Čeští basketbalisté během utkání s Bulharskem. Zleva Ondřej Balvín, Blake...

Čeští basketbalisté během utkání s Bulharskem. Zleva Ondřej Balvín, Blake Schilb, Jaromír Bohačík a Jakub Šiřina. | foto: FIBA

Basketbalisté se v kvalifikaci MS vrátí do Pardubic, kde se daří

  • 1
V první části kvalifikace na mistrovství světa 2019 tu postupně zdolala Island, Finsko i Bulharsko. Je proto přirozené, že česká basketbalová reprezentace hodlá pardubickou arénu využít i v další fázi, v níž vyzve Rusko, Bosnu a Hercegovinu a také Francii.

První duel s Ruskem už má vedle termínu čtvrtek 13. září stanoven i pevný čas: 18.00. „V předchozích pardubických utkáních jsme ani tolik nevnímali počet fanoušků jako atmosféru, která byla velmi dobrá. Potvrdilo se, že basketbal do Pardubic patří, má tam popularitu a lidi tam fandí,“ uvedl manažer národního týmu Michal Šob.

Pochvaloval si i zázemí: „Pomohla tomu i skvělá práce produkce v aréně ze strany federace, to znamená práce s videokostkou, DJ, emoce... Fanoušci nás hnali dopředu, a i proto jsme se rozhodli, že také pro další tři kvalifikační ‚okna‘ chceme zůstat v Pardubicích.“

Roli hrála i požadovaná minimální kapacita haly, která je 3 000 diváků. „To u nás splňuje málokterá hala, navíc je nutné mít letiště v dojezdu kolem jedné hodiny a podobně. Důvody nejsou pouze sportovní,“ nastínil Šob.

V Pardubicích vše ulehčuje spolupráce s místním ligovým klubem BK JIP. „V Pardubicích jsme našli domácí prostředí, a to i zásluhou schopností lokálních organizátorů v čele s generálním manažerem Martinem Markem, Reném Peškou či Martinem Šorfem (PR manažer, resp. vedoucí týmu). I jim patří velký dík,“ uvedl Šob.

Šéf pardubického klubu Marek vnímá další působení reprezentace jako čest: „Pevně věříme, že všechny zápasy budou mít náboj a bude o ně velký zájem.“

Češi si do skupiny K, kde se počítají všechny výsledky z dřívějška, nesou bilanci 5 vítězství, 1 porážka. Aktuálně jsou druzí za Francií (6-0), Rusko je třetí (3-3).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž