Šarunas Jasikevičius, trenér Žalgirisu, se nestačí divit.

Šarunas Jasikevičius, trenér Žalgirisu, se nestačí divit. | foto: Reuters

Pro trenéra do Evropy. V NBA roste zájem o Litevce Jasikevičiuse

  • 1
O litevského kouče Šarunase Jasikevičiuse je opět zájem v NBA. Někdejší slavný basketbalista vede tři sezony Žalgiris Kaunas a letos s ním nepostoupil v Eurolize do Final Four přes Fenerbahce Istanbul s Janem Veselým. Na své lavičce by Jasikevičiuse rád viděl Memphis.

Podle informací ESPN se vedení Grizzlies chce co nejdříve s třiačtyřicetiletým Litevcem sejít a nabídnout mu angažmá v zámořské lize. Memphis hledá po neúspěšné sezoně náhradu za J. B. Bickerstaffa.

Do Litvy zamířil Tayshaun Prince, čerstvě povýšený na viceprezidenta Grizzlies, aby se s Jasikevičiusem setkal osobně.

Loni chtělo kouče Žalgirisu zlákat do NBA Toronto, na prestižní post nakonec usedl tehdejší asistent Nick Nurse.

02.května 2019 v 02:24, příspěvek archivován: 02.května 2019 v 13:11

ESPN story with @WindhorstESPN: As the Memphis Grizzlies dig into a coaching search, a candidate of significant interest: Lithuania’s Sarunas Jasikevicius, a EuroLeague rising star. https://t.co/daHW63FtZ7

O Litevcovy služby se zároveň zajímá i Cleveland, fsvoritem pro Cavaliers je ale Španěl Jordi Fernández (nyní asistent v Denveru).

Jasikevičius zájem z NBA potvrdil: „Letos je těch klubů víc, loni se ozvalo jen Toronto. Ale všechno je to velice syrové, není moc o čem mluvit.“

Prvním evropským trenérem v NBA se loni stal Igor Kokoškov ze Srbska, Phoenix ho však po jediném ročníku propustil.

Jasikevičius se nyní může stát prvním neamerickým koučem, který by získal v nejlepší světové soutěži angažmá bez předchozí trenérské zkušenosti se zámořským basketbalem.

Jasikevičius ukončil hráčskou kariéru teprve před pěti lety. Je mistrem Evropy z roku 2003 a má bronz z olympijských her v Sydney 2000 i z EuroBasketu 2007.

V NBA strávil dvě sezony jako hráč, působil v Indianě a Golden State. Předtím ve Spojených státech studoval na střední škole a čtyři roky navštěvoval univerzitu Maryland.

Úspěchy slavil především v evropských klubech, s Barcelonou, Maccabi Tel Aviv a Panathinaikosem Atény vyhrál celkem čtyřikrát Euroligu, ve své době byl považován za nejlepšího evropského rozehrávače.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž