu, když rozhodčí museli po přezkumu na světelnou tabuli nastavit 0,1 sekundy a oba týmy byly povolány zpět na palubovku. 

Kansas State proměnil za hlasitého bučení domácích fanoušků trestný hod za technickou chybu, kterou obdržel De Sousa. Na hřiště se vrátilo pouze pět hráčů z každého týmu, ostatní byli vyloučeni za opuštění lavičky, zatímco se pořád hrálo.

Kouč Kansasu Bill Self nazval incident trapasem a zdůraznil, že potyčka bude mít následky. „Tohle není nic, na co bychom měli být pyšní,“ řekl Self. „Co se stalo, nemělo nic společného s houževnatostí. Byly tam jen prvky nevyzrálosti a sobectví,“ dodal.

Angolský basketbalista Silvio De Sousa (22) z Kansasu opouští palubovku po boku svého kouče Billa Selfa po svém vyloučení v zápase s Kansas State.

Hlavní trenér Kansas State Bruce Weber zase prohlásil, že se rvačka vůbec neměla stát. „Byla to chyba mých hráčů, tudíž i moje chyba. Přijeli sem odehrát těžký zápas a chtěli se poprat o vítězství. Nehráli jsme ale podle našich představ a přidala se k tomu frustrace, hlavně mladších a nezkušených hráčů,“ řekl Weber. Po svých svěřencích přitom žádal, aby se stáhli a nechali čas vypršet, Gordon ho však neposlechl. 

Ačkoliv Self nesouhlasil s Gordonovým ziskem a závěrečným dvojtaktem, uznal, že Kansas State chtěl v derby soupeřit až do posledního okamžiku. „Silvio ztratil míč a chtěl následující střelu zablokovat, to je férová hra. Co ale následovalo poté, bylo absolutně přes čáru,“ řekl Self.

De Sousa byl po rvačce trenérem okamžitě suspendován na dobu neurčitou, nakonec mu byla vystavena stopka na dvanáct zápasů. O dva zápasy přijde jeho spoluhráč David McCormick, osm utkání si nezahraje James Love a distanc na tři duely dostal Antonio Gordon.

Bob Bowlsby, komisař prestižní konference Big 12, ve které oba týmy hrají, v prohlášení uvedl, že „chování tohoto charakteru nemůže být tolerováno a délky trestů odrážejí vážnost události.“ Bowlsby také uvedl, že oceňuje spolupráci obou univerzit během vyšetřování.

De Sousa vydal den po incidentu prohlášení na svém twitteru, ve kterém označil svoje chování na neakceptovatelné a omluvil se za ostudnou reprezentaci týmu i sebe samého. „Pro mé chování neexistuje omluva a nemohu ospravedlnit volby, které jsem udělal na hřišti,“ napsal také. „Nejen že jsem neukázal sportovní chování, ale ohrozil jsem své spoluhráče i fanoušky.“

De Sousa také napsal, že se cítí trapně a svých činů lituje. Své prohlášení ukončil tím, že udělal chybu a omlouvá se.

Podle řady komentátorů by De Sousa už neměl od Kansasu dostat šanci ani po odpykání vysokého trestu od vedení soutěže. Jak se ke svému svěřenci postaví hlavní trenér Bill Self?

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...