Repríza loňského finále je překvapivá

  10:42
Praha - Reprízu loňského souboje o zlaté medaile nabídne finálová série letošního ročníku Mattoni Národní basketbalové ligy. Zatímco pozice obhájců titulu z Nymburku je na domácí scéně takřka neotřesitelná, postup Mlékárny Kunín na úkor ambiciózního Prostějova je pro mnoho odborníků i fanoušků překvapením, zvláště po průběhu semifinálové série.

Loňské vyvrcholení Mattoni NBL bylo až nečekaně dramatické a nabídlo divácky velice atraktivní podívanou. Dá se s podobně houževnatým odporem Mlékárny Kunín počítat i tentokrát, nebo se finálová série stane jednoznačnou záležitostí Nymburku? Expertům z řad prvoligových trenérů jsme položili tři otázky, týkající se finálové série.

1. Čekali jste, že by mohlo dojít k repríze loňského finále a odpovídá složení finálové dvojice současnému rozložení sil v Mattoni NBL?

2. Do jaké míry může průběh finále poznamenat skutečnost, že Nymburk do něj prošel hladce 3-0, zatímco Mlékárna Kunín má za sebou mnohem těžší semifinálovou sérii a navíc jí bude nově chybět zraněný pivot Pelikán?

3. Bude se finálová série vyvíjet jednoznačně ve prospěch Nymburka, nebo má Mlékárna Kunín šanci obhájce titulu potrápit a za jakých okolností?

Pavel Budínský (BK Děčín)

1. Zásadní je, že se v Novém Jičíně udály v průběhu sezony velké změny. Ze začátku to vypadalo, že tým nebude tak silný, jako v loňské sezoně, noví cizinci se neosvědčili. Angažováním Warricka, Howarda a Tomeljaka však Novojičínští získali novou herní tvář a protože měli na přední příčky velkou ztrátu, trochu se na ně zapomínalo. Každý si říkal, že se ve finále utkají Nymburk s Prostějovem. Mlékárna Kunín však podávala dobré výkony, dokázala jako jediná zvítězit v Nymburku a byla pro mě jedním z adeptů na finále. Nymburk byl jasný, o druhém finalistovi se mělo rozhodnout mezi Prostějovem a Mlékárnou Kunín. Vyšlo to na Kunín a je třeba říci, že zaslouženě. Tím, že otočili sérii z 0:2 na 3:2, prokázal svou kvalitu.

2. Ve finále se hraje na čtyři vítězné zápasy a proto má Mlékárna určitý handicap. Její hráči mají za sebou opravdu velkou porci odehraných minut a budou to mít hodně těžké. Na druhou stranu mohou hrát s naprosto otevřeným hledím a hlavně doma odehrát sympatické utkání třeba i s vítězným koncem.

3. Věřím tomu, že hráči Mlékárny Kunín neprodají svou kůži lacino. Loňská série skončila 4-2 a tento výsledek určitě budou chtít zopakovat. Podle mě to možné je. Mohou se dostat do euforie, hrát podobně těsné výsledky jako v semifinále a opět se štastným koncem. Každopádně je Nymburk v jednodušší situaci.

Jaromír Geršl (Sparta Praha)

1. Upřímně řečeno, pro mě je velkým překvapením, že Mlékárna Kunín přešla přes Prostějov do finále. Zvláště když vezmeme v potaz, že Prostějovští vedli 2:0 na zápasy a v polovině třetího utkání měli výrazný náskok. Nový Jičín poté vstal z mrtvých a sérii úplně otočil. Pro mě je to překvapení, spíše jsem viděl ve finále Prostějov.

2. Nymburk měl větší možnost se na finále dobře připravit a to bude hrát podle mého názoru velkou roli. Nový Jičín odehrál pět velice těžkých utkání s úzkým kádrem, takže především kdyby se finálová série protahovala, únava by mohla hrát svou roli.

3. Můj tip je takový, že Nymburk jednoznačně vyhraje. Buď bez porážky, nebo nanejvýš s jednou prohrou.

František Rón (NH Ostrava)

1. Abych se přiznal, ze začátku jsem si myslel, že by Mlékárna Kunín mohla překvapit. Bylo to především na základě našich zkušeností ze čtvrtfinále, v němž jsme hráli s Prostějovem. Poté, jak se semifinálová série rozehrála, jsem však spíše favorizoval Prostějov. V momentě, kdy byl stav dva nula, jsem si říkal, že k žádnému překvapení nejdojde. Nový Jičín však třemi výhrami po sobě ukázal, že má velkou vnitřní sílu. A jestli složení finále odpovídá rozložení sil? To je těžké říci. Pokud však vezmeme v potaz, že Kunínu chybějí dva hráči z perimetru (Hájek a Štec), tak to asi neodpovídá.

2. Samozřejmě to musí finálovou sérii značným způsobem ovlivnit. Ztráta Pelikána je pro Mlékárnu další špatnou zprávou, navíc jde o hráče z vnitřního prostoru, kde Nymburk disponuje opravdu velkou silou.

3. V Nymburku to Kunín bude mít hodně těžké. Myslím si, že zápasy, v nichž může obhájce titulu potrápit a třeba je i dovést do vítězného konce, se budou odehrávat hlavně na novojičínské palubovce.

Jan Šedivý (SČP Ústí n. L.)

1. V podstatě odpovídá, ale stejným způsobem mohl být ve finále i Prostějov, kterému jsem věřil přeci jen více. Svou roli hrálo i štěstí. Kunínu pomohly změny v průběhu sezony. Ve Warrickovi s Howardem mu přišlo 40 bodů, navíc výborně hraje Šoška a na středu Tomeljak. 

2. Myslím, že se únava výrazně projeví.

3. Novojičínským basketbalistům by se muselo opravdu extrémně dařit, ale jejich vypětí už bylo takové, že pro ně bylo semifinále s Prostějovem předčasným finále. Zatímco Nymburk je odpočatý, základní pětka Mlékárny Kunín má za sebou obrovskou zátěž. Vidím to spíše jednoznačně.

Jiří Jandák (Houseři Brno)

1. Asi odpovídá. Kunín měl horší začátek, ale postupně doplnil svůj kádr o nové hráče a tým se dal po výměně cizinců dohromady. V semifinále ukázal svou sílu a navíc mnoho hráčů má obrovské zkušenosti. V průběhu sezony sice Prostějov několikrát posílil svou sestavu a vypadalo to, že by měl být ve finále spíše on, ale Nový Jičín se dal dohromady a díky větší psychické odolnosti přešel přes Prostějov do finále.

2. Všechno hraje pro Nymburk, který měl větší čas na regeneraci a přípravu na finále. Mlékárna Kunín se asi jen těžko bude věnovat nějaké přípravě, spíše proběhne regenerace. Tato skutečnost je dalším velkým plusem pro Nymburk.

3. Věřím tomu, že Mlékárna Kunín bude obzvláště v domácí hale zase hodně silná. Přesto se domnívám, že tato série nebude tak vyrovnaná, jako předchozí semifinále. Nymburk doma určitě všechny zápasy zvládne a nějaké vítězství si odveze i z Nového Jičína, takže to bude rychlejší.

Petr Treml (USK Praha)

1. Nymburk byl naprosto jasný a druhý měl být Prostějov, Mlékárnu Kunín jsem ve finále nečekal. V sezoně měla ohromné potíže, nedařilo se jí, jak si v Novém Jičíně představovali. Nyní však dosáhli úspěchu, který nejspíš ani sami nečekali a je nutné pogratulovat trenéru Hummelovi, jak se mu podařilo tým zvednout. Je otázkou, zda je lepší mít v týmu více dobrých hráčů, nebo vytvořit dobrou partu schopnou vyhrávat. A to se Mlékárně Kunín podařilo. 

2. Přál bych si, aby finálová série byla co nejvyrovnanější, ale řada aspektů hovoří pro Nymburk. Na svého soupeře se určitě skvěle připraví, i když se možná v průběhu semifinále připravoval na jiného soupeře... Navíc si myslím, že v novojičínském družstvu může dojít k uspokojení. Dosáhli něčeho, co se příliš neočekávalo a teď už může přijít jen něco navíc - svůj cíl už splnili. 

3. Vše hraje do karet Nymburku. Můj tip je 4:0. Hráči Mlékárny Kunín byli v semifinále hodně vytížení, navíc trenér Hummel přišel o dalšího hráče, zraněného Pelikána. V základní pětce sice mají hodně zkušené basketbalisty, nicméně mají užší kádr a budou to mít hrozně těžké. Myslím si, že Nový Jičín utrpěl takové ztráty, že by Nymburk neměl mít s obhajobou titulu problémy. Nevěřím ani tomu, že by Nymburk soupeře podcenil, protože to ve finále nepřipadá v úvahu a trenér Ježdík před tím určitě bude své hráče varovat. 

Finálová série startuje ve středu 18. 5. prvním zápasem na palubovce Nymburka, začátek je v 18 hodin.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Obránce Kučeřík míří z Komety do Finska, bude hrát za Ässät Pori

25. dubna 2024  14:35

Hokejový obránce Radek Kučeřík se stal novou posilou finského klubu Ässät Pori. Po působení v...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

25. dubna 2024  14:20

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Macháč je na tenisovém turnaji v Madridu ve druhém kole. Čeká ho Shelton

25. dubna 2024  13:19,  aktualizováno  13:38

Český tenista Tomáš Macháč v prvním kole turnaje v Madridu porazil 6:4, 1:6 a 6:2 Emila...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...