Sekou Doumbouya uprostřed klubka francouzských spoluhráčů a jeho vítězný...

Sekou Doumbouya uprostřed klubka francouzských spoluhráčů a jeho vítězný taneček po zápase se Srbskem. | foto: FIBA

Předvánoční zázrak: hvězdou ME do 18 let se stal patnáctiletý kluk

  • 7
Jen se přiblíží Vánoce, Sekou Doumbouya rozdává radost. Nejprve rodičům; na svět přišel v posledních okamžicích 20. století. Na konci tohoto roku naznačil, komu může patřit třetí dekáda 21. století. Francouzským fanouškům roste nový idol, už teď je potěšil titulem mistrů Evropy.

Mládenec s fyzickými parametry LeBrona Jamese se v tureckém Samsunu podílel na zlatu z evropského šampionátu osmnáctiletých basketbalistů. Ač mu v tu chvíli stále bylo teprve patnáct let, stal se nejlepším střelcem sestavy Les Bleus a získal místo v nejlepší pětce turnaje.

Doumbouyův talent nebyl odborníkům utajen. Vždyť rodák ze západoafrické Guiney vynikal v týmu francouzské státní akademie INSEP nad staršími spoluhráči. Na jaře zazářil i na skautském matiné jménem finále juniorské Euroligy.

Zůstávalo hádankou, proč mu uniká francouzský dres. V létě se nezúčastnil světového šampionátu sedmnáctiletých, nejel ani na mistrovství Evropy šestnáctiletých.

Odpověď je prostá: na druhém občanství pro mladý sportovní zázrak bylo tou dobou ještě třeba pracovat. Francouzem se Doumbouya stal až na podzim.

18.prosince 2016 v 21:53, příspěvek archivován: 23.prosince 2016 v 17:06

VIDEO: Take a look at 15-year-old 6-9 Sekou Doumbouya from France who is dominating the U18 European Championship with ease. https://t.co/KSIMFPZsP5

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Take a look at 15-year-old 6-9 Sekou Doumbouya from France who is dominating the U18 European Championship with ease. https://t.co/KSIMFPZsP5

Nakonec musí být Doumbouya vlastně rád za letní puč v Turecku, po kterém se mistrovství Evropy do 18 let o půl roku posouvalo.

Francouzská kometa díky tomu mohla zazářit v čase adventním.

Jakkoli Sekou jistě neměl lehké dětství, vždyť paní Doumbouyová zůstala po odchodu z Guineje sama na pět dětí, ve sportu mu jde všechno tak nějak samo.

„Basketbal je pro mě hlavně zábava, ale samozřejmě to chci dotáhnout co nejdál,“ pere se v něm bezprostřednost drzého kluka s rodícím se profesionálem, jenž od podzimu naskakuje do zápasů druholigového francouzského Union Poitiers.

Basketbalu se přitom začal věnovat teprve jako dvanáctiletý. Ano, před necelými čtyřmi lety. Od fotbalu ho tehdy odlákal jistý Benoit Burguet, který ho zahlédl na plácku.

Škoda pro fotbal („Hrál jsem v útoku a dával docela dost gólů,“ říká ke své předchozí sportovní kapitole Doumbouya.). Dobře pro basket.

Doumbouya na ME basketbalistů do 18 let

Dnes Doumbouya na mládežnickém poli vyčnívá. Během evropského šampionátu, kam se sjela řada kandidátů příštího draftu NBA, dával 17,8 bodu na zápas a doplňoval je v průměru sedmi doskoky. Jedině za více než čtyři ztráty na utkání mu lze vyčinit.

Především v zakončení za dva body se ukazuje jeho fyzická dominance: Slovincům nasázel 22 bodů, když proměnil všech sedm dvoubodových střel, proti Srbům se blýskl 31 body (střelba za dva 9/10).

Pod tlakem play-off a důkladněji připravených obran jeho střelba klesla, ta dvoubodová však nešla pod 50 procent. Ve čtvrtfinále nasázel Bosně 19 bodů (a přidal 11 doskoků), v semifinále s Itálií si připsal 13 bodů a při finálovém vítězství nad Litvou v poměru 75:68 dodal týmu 15 bodů (plus 10 doskoků).

Tenhle více než dvoumetrový a metrákový válec se soupeřům povedlo jen lehce přibrzdit, nikoli zastavit.

K 16. narozeninám si Sekou ve čtvrtek nadělil zlatý dárek, ale možná ještě cennější je nově získaná pověst.

Francie už pár měsíců doufá, že v něm opravdu najde svého LeBrona Jamese. Teď Sekou dobyl basketbalovou Evropu.

Deník L’Equipe nedávno citoval Vincenta Loriota, sportovního ředitele předního francouzského klubu Le Mans Sarthe: „Atleticky je na tom jako LeBron. Monstrum s dětskou tváří.“

A Duško Vujoševič, basketbalový otec Jana Veselého ze společných časů v Partizanu, dnes trenér Limoges CSP, byl Doumbouyou ohromen při vzájemném setkání ve francouzském poháru. Kdyby mohl, okamžitě by ho bral do první ligy.

Doumbouya v dresu Poitiers

Ani samotný Sekou Doumbouya neměl velkou práci s hledáním sportovního vzoru: „LeBron. Chci být jako LeBron James... Chci být elitním hráčem NBA.“

Ovšem Doumbouya zároveň nachází inspiraci u Tonyho Allena. Tenhle hráč z Memphisu má ke statutu superhvězdy daleko, jeho defenzivní práce je však ukázková. Za tuhle volbu lze Sekoua jen pochválit.

S Jamesem se Doumbouya na palubovce možná mine, je tu však jiný potenciální soupeř. Hladinu v zámořské profilize právě čeří dvaadvacetiletý superatlet Jannis Antetokunmpo, potomek nigerijských emigrantů do Řecka, za pár let ho může vyzvat mladík podobného životního příběhu.

Ale abychom jen nechválili: na jaké útesy ještě může Doumbouyova kariéra narazit před doplutím? Pod hladinou se jich skrývá hned několik.

Sekou Doumbouya (45) a jeho spoluhráči slaví titul mistrů Evropy do 18 let pro Francii.

Dnes fyzicky jasně předčí valnou většinu teenagerů a ani s mužskou konkurencí ve druhé lize problém zjevně nemá. Ale není to Doumbouyův strop? Kde jsou jeho meze? To ukáží až další roky.

Už nyní začínají také dohady, jak se to má se Sekouovým datem narození doopravdy. Vážně se narodil 23. prosince 2000? Anebo je o pár let starší?

První kaňku na snovém životopisu pak Doumbouyovi vystavil konec v akademii INSEP. V Poitiers totiž nyní nehraje tak zcela dobrovolně, na konci minulé sezony byl vyřazen z věhlasného programu kvůli neupřesněnému disciplinárnímu prohřešku.

Jak je na tom s respektem k pravidlům nyní? Poučil se? Anebo svůj potenciál promrhá?

Pokračování příště...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž