Do Olomouce se vrací prvoligový basketbal mužů

  9:30
Po pauze se do Olomouce vrací druhá nejvyšší soutěž basketbalistů. Nově vytvořený klub, který bude hrát pod hlavičkou Basketbal Olomouc, získal licenci na první ligu z Jindřichova Hradce a pokusí se navázat na slavnou éru, kdy se ve městě hrál basketbal na nejvyšší úrovni.
Basketbal - ilustrační foto

Basketbal - ilustrační foto | foto: Václav Šlauf, MAFRA

"S myšlenkou pozvednout basketbal v Olomouci jsem si pohrával delší dobu. Jsem rodák, tady jsem začínal a jako kluk se chodil dívat, jak Dukla vyhrála dva tituly. Přál bych si, aby se zde opět hrál kvalitní basketbal," říká Michal Pekárek, bývalý reprezentant a současný šéf a trenér nového klubu. Než se pustil do shánění licence, udělal si vlastní průzkum, jestli bude o basketbal zájem. Oslovil veřejnost a také mladé hráče z BCM Olomouc.

"Byl jsem překvapený, kolik lidí by v Olomouci přivítalo kvalitní soutěž. Proto jsme se rozhodli jít do toho," uvedl Pekárek.

První liga je celostátní soutěž, v níž hraje čtrnáct týmů. Základ olomoucké sestavy budou tvořit olomoučtí odchovanci. Ty doplní hostující hráči ze Svitav a Jindřichova Hradce. "Postupně chceme doplnit tým hráči z mládežnické základny. Chceme spolupracovat s mládežnických basketbalem a první krok jsme již udělali," podotkl Pekárek.

Šéftrenér BCM Olomouc Petr Reich se stal asistentem A družstva, jehož hráči se zapojí do tréninkového procesu mužů. "Bude to výhodné pro všechny," je přesvědčený Pekárek, bývalý hráč Dukly, Sekesfeherváru, Nového Jičína, Opavy a rakouský Müstelbachu.

Chci využít zkušenosti z Prostějova, říká šéf a trenér Pekárek

Po deseti letech uzavřel Michal Pekárek jednu životní kapitolu. Poslední dekádu spojil s prostějovským basketbalem. U Orlů působil v pozicích sportovního ředitele, trenéra nebo vedoucího týmu, teď se rozhodl jít vlastní cestou a pokusí se oživit mužský basketbal v Olomouci. Z Jindřichova Hradce získal licenci na první ligu a nový klub povede jako trenér i šéf klubu v jedné osobě.

"Pamatuji si na slavnou éru, kdy za Duklu v hale Na Šibeníku hrály osobnosti jako Zdenek Kos, Pavel Pekárek, Zdeňek Hummel, Vlado Dzurilla, Dušan Tomajko či Václav Dvořák. Byla to úžasná doba. Třeba se jednou vrátí," přeje si Pekárek.

Po deseti letech jste výrazně změnil svůj basketbalový život, přitom jste mohl zůstat v Prostějově. Co vás vedlo k tak razantní změně?
Možnost zůstat v Prostějově skutečně existovala, ale cítil jsem, že potřebuji změnu a okolnosti tomu napomohly. Minulá sezona byla pro všechny příznivce basketbalu v Prostějově velkou zkouškou. Nejsem člověk, který by utíkal, když měl klub potíže, chtěl jsem abychom dohráli rozehranou sezonu, jelikož poslední rok mělo družstvo velké finanční problémy a vypadalo to, že soutěž po základní části budeme muset opustit. Nakonec vše dobře dopadlo a jsem rád především za hráče, kteří za Prostějov hráli, že to dobře dopadlo. Ukázali charakter a podle mne také cestu, jakou by se měl český basketbal vydat.

V různých rolích jste se podílel na devíti medailích Orlů v Mattoni NBL. Můžete zkušenosti z posledních let uplatnit také v prvoligovém týmu?
Věřím, že ano. Měl jsem možnost dělat basketbal na té nejvyšší úrovni. Byla to výborná zkušenost a vážím si, že jsem byl součástí tohoto týmu. Teď chci zkušenosti uplatnit při realizaci olomouckého projektu a všech kroků, které jsou nezbytné pro fungování basketbalového klubu.

Jakou kvalitu má podle vás první liga?
Startuje v ní řada šikovných hráčů. Má dobrou úroveň, jde o druhou nejvyšší soutěž. Když to přirovnám, budeme hrát stejnou ligu jako hokejisté.

V jakých patrech tabulky se chcete s Olomoucí v první sezoně pohybovat?
Ještě přesně neznáme sestavy našich soupeřů, takže se to špatně odhaduje. V každém případě se chceme prezentovat dobrým basketbalem a současně nabídnout divákům příjemnou zábavu s doprovodným programem a soutěžemi. Chceme rozšířit sportovní nabídku ve městě. Už kvůli tomu budou mít děti a maminky vstup zdarma.

Basketbal byl vždy vnímán také jako vysokoškolský sport. Umíte si představit, že klub budou reprezentovat ve velké míře studenti Univerzity Palackého?
Skutečnost, že máme ve městě univerzitu, vnímám jako velké plus. Právě zde můžou studovat naši potencionální hráči. Již nyní máme v družstvu dva nové studenty, kteří byli přijati ke studiu. V dalším roce chceme do Olomouce přilákat další studenty. To je cesta, kterou chceme jít.

Počítáte tedy s tím, že šanci budou dostávat především domácí hráči?
Jsem zastáncem názoru, že se do zápasů a tréninků musí zapojit talentovaní domácí basketbalisté. Je to lepší, než kupovat Američany, kteří nemají odpovídající výkonnost a hledí jenom na svoje statistiky, aby se za rok mohli prodal za více peněz. Když už cizince, tak opravdu hráče, kteří mají kvalitu, přitáhnou svojí hrou diváky do hlediště a mladí kluci se od nich budou učit. To platí především pro nejvyšší soutěž, i když i v první lize najdete zahraniční hráče.

V příštích letech se chcete opírat o výkony basketbalistů z olomoucké základny. Máte představu o kvalitě hráčů v mládežnických kategoriích?
Každoročně pořádáme basketbalový kemp a musím říct, že v Olomouci jsou talentovaní dorostenci. Například Jílek nebo Loyka. Chci je časem určitě začlenit do družstva, ať získávají zkušenosti. Basketbal v Olomouci má širokou mládežnickou základnu a to je do budoucna ta nejlepší zpráva.

Příprava na sezonu začala 12. srpna, následně tým absolvoval soustředění v Ostružné v hotelu Park, kde basketbalisté využívali halu v nedalekém Jeseníku. Především září bude ve znamení přípravných zápasů v Olomouci.

"Dvě utkání odehrajeme s rakouským Müstelbachem a další s Jindřichovým Hradcem. V září nás čekají duely proti Opavě, Zlínu a turnaj v Šumperku. Ještě zvažujeme účast na turnaji v chorvatské Poreči," jmenoval soupeře Olomouce Pekárek.

Prvoligový nováček bude hrát své domácí zápasy v Čajkaréně. Nový klub příliš neuvažoval o možnosti působit v hale Univerzity Palackého, která je hodně vytížená a hrozily by problémy s volnými termíny.

"Potřebovali jsme kvalitní tréninkové zázemí. Díky vstřícnosti ředitele Gymnázia Čajkovského Radka Čapky jsme se bez problémů domluvili na všem potřebném," poznamenal Pekárek. V Čajkaréně se budou hrát všechny mistrovské zápasy vždy v neděli od 14 hodin.

Prezidentem nového klubu je Petr Procházka, technickým vedoucím Jaroslav Rozsíval, marketingovou vedoucí Eva Glavan a asistentem trenéra Petr Reich.

Do soutěže tým vstoupí 22. září duelem s Libercem.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Nečas se trefil za Carolinu, nastoupili brankáři Mrázek s Dostálem

29. března 2024  7:08,  aktualizováno  7:32

Aktualizujeme V nabitém čtvrtečním programu hokejové NHL se bodově prosadila trojice Čechů. Martin Nečas gólem...

Atlanta podruhé v týdnu přehrála v NBA Boston, Krejčí připsal dva body

29. března 2024  7:28

Basketbalisté Atlanty si podruhé v týdnu poradili v NBA s Bostonem. Zatímco v pondělním duelu...

Vyždímali jsme se do maxima, hlesl Doudera. Konečně se dostane ze zimáku

29. března 2024  7:26

Hokejisté Motoru České Budějovice ve čtvrtfinále extraligy s třineckými Oceláři dokázali smazat...

Ustup, WNBA! Clarková má nečekanou nabídku na pět milionů dolarů

29. března 2024  5:58

Pohádkovou smlouvou na pět milionů dolarů (117 milionů korun) se snaží organizátoři basketbalové...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...