Russell Westbrook (0) z Oklahoma City se vznáší nad Wesleym Matthewsem a...

Russell Westbrook (0) z Oklahoma City se vznáší nad Wesleym Matthewsem a Nerlensem Noelem z Dallasu. | foto: AP

V NBA padla stovka. Westbrook a spol. prolomili nemyslitelnou hranici

  • 3
Statisticky bláznivá sezona NBA se blíží ke konci a dál překonává jeden historický rekord za druhým. Basketbalovou módou se staly triple-doubly - dvouciferné zápisy ve třech pozitivních kategoriích. Nejčastěji body, doskoky a asistence, případně bloky, vzácněji už získané míče. Letos se takových výkonů přihodilo rovných sto, rekord už byl pokořen dávno - 78 se jich zrodilo v ročníku 1988/89.

Letošní sezona překonala předchozí maximum v triple-doublech více než měsíc před svým koncem. Největší zásluhu na tom má Russell Westbrook z Oklahoma City Thunder, který po nočním zápase v Dallasu přispěl už svým sedmatřicátým výkonem tohoto typu.

S devíti zápasy do konce základní části má stále slušnou šanci překonat rekordních 41 zápasů s triple-double, které předvedl v sezoně 1961/62 Oscar Robertson.

Také je velmi blízko tomu, aby poprvé od výše zmíněné sezony a Robertsona měl nějaký hráč v základní části průměr triple-double.

Podle statistiků z ESPN je Westbrookova šance více než 99 %. Pokud nastoupí v posledních devíti utkáních, nemusí už dát ani bod, stačí doskočit 65 míčů a připsat si 72 asistencí, což by pro něj neměl být problém. Když se mu navíc zadaří letos ještě aspoň pětkrát, dotáhne na čtvrté příčce historické tabulky triple-doubleů Wilta Chamberlaina.

Výjimečný počin zvládl Westbrook nedávno proti Philadephii, trefil všech šest svých střel z pole i šest trestných hodů - stoprocentní střelecká bilance při triple-double, to NBA nikdy předtím nezažila.

K letošnímu rekordu však výrazně přispěl i další horký kandidát na cenu MVP James Harden. Hvězda Houstonu vévodí lize v asistencích a na druhém místě v bodech na utkání zaostává pouze za Westbrookem. Harden si připsal triple-double devatenáctkrát a i u něj je ještě slušná šance, že dodá další.

James Harden (vpravo) z Houstonu přihrává kolem Masona Plumleeho z Denveru.

Jako první zvládl dva triple-double s více než 50 body v rámci jediné sezony, 40 či více bodů a triple-double navrch si připsal sedmkrát, i to je historická premiéra.

Jasně třetí je pak dlouholetý sběrač podobných výkonů LeBron James s deseti zářezy, jenž je i na sedmém místě historické tabulky s 52 triple-double celkově.

Příslibem do budoucna jsou i výkony mladíků, protože na čtvrté příčce je teprve dvaadvacetiletý srbský pivot Nikola Jokič z Denveru s pěti úspěchy, čtyři má třiadvacetiletý orlandský rozehrávač Elfrid Payton a tři dvaadvacetiletý pořízek Julius Randle z LA Lakers.

Russell Westbrook (uprostřed) z Oklahoma City tlačí míč do koše Golden State kolem Zazy Pačuliji (vlevo) a Draymonda Greena.

Anomálií byl jeden ze čtyř triple-double výkonů univerzála Golden State Draymonda Greena, který v únorovém utkání proti Memphisu zaznamenal 12 doskoků, deset asistencí, deset zisků, ale pouhé čtyři body. Stal se prvním hráčem s podobným výkonem bez bodového příspěvku.

Celkově na triple-double dosud dosáhlo 22 hráčů a s rostoucí univerzálností se dá očekávat, že tento trend bude pokračovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž