Pardubický kapitán Radek Nečas

Pardubický kapitán Radek Nečas | foto: Milan Křiček

Kapitán pardubických basketbalistů: Každý začíná s čistým štítem

  • 0
Zdar! Jedu jak pila, sleduj, vypálil ze sebe kapitán pardubických basketbalistů Radek Nečas v posilovně uprostřed série s činkou v ruce těsně před rozhovorem. Během něj už ale zvážněl, Beksa se nachází v přípravě na nadcházející sezonu, ve které má hodně co napravovat. A Nečas si to moc dobře uvědomuje.

„Minulá sezona se hrubě nepovedla a já sám v sobě to mám tak napůl. Pořád to řeším, ale taky se snažím začít od nuly. Tým se omladil, takže uvidíme, jak si to sedne a jak do letošního ročníku vstoupíme. Bude důležité chytit začátek,“ řekl.

Znovu pak přikrčil obočí, když přišlo na hodnocení dosavadních přípravných utkání. Beksa odehrála zatím čtyři, vyhrála jedno a hned dvakrát během tří porážek inkasovala přes „kilo“.

„Je to trochu rozpačité, protože ty zápasy se nám moc nepovedly. Měly jsme tam hodně slabých minut a vše vygradovalo v posledním utkání s Interem Bratislava (67:107) v Heřmanově Městci. Doufám, že na to rychle zapomeneme, máme čas potrénovat, podívat se na video a snažit se vše napravit v dalších duelech,“ přál si Nečas.

Říká se, že výsledky v přípravě, byť nevypadají vábně, nejsou to nejdůležitější. A byl by nesmysl se začít hroutit hned od začátku, je potřeba si najít i pozitivní věci.

„Dobré je, že si zahráli všichni hráči a mohou tak být víceméně spokojení s tím, že dostali nějakou minutáž,“ uvažoval Nečas.

Další věc je, že Pardubice před startem sezony potřebují v první řadě správně složit kádr, protože loni je trápil hlavně nedostatek týmové chemie.

Nečas: Nový trenér nás oživil

„Tu teď právě hledáme,“ potvrdil Nečas. Pomoci by k tomu mělo angažování nového kouče Kennetha Scalabroniho, ten přebral lavičku po dalším Američanovi Levellu Sandersovi. 

„Tým to oživilo. Každý začíná s čistým štítem a je na něm, jak se uvede a bude pracovat, aby s ním kouč byl spokojený a stavěl ho. Asi budu mluvit za všechny, když řeknu, že už si tady byl každý svou pozicí jistý, a teď najednou o ni musí zase bojovat, aby si ji zasloužil. V trénincích je od začátku vidět, že kluci jsou hladoví a chtějí se uvést v nejlepším světle,“ pochvaloval si Nečas.

V žádném případě se podle něj nesmí opakovat scénáře z uplynulé sezony, kdy Východočechy zlobily drobné výpadky v jednotlivých fázích zápasu. „Kouč od začátku říká, že jak budeme trénovat, tak budeme hrát. Takže se všichni soustředíme na to, abychom nic nevypouštěli a nedělali chyby. Výpadky v tréninku mohou být každému jedno, ale pak se to přenáší do utkání, takže se musíme neustále koncentrovat,“ přemítal Nečas.

Se svými spoluhráči se vždy ráno schází v hale na Dukle, kde má Beksa svou základnu. „Půlka týmu je vždy na hale s míčem a druhá v posilovně. Odpoledne je pak herní a tam už se více méně řeší basketbal jako takový. Kondiční byly hlavně první tři týdny, teď už se co nejvíce zaměřujeme na to, abychom se zlepšovali v souhře,“ přiblížil Nečas současný program svého týmu.

Co se týká nových tváří, v pardubickém kádru zatím k žádným velkým rošádám nedošlo. Připojili se pouze pivot Prokop Slanina a rozehrávač Tomáš Vyoral z Nymburka.

„Prokop je Brňák, moje krev, takže ten do šatny zapadl suprově. Obrovská posila pod koš, dokáže hrát jak zády, tak čelem k němu a umí vystřelit trojku,“ okomentoval Nečas prvního jmenovaného.

Druhého zná samozřejmě taky, nicméně Vyoral je s českou reprezentací v Číně na právě probíhajícím světovém šampionátu a k týmu se teprve připojí.

„Bude hladový po basketu, protože poslední roky se mu nedostalo moc velkého vytížení, takže se do Pardubic těší. I my se těšíme, až dorazí z Číny a zapojí se do kádru,“ řekl Nečas. A bude nějaké zápisné, když si hráč Beksy ještě před příchodem do kabiny „odskočil“ na mistrovství?

„Dostali se tam do čtvrtfinále, takže si jej podle toho samozřejmě zkásneme,“ usmál se Nečas.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž