Prostějov se chystá na Kunín i s Nečasem

  8:46aktualizováno  8:56
Praha - Netradičně dva zápasy má v pondělní na programu Mattoni Národní basketbalová liga mužů. V televizní dohrávce 9. kola dojde k repríze loňské dramatické semifinálové bitvy mezi Prostějovem a Mlékárnou Kunín, ovšem atraktivní duel uvidí i diváci v Nymburku. Domácí obhájci titulu přivítají na své palubovce v dohrávaném střetnutí 3. kola brněnský A Plus.

Dohrávka 9. kola

BK Prostějov - Mlékárna Kunín
(5. 12. v 15.40, ČT2)

Fanoušci i hráči obou týmů nejspíš ještě mají v živé paměti loňskou semifinálovou bitvu. Tehdejší prvoligový nováček z Prostějova vedl v sérii hrané na tři vítězné zápasy už 2:0, výrazně navrch měl i v prvním poločase třetího utkání a stál těsně před branami vytouženého finále. Jenže místo aby je otevřel dokořán, překvapivě začal ztrácet dech a Mlékárna Kunín průběh semifinále třemi výhrami v řadě otočila ve svůj prospěch!

Na obou soupiskách došlo po skončení uplynulé sezony k několika podstatným změnám, přesto se dá i tentokrát očekávat velice atraktivní podívaná. "Prostějov má tým doslova prošpikovaný výbornými individualitami, navíc už možná začne hrát Nečas a brzy po něm i Černošek," říká na soupeřovu adresu novojičínský trenér Zdeněk Hummel.

Dosavadní nepříliš přesvědčivé výkony domácích basketbalistů připisuje právě změnám ve složení hráčského kádru. "Takový tým se samozřejmě potřebuje sehrát," míní Hummel. 

Nejdůležitější postavou hostitelů je podle jeho slov reprezentační rozehrávač Petr Czudek. "Petr je schopen takové družstvo zvládnout a udirigovat. Zatím se však zdá, že když na palubovce není, tak to Prostějovu hodně skřípe."

Eliminovat Czudka. To bude jeden ze základních úkolů, jejichž plnění bude Hummel po svých svěřencích vyžadovat. "Máme k tomu připravených několik variant," usmívá se zkušený kouč. "Je však jasné, že bude rozhodovat hlavně výkon hráčů na hřišti. Chtěli bychom podal co nejdisciplinovanější výkon."

Hummel bude mít k dispozici i obě americké hvězdy, rozehrávače Chavise a křídelníka Warricka, kteří mají i nadále zdravotní problémy. "Sice ještě netrénují na sto procent, ale hrát určitě budou."

Domácí tým odehrál po výměně trenéra tři prvoligové zápasy a ani v jednom neprohrál. Po odchodu slovenského kouče Lubomíra Urbana, jehož nahradil Michal Pekárek, nejprve zdolal pražskou Spartu, poté přivezl cenné dva body z palubovky brněnského A Plus a nakonec si poradil s Ostravou.

V souboji s Mlékárnou Kunín by navíc mohl poprvé vyběhnout na hřiště uzdravený reprezentant Radek Nečas. Basketbalista, jenž přišel do Prostějova z Nymburka, od léta kvůli zdravotním potížím nehrál. Už několik týdnů však trénuje a před několika dny zvládl i zápas Českého poháru v Plzni (Prostějov jej vyhrál 111:59), takže by jeho startu v televizní dohrávce nemělo nic bránit.

Očima expertů

Jaroslav Kovář: Zcela jistě půjde o nejzajímavější utkání celého kola. Prostějov má výhodu domácího prostředí, ve kterém v minulém kole získal oba body proti Ostravě, i když utkání nakonec nebylo úplně jednoznačné. Domácí basketbalisté hrají někdy až příliš individualisticky a proti kvalitativně vyrovnaným soupeřům mívají problémy. Myslím si, že pokud se Mlékárně Kunín podaří udržet na přijatelném počtu nastřílených bodů Callahana a Miloše a rozehrávači Chavisovi se podaří eliminovat Petra Czudka, mají hosté šanci na úspěšný výsledek. Tip: 2.

Josef Jelínek: Z pohledu hráčských kádrů nemá smysl obě družstva porovnávat, neboť oba trenéři mají k dispozici velice silné týmy. Půjde spíš o to, jak si jednotliví hráči dokáží vyjít vstříc a v tomto směru je na tom zatím jednoznačně lépe Kunín. V domácím dresu je Petr Czudek jediným hráčem, který dokáže družstvo "ukočírovat" a pokud by se ho Kunínu podařilo dostat do problémů s fauly nebo když jej Chavis dokáže eliminovat, šance Mlékárny ještě vzrostou. Prostějov sice hraje doma a samozřejmě může vyhrát, ale myslím si, že se budou radovat hosté. Tip: 2.

Dohrávka 3. kola

ČEZ Basketball Nymburk - A Plus ŽS Brno
(5. 12. v 17.30)

Oba týmy sehrají dvě utkání během pouhých tří dnů. V sobotu vyválčily na domácích palubovkách povinné dva body s papírovými outsidery, ovšem zatímco basketbalisté A Plus se s poslední Sadskou vypořádali bez sebemenších problémů, mistrovský soubor musel nečekaně bojovat o výhru nad předposledním Handicapem až do úplného závěru.

"Myslím si, že Nymburk svého sobotního soupeře podcenil, stejně jako v sedmém kole Ústí. Výsledek tohoto utkání pro nás není v žádném případě směrodatný, protože nás domácí hráči bezpochyby nepodcení," uvedl brněnský trenér Miroslav Pospíšil. "Nymburk bude hrát určitě v jiné sestavě a tím pádem půjde o úplně jiný basketbal."

Brno by měla dovést k úspěšnému výsledku především kvalitní defenzívní činnost. "My se musíme prosadit dobrou obranou a bojovností," zdůraznil Pospíšil. "Uvědomme si, ze když Nymburk hraje evropský pohár, tak z českých hráčů prakticky vůbec nikdo nehraje, zatímco my bojujeme pouze s našimi hráči."

Pro Středočechy je duel s A Plus dalším z řady náročných zápasů. Kolotoč, do kterého nymburští hráči na začátku sezony naskočili, se i nadále točí velice rychlým tempem. "V průběhu pětapadesáti dní odehrajeme dvacet zápasů," spočítal trenér Michal Ježdík utkání, která jeho svěřenci sehrají v ligové soutěži a ve FIBA EuroCupu.

"Takto vysoký počet zápasů v tak krátké době samozřejmě bude mít na hráče dopad, a to jak ve fyzické, tak i v psychické únavě. Snažíme se tomu přizpůsobit tréninky i další věci okolo a zatím se nám to daří. Kromě nemocí nám dělají problémy jen drobné šrámy."

A Plus je o poznání kvalitnějším družstvem, než jakým je druhý brněnský tým, který Nymburk udolal v sobotu. Ježdík to dobře ví a z předností nejbližšího protivníka vyzdvihuje především na hru reprezentačního pivota Petra Bendy.

"Má obrovsky vysoká čísla v doskakování, po kterém Brňané získávají druhé a třetí střely v jednom útoku. Potřebujeme také zastavit soupeřovu tříbodovou střelbu a rychlý protiútok."

Stejně jako v duelu s Handicapem se Nymburk i tentokrát musí obejít bez jednoho z klíčových hráčů, slovenského basketbalisty Radoslava Rančíka. "Má virózu a hrát určitě nebude, raději jej budeme šetřit," dodal Ježdík.   

Očima expertů:

Jaroslav Kovář: Nymburk má výhodu domácího prostředí a diváci budou jeho šestým hráčem, naopak A Plus nemá co ztratit, může hrát uvolněně a pokusit se o překvapení. Musím připomenout výsledek sobotního utkání Nymburka s brněnským Handicapem (88:83), který je hodně překvapivý. Ukazuje se, že s papírově slabšími týmy, jako bylo Ústí či Handicap to letos mistrovi zatím moc nevychází a výsledky jsou poměrně těsné. Možná v tom může hrát roli slabší koncentrace, ale to proti A Plus určitě nehrozí. Hosté patří mezi nejsilnější ligové týmy a bude to úplně jiný zápas. Proto se dá očekávat, že nymburští basketbalisté předvedou mnohem koncentrovanější a lepší výkon, který je dovede k vítězství. Tip 1.

Josef Jelínek: Zdá se mi, že Nymburk má navzdory těsnému výsledku z posledního duelu s Handicapem Brno stabilnější formu, přesto má Brno za určitých předpokladů šanci na úspěšný výsledek. Když se hostům podaří pokrýt či alespoň utlumit hráče pod košem i na perimetru a basketbalistům A Plus se naopak bude dařit, pak mají reálnou šanci favorita potrápit. Já si však myslím, že i když brněnský tým bude držet s domácími po většinu zápasu krok, určitě přijde nějaký pětiminutový úsek ve prospěch Nymburka a ten dohrávané utkání vyhraje. Tip: 1.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Francouz o konci: Jako rozchod s holkou. Bolí to, ale časem se mi uleví

19. dubna 2024  16:49

Oznámení o konci kariéry nepřekvapilo. Hlavně v posledních sezonách měl brankář Pavel Francouz...

Puškař Přívratský byl na olympijské kvalifikaci v Riu druhý

19. dubna 2024  16:12

Jiří Přívratský skončil druhý ve světové olympijské kvalifikaci v Riu de Janeiro ve střelbě z...

První gól v NHL a bitka. Klapka slyšel chválu, radostí poprskal spoluhráče

19. dubna 2024  15:52

Běžela třináctá minuta duelu mezi Calgary a San Jose (5:1) v posledním kole základní části NHL....

Obavy z akcí teroristů a Rusů. Hry v Paříži ohlídají i stovky tajných agentů

19. dubna 2024  15:40

Zdálo se to jako velmi atraktivní nápad, když s ním organizátoři her v Paříži přišli poprvé:...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...