Quentin Peterson z USK Praha v utkání s Opavou | foto: Archiv USK Praha

Peterson se v Praze osvědčil až příliš, vykoupil ho korejský mistr

  • 4
Po pouhých sedmi kolech opouští českou basketbalovou ligu jedna z jejích nejvýraznějších postav. Třetí nejlepší střelec soutěže Quentin Peterson míří z USK Praha do týmu jihokorejských šampionů Anjang KGC.

Třiadvacetiletý Peterson v NBL nastoupil do šesti utkání a opouští ji s průměrem 21,5 bodu na zápas. Lepší jsou jen další Američané Dominez Burnett z Pardubic (22) a Brian Sullivan z Brna (21,6).

Pražany Peterson dovedl ke třem vítězstvím, poslední zápas s Kolínem (73:72) rozhodl proměněným trestným hodem v poslední sekundě.

„Pokud máte průměr přes 20 bodů na utkání a jste nováček (v Evropě), trh se o vás zajímá. Dostal nabídku z Jižní Koreje, která finančně přesahuje dimenze českého basketbalu. Nechtěli jsme mu bránit v životní příležitosti, přestože je to pro nás po sportovní stránce velká ztráta,“ uvedl na webu USK manažer týmu Petr Jachan.

„Koneckonců je to v souladu s naší strategií posouvat hráče nahoru. Celý transfer byl samozřejmě výhodný pro všechny zúčastněné strany,“ dodal Jachan. Do Prahy míří finanční kompenzace.

Pouze 183 centimetrů měřící rodák z Hedgesville zaujal v Česku jako střelec, ale výrazné statistiky měl i v kategoriích doskoku (7,7) a asistencí (4,3).

„Jednání byla blesková a konstruktivní. Vše proběhlo během několika dnů na velmi profesionální úrovni. Na Petersonovi bylo vidět, jak moc chce tuto nabídku využít,“ řekl k přestupu vedoucí pražského týmu Michal Šob.

V USK počítají s tím, že co nejdříve přivedou na Petersonovo místo nástupce. „Je lepší, že se to stalo po šesti odehraných ligových utkáních, kdy je ještě možnost něco měnit, než kdyby to bylo později. Na jeho pozici budeme hledat nového hráče. Věříme, že se nám podaří najít adekvátní náhradu. Uvidíme, jak rychle se nám to podaří,“ věří Šob.

V Anjangu se Peterson setká například s Mikem Efevberhou, nigerijským reprezentantem, jenž v před čtyřmi lety působil v Nymburce.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž