Sadská chce konečně protrhnout smůlu

  11:46aktualizováno  12:17
Praha - Už jen tři kola zbývají odehrát do konce dlouhodobé části Mattoni NBL. První z nich, v pořadí 42., je na programu dnes a zítra. Vedoucí Nymburk cestuje do Brna na palubovku A Plus, předposlední Sadská si může definitivně zajistit záchranu v duelu s USK a poslední BBK čeká v Novém Jičíně další ze zápasů "o naději".

A Plus OHL-ŽS Brno - ČEZ Basketball Nymburk
(25. 4. v 16.30)

Brňané dokázali v loňské sezoně obhájce titulu dvakrát porazit, avšak letos prohráli všechna tři vzájemná utkání, navíc dvakrát je Nymburk doslova "vypráskal" z palubovky. V polovině ledna zvítězil v Brně o 36 bodů a o měsíc a půl později před svými fanoušky dokonce o 45 bodů! Je tedy naprosto jasné, kdo je před dnešním odpoledním duelem favoritem.

"Hovořit o přednostech našeho soupeře je zbytečné," naznačil brněnský asistent Libor Jeřábek, že vyjmenovávat silné stránky lídra tabulky považuje za ztrátu času. "Nymburk drží pevně všechny trumfy a patrně už myslí na rozhodující fázi ligy, zatímco my se ještě v závěru základní části budeme bít o čtvrté nebo páté místo. To nás teď zajímá určitě víc než čtvrtfinále."

Úřadující mistři jsou navzdory předchozím jednoznačným výhrám obezřetní. "Proti Brnu je vždy zajímavé hrát, má ve svém středu mnoho dobrých hráčů," podotkl nymburský stratég Muli Katzurin. "Brněnští určitě budou motivovaní. Jde jim o pozici v play-off, a také by nám rádi oplatili poslední dvě porážky o 40 bodů, které jsme jim uštědřili, takže určitě neočekáváme lehké utkání."

Očima experta

Jaroslav Kovář: A Plus minule přehrál v útočně laděném utkání Sadskou, Nymburk pak v souboji prvních dvou týmů deklasoval oslabený Děčín a znovu potvrdil svoji suverenitu v Mattoni NBL. Domácí mají v tabulce před pátými Pardubicemi pouze jednobodový náskok a pro potvrzení svého postavení by ještě potřebovali získat nějaké vítězství, proti Nymburku se jim to ale zřejmě nepodaří, i když forma klíčových hráčů počínaje Petrem Bendou jde nahoru. Rozehrávat se začíná i americký rozehrávač Whitehead a právě jeho souboj s rozehrávači soupeře by mohl být velmi zajímavý. Tip: 2.

Předchozí vzájemné zápasy

Nymburk - A Plus 94:73 (Diaz 23 - Prach 19)
A Plus - Nymburk 59:95 (Prach 19 - Rančík 15)
Nymburk - A Plus 99:54 (Rančík 19 - Chán 15)

Mlékárna Kunín - BBK Ives Brno
(25. 4. v 17.30)

Mlékaři vyhráli už pět zápasů v řadě a na páté Pardubice nyní ztrácejí pouze jediný bod. Vzhledem k tomu, že mají se Synthesií lepší bilanci vzájemných zápasů, mohou ve finiši základní části směle pomýšlet na atak páté příčky. Také hosté však mají v Novém Jičíně o co hrát - v minulém kole dokázali porazit USK Praha a stále tak živí naději na udržení v Mattoni NBL.

"Oběma družstvům jde dnes o hodně, takže se papírové předpoklady stírají," potvrdil domácí trenér Zbyněk Choleva, že hráči obou týmů budou mít nepochybně velkou motivaci a podle toho to nejspíš bude na palubovce vypadat. "Zápas bude velkým bojem a o vítězi rozhodne srdce."

Slovinský rozehrávač Matej Venta věří, že Mlékárna Kunín potvrdí zlepšenou formu z posledních zápasů i proti BBK. "Jde o jeden z posledních tří zápasů základní části NBL, a proto musíme už nyní podávat kvalitní výkony, které se musí přenést do čtvrtfinále play-off. Nesmíme BBK podcenit, hned od první minuty musíme tvrdě bránit. Je třeba hrát tak, jak hrajeme poslední měsíc."

První vzájemný zápas v této sezoně sice jednoznačně opanoval Nový Jičín, v dalších dvou duelech však BBK držel s favorizovaným soupeřem krok. Trenér Jandák by byl velmi rád, kdyby se to jeho svěřencům povedlo i tentokrát. "S Mlékárnou Kunín jsme vždycky odehráli vyrovnaný zápas bez propadáků. To bychom chtěli zopakovat, ale nyní potřebujeme vyhrát," přeje si vyrovnaný průběh završený úspěšným koncem.

V pondělní dohrávce 41. kola BBK udolal oslabený USK Praha, ale předvedený výkon rozhodně Jandáka neuspokojil. "Každopádně musíme zahrát lepší zápas než proti USK," zdůraznil brněnský kouč a vzápětí vyřkl ještě jedno přání. "Doufám, že Kunín bude mít slabší den. Když budeme hrát to, co si řekneme, můžeme toto utkání vyhrát."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Vypadá to, že forma Mlékárny Kunín jde před blížícím se play-off nahoru a v zápase s BBK Brno by to měli domácí hráči potvrdit. Hosté po výhře nad USK Praha snížili náskok předposlední Sadské na rozdíl jediného bodu a stále mají velkou motivaci udržet se v první lize. Jejich hra ale není ideální, družstvo se potýká s velkým počtem ztrát, což si v utkání proti silnějším soupeřům nemůže dovolit. V poslední době je největší oporou Brna David Špička, stabilně dobře hraje Ridl a na pozici rozehrávače Američan Prater. Právě tito tři hráči budou pro domácí tým představovat největší nebezpečí, pokud ale novojičínští basketbalisté vyvinou na svého soupeře patřičný tlak v obraně, měli by bez problémů zvítězit. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

BBK - Mlékárna 51:83 (Práznovský 14 - Timberlake 18)
Mlékárna - BBK 88:73 (Perinčič 19 - Prater 25)
BBK - Mlékárna 88:101 (Prater a Slezák 19 - Timberlake 24)

USK Praha - BK Sadská
(25. 4. v 17.30)

Vysokoškoláci v minulém kole prohráli už 26. zápas v probíhající sezoně, když podruhé nestačili na poslední BBK Brno. Dnes je čeká "rozlučkové" utkání před svými fanoušky, neboť závěrečná dvě střetnutí odehrají venku - v Nymburce, resp. Pardubicích. "Chceme se důstojně rozloučit s domácím publikem. I proto bude na tento zápas vstup pro diváky zdarma," stálo v tiskové zprávě USK.

Trenér Petr Treml doufá, že jeho oslabené družstvo podá mnohem lepší výkon než před dvěma dny v Brně. "Do konce sezony zbývají tři zápasy. Je nutné se na závěr ligy co nejvíce zkoncentrovat," nabádá své hráče k co možná nejlepšímu přístupu. "V dnešním zápase musíme určovat tempo hry a nepodlehnout basketbalu, který hrají hosté. To se nám vymstilo v Brně a já doufám, že se z toho hráči dostatečně poučili."

Sadská předvedla v několika předchozích zápasech celkem solidní výkony, avšak na výhru čeká už dlouhých šest kol. "Čeká nás soupeř, který je v domácím prostředí schopen porazit kohokoliv. Vyznačuje se agresivní obranou a rychlým protiútokem," upozornil hostující trenér Karel Forejt na silné stránky USK.

"My jedeme na USK konečně protrhnout smůlu z posledních zápasů, ve kterých jsme jednoznačně prokázali zlepšený herní projev, ale mnohdy jsme si je sami prohráli nepochopitelnými chybami. Vedle toho nám však ještě chyběla ta příslovečná kapka štěstí. Doufám, že se nám podaří tentokrát vše dotáhnout do zdárného konce a vyhrajeme."

Očima experta

Jaroslav Kovář: USK je oslaben o své zahraniční opory Aliče a Andeliju a velkou příležitost tedy dostávají mladí hráči. Přesto je motivace týmu dost malá, neboť o jeho umístění v konečné tabulce je už nějakou dobu rozhodnuto. Sadská je naopak stále v ohrožení, jednobodový náskok na BBK je minimální. Hráči si to ale uvědomují a proti A Plus bojovali až do konce zápasu. Velká bojovnost se od nich dá očekávat i v utkání s USK. Jestliže se hostům podaří eliminovat domácího tvůrce hry Václava Hrubého a pod košem Tomáše Hrubého, mají reálnou šanci uspět. Tip: 2.

Předchozí vzájemné zápasy

Sadská - USK 78:73 (Lyle 24 - Zachrla 13)
USK - Sadská 89:74 (Rerko 22 - Rivers 26)
Sadská - USK 72:79 (Douša 18 - Kotas 17)

NH Ostrava - BK Ústí n. L.
(25. 4. v 17.30)

Zatímco severočeská družina dohrává závěr dlouhodobé části Mattoni NBL jen z povinnosti a prohrála už devět zápasů v řadě, ostravští basketbalisté mají v posledních třech kolech o co hrát. Vpřed je žene vidina postupu na sedmé místo, a proto rozhodně nehodlají svého soupeře jakkoliv podcenit. "Po výbuchu v Prostějově si chceme napravit reputaci a podle toho také hráče připravujeme. Motivace nám rozhodně nechybí," řekl rázně domácí kouč František Rón.

On i jeho svěřenci jistě velmi dobře vědí, že případný neúspěch by zřejmě definitivně zhatil plánovaný útok na sedmou pozici, kterou zatím drží Liberec. "V žádném případě nesmíme soupeře podcenit, naopak musíme hrát zodpovědně už od začátku a pokud možno rozhodnout co nejdříve."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Ostrava odehrála v Prostějově velmi nevydařené utkání plné nepřesností a ztrát, pro tým je ale dobrou zprávou návrat uzdraveného tvůrce hry Mikea Mitchela. Vypadá to, že americký rozehrávač je zdravotně zcela v pořádku a připraven vést Novou huť do bitvy o sedmou příčku. Ostravští mají v závěru základní části ligy lehčí los než Liberec, Ústí je prvním družstvem z konce tabulky, které musí domácí hráči porazit. Kádr hostů je velmi úzký, a přestože ústečtí dorostenci hrají s velkým nasazením, viditelně jim chybí více zkušeností. Největší nebezpečí pro domácí hrozí od střeleckých opor Tomance a Feštra, na ně by se měli ostravští pivoti nejvíce zaměřit. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Ostrava - Ústí 96:91 (Bohačík 18 - Henry 34)
Ústí - Ostrava 80:98 (Argrett 16 - Prášil a Bohačík 21)
Ústí - Ostrava 77:75 (Argrett 25 - Mitchel 23)

Kondoři Liberec - BK Prostějov
(25. 4. v 18 hodin)

Severočeši udělali vítězstvím v Pardubicích důležitý krok v cestě za sedmým místem, nicméně v závěru dlouhodobé části ještě potřebují vyhrát alespoň dva zápasy, aby si současnou pozici udrželi bez ohledu na výsledky dotírající Ostravy. Proti třetímu Prostějovu to nepochybně budou mít velice těžké, i když už vědí, jak chutná triumf nad tímto soupeřem - v březnu jej totiž dokázali senzačně porazit, a to dokonce na jeho palubovce!

Velká touha vyhrát by měla být jasně patrná i na prostějovských basketbalistech. Ti si sice hodně zkomplikovali pozici v honbě za druhou příčkou vysokou porážkou na hřišti Mlékárny Kunín, ovšem vzhledem k tomu, že mají ve vzájemných zápasech s Děčínem lepší bilanci, stále ještě mohou pomýšlet na vylepšení svého nynějšího postavení.

Očima experta

Jaroslav Kovář: Liberec minule překvapivě, ale zaslouženě zvítězil na palubovce Pardubic, a to hlavně díky výbornému výkonu Jiřího Černoška. Dařilo se i Prostějovu, který přesvědčivě zdolal Ostravu. V tomto utkání mají oba týmy velkou motivaci. Kondoři chtějí udržet sedmé místo, aby se v prvním kole play-off vyhnuli Nymburku, Orli naopak stále nevzdávají boj o druhé místo. Liberec už dokázal v tomto ročníku Mattoni NBL svého soupeře jednou porazit a bez šancí není ani tentokrát. Bude to mít ale velice těžké, protože Prostějov se po vysoké porážce v Novém Jičíně otřepal a v předchozím utkání vypadal velmi sebevědomě. Hosté mají na všech postech dva vyrovnané hráče a právě šířka kádru by měla rozhodnout. Tip: 2.

Předchozí vzájemné zápasy

Mattoni NBL:
Prostějov - Liberec 93:74 (Stuchlý 23 - Kraus 21)
Liberec - Prostějov 63:82 (Johnson 14 - Crisp 21)
Prostějov - Liberec 74:80 (Nečas 20 - Johnson 19)

Český pohár:
Prostějov - Liberec 73:59 (Stuchlý 25 - L. Tóth 25)

BK Děčín - Synthesia Pardubice
(26. 4. v 17.50, ČT4 Sport)

Pardubičtí basketbalisté si hodně zkomplikovali situaci nečekanou domácí porážkou s Libercem. Na čtvrté A Plus Brno momentálně ztrácejí jeden bod, ovšem musejí se ohlížet i za sebe, neboť se na ně nebezpečně dotahuje šestá Mlékárna Kunín. I proto by se Synthesii zítra náramně hodil podobný výsledek, jaký se na severu Čech zrodil na konci ledna. Východočeši tehdy na půdě druhého týmu tabulky zvítězili 93:86.

Děčín však jistě udělá všechno pro to, aby uhájil výhodnou druhou pozici, a v tom případě si nesmí další ztrátu dovolit. "Naším současným problémem je zdravotní stav hráčů. Děláme maximum pro jejich uzdravení, ale v současné chvíli nejsme schopni říci, kdo bude 100% k dispozici, což platí i o Sandersovi," upozornil generální manažer děčínského klubu Pavel Stara na přetrvávající zdravotní potíže několika hráčů.

"Přesto jsou naše myšlenky směřovány k vítězství a hlavně k našemu výkonu, který v posledních dvou zápasech nebyl optimální. Určitě se chceme prezentovat kvalitním výkonem, utkání v Nymburce jsme již hodili za hlavu. Soustředíme se na nejbližší zápasy. Teď to jsou Pardubice a my víme, že nás čeká těžký zápas. Spoléháme i na velkou podporu našich fanoušků, kterou nyní potřebujeme dvojnásobně."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Oba týmy v posledním kole prohrály. Děčín bez své největší opory Sanderse zcela propadl v Nymburku, Synthesia velmi překvapivě doma podlehla Liberci. Severočeši nutně potřebují vyhrát, aby potvrdili svou druhou příčku, pardubičtí si ještě mohou vyměnit místa s čtvrtým A Plus a získat tak lepší pozici před play-off. Rozhodující pro výsledek tohoto utkání bude zdravotní stav Sanderse, a také několika jeho spoluhráčů, kteří se potýkají se zdravotními problémy. Tip: 2.

Předchozí vzájemné zápasy

Pardubice - Děčín 85:90 (Ames 32 - Sanders 27)
Děčín - Pardubice 86:93 (Miloš 20 - Mujagič 24)
Pardubice - Děčín 56:74 (Gamma 20 - Sanders 16)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Rangers porazili Washington i podruhé, Nashville a Colorado v play off srovnali série

24. dubna 2024  7:12

Aktualizujeme Hokejisté Colorada porazili Winnipeg 5:2 a srovnali stav série prvního kola play off NHL na 1:1....

Když tenisem žije náměstí i Magická krabice, kde modrý kurt děsil Nadala

24. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Čtyři hodiny odpoledne. Někde čas na kávu, v Madridu ideální doba oběda. Uprostřed obdélníkového...

Arsenal v anglické lize naložil Chelsea pět gólů a má nový rekord

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  22:55

Fotbalisté Arsenalu deklasovali 5:0 Chelsea a připsali si rekordní ligové vítězství nad londýnským...

Paulovi na MS v curlingu dvakrát prohráli a k postupu mají daleko

23. dubna 2024  21:53

Zuzana a Tomáš Paulovi na světovém šampionátu dvojic v curlingu v Östersundu dnes dvakrát prohráli...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...