Senátoři útočí na NBA: Paktujete se s čínskými komunisty a ničíte rodinu

  7:45aktualizováno  7:57
Americké volby se blíží. Politici hledají, jak zaujmout voliče. Republikánští senátoři Josh Hawley a Marsha Blackburnová se zkoušejí navážet do vedení basketbalové NBA, Kelly Loefflerová kritizuje šéfy WNBA. Její protesty jsou o to pikantnější, že je spolumajitelkou jednoho z klubů, Atlanta Dream.
Americká senátorka Kelly Loefflerová

Americká senátorka Kelly Loefflerová | foto: AP

Čtyřicetiletý Josh Hawley, zastupující v americkém Senátu stát Missouri, nerad vidí, jak je basketbalová NBA jednostranná. Její hráči sice mohou před blížící se dohrávkou vybírat z 29 variant vzkazů veřejnosti, nabídka by však měla být o dost pestřejší, nabádá Hawley.

Liga se s hráčskou asociaci NBPA dohodla pouze na mottech na podporu sociální a rasové rovnosti. Black Lives Matter, samozřejmě. Anebo Say Their Names (Řekněte jejich jména, myšleno jména obětí), I Can’t Breathe (Nemohu dýchat), Enough (Dost), Power to the People (Moc pro lidi), Justice Now (Spravedlnost nyní) či How Many More (Kolik ještě?).

Dopisem z minulého pátku Hawley žádá komisionáře basketbalové ligy Adama Silvera, aby hráči mohli podpořit také policii, vojáky, protestující v Hongkongu nebo Ujgury, kterým na zádech - obrazně řečeno - klečí represivní moc z Číny.

„Schválením jedné specifické skupiny hesel jste překročili hranici,“ vyčítá senátor. „Je čas, abyste dali najevo, že věříte v ochranu lidských práv a že jste součástí (amerického) národa. Vaše mlčení v těchto otázkách hovoří za vás.“

O blaho čínského lidu pečuje senátor Hawley nejvíc.

Zákonodárce zaútočil přímo na prvního muže ligy Silvera, který prý tráví čas „prohlubování vztahů mezi NBA a Komunistickou stranou Číny“. 

„Proč hráči nemohou podpořil oběti čínských komunistů?“ klade si otázku.

„S ohledem na problematickou historii omlouvání brutální represe čínského komunistického režimu je vaše opomenutí podpory obětí do očí bijící. Loni v říjnu, jistě si to vybavíte, jste si vybrali omluvu čínským komunistům, když se houstonský manažer Daryl Morey zastal hongkongských protestujících... Minulý týden jste tehdejší krizi nazval překážkou na cestě mezi vašimi vztahy a čínskou vládou. Prý chápete, že čínští komunisté mají rozdílný pohled na to, jak se věci mají dělat,“ vyčítá senátor Silverovi.

„Dokažte mi, že se pletu,“ vyzval. 

Vztahy mezi NBA a Čínou jsou přece jen komplikovanější, než naznačuje Josh Hawley. Po prvních omluvách za Moreyho výrok odmítl Silver i klub Houston Rockets funkcionáře trestat či propustit, jak žádali Číňané. A účet za toto rozhodnutí basketbalové ligy se pohybuje v řádech stovek milionů dolarů.

Trest pro novináře

Hawleyho dopis vedení NBA žije dál i vinou basketbalového novináře Adriana Wojnarowského. Jedna z hlavních hvězd televize ESPN se vůči senátorovi na Twitteru soukromým vzkazem vymezila - a učinila to dosti vulgárním způsobem, anglickým slovem na F.

Wojnarowski se za svou reakci následně omluvil - o což Hawley prý nestojí. Ale i tak byl zaměstnavatelem suspendován a byl mu zastaven příjem - o což Hawley také nestojí, nechápe prý, proč by měl být Wojnarowski popotahován za vyjádření svého názoru. Byl by raději, kdyby ESPN dělala svou práci a tepala do NBA.

Za oblíbeného „Woje“ se nicméně během víkendu postavila většina hráčů NBA včetně hlavních hvězd, LeBronem Jamesem počínaje. Na sociálních sítích se podpora spojuje s hashtagem #FreeWoj.

„To musí být (Morey) zatraceně dobrý,“ poznamenal sardonicky k celé aféře americký prezident Donald Trump při konverzaci s byznysmenem Tilmanem Fertittou, jemuž Rockets patří.

Podle Hawleyho by každopádně měli mít hráči možnost vybrat si třeba z hesel Back the Blue (Stojím za policií), Support our Troops (Podporuji naše vojáky) nebo God Bless America (Bůh žehnej Americe).

„Co by bylo Američtějšího?“ ptá se.

Sami hráči však o taková hesla nestáli, 95 procent z nich si vybralo z nabízené soupisky a i výjimky jako LeBron James a Anthony Davis hnutí Black Lives Matter bez větších výhrad podporují.

Jak je to s Alibabou?

Hawley nyní navázal na červnovou kritiku NBA od osmašedesátileté republikánské senátorky Marshy Blackburnové ze státu Tennessee. 

Ani jí nevoní vztah basketbalové ligy s Čínou. Přesněji „se zemí řízenou komunistickým režimem, který omezuje lidská práva, utlačuje prodemokratické protesty a utajoval detaily o propuknutí epidemie koronaviru“.

Po Silverovi senátorka žádá uzavření basketbalové akademie NBA v ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiangu či vysvětlení vztahu NBA se „společností Alibaba, vlastněnou čínským státem“. 

Sport má lidi sjednocovat

Americké nápisy na dresech se znelíbily ještě minimálně jedné republikánce. Konzervativní senátorce Kelly Loefflerové z Georgie se nezdá podpora Black Lives Matter od ženské basketbalové soutěže WNBA. Problematiku hodnotí nejenom jako politička, ale také jako spolumajitelka klubu Atlanta Dream.

Své výhrady sdělila v dopisu adresovaném ligové komisionářce Cathy Engelbertové. Místo hesel Black Lives Matter a Say Her Name by na rozcvičovacích tričkách raději spatřila americkou vlajku.

„Pravdou je, že potřebujeme méně - ne více - politiky ve sportu. Když nastanou časy, že politika lidi rozděluje, sport má sílu být propojující protilátkou,“ napsala devětačtyřicetiletá politička.

Ač je Loefflerová spolumajitelkou Dream už devět let, do debaty před formulováním ligového stanoviska ke společenskému pnutí v Americe ji prý nikdo nepřizval. 

V jiných svých vyjádřeních ovšem byla Loefflerová radikálnější. Vinila WNBA z „rozbíjení tradiční rodiny“ a „podpory násilí a destrukce“.

Odpověď šéfky soutěže? „WNBA je založena na principu rovného a férového jednání se všemi lidmi. Za sociální spravedlnost se budeme dál brát. Senátorka Loefflerová už klub Atlanta Dream od loňského října při projednávání denní agendy nezastupuje,“ dodala komisionářka na vysvětlenou. 

Hráčská unie nepřijala slova Loefflerové vůbec pozitivně. Na svém twitteru jí vzkázala: „E-N-O-U-G-H! O-U-T!“ 

Některé basketbalistky žádají, aby se svého podílu v klubu vzdala. Což Loefflerová v rozhovoru pro televizi FOX odmítla.

WNBA se rozběhne 25. července, o pět dní dříve než NBA. O úvodním víkendu budou mít hráčky na dresech jméno Breonny Taylorové, šestadvacetileté zdravotnice, kterou v polovině března zastřelili policisté během domovní prohlídky. Hledané drogy u ní nenalezli.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Když tenisem žije náměstí i Magická krabice, kde modrý kurt děsil Nadala

24. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Čtyři hodiny odpoledne. Někde čas na kávu, v Madridu ideální doba oběda. Uprostřed obdélníkového...

Arsenal v anglické lize naložil Chelsea pět gólů a má nový rekord

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  22:55

Fotbalisté Arsenalu deklasovali 5:0 Chelsea a připsali si rekordní ligové vítězství nad londýnským...

Paulovi na MS v curlingu dvakrát prohráli a k postupu mají daleko

23. dubna 2024  21:53

Zuzana a Tomáš Paulovi na světovém šampionátu dvojic v curlingu v Östersundu dnes dvakrát prohráli...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...