Basketbalisté Prostějova - ilustrační foto

Basketbalisté Prostějova - ilustrační foto | foto: BK Prostějov

Prostějovský basketbal má finanční potíže, hrozí mu stěhování do Brna

  • 1
Prostějovští Orli se drží ve vzduchu silou vůle a mají polámaná křídla. Ambiciozní basketbalový klub, který od svého postupu do Mattoni NBL získal čtyři bronzové a čtyři stříbrné medaile, sužuje nedostatek financí. Hráčům chybí výplaty, jednání o nových sponzorech jsou neúspěšná. Podle katastrofického scénáře se poslední finalista odhlásí z rozehrané soutěže, lepší variantou je stěhování do Brna.

"Jedná se o přestěhování s platností od 1. ledna příštího roku," uvedl dobře informovaný zdroj se zákulisí prostějovského klubu.

Partnerem na druhé straně stolu je prvoligové JBC Brno, které o plánech na nejvyšší soutěž hovořilo už na předsezonní tiskové konferenci. Jednání by měla vyvrcholit do konce listopadu.

Finanční potíže domácí vicemistr řeší už téměř rok. V závěru toho loňského se vedení klubu se hráči dohodlo na snížení výplat, přesto se Orli potřetí v řadě probojovali do finále. V létě už ale odešly tři opory - Yemi Nicholson, Travis Peterson a Jamar Smith. "V současné době jsme je prostě nemohli udržet," řekl po odchodu amerických hráčů generální manažer BK Prostějov Petr Fridrich.

Omlazená a také levnější sestava se po vlažném začátku nového ročníku dostala do tempa a po sérii čtyř výher v řadě odehrála naprosto vyrovnanou partii s Nymburkem. Úřadující šampion na Hané vyhrál o pouhé tři body, když musel dohánět až patnáctibodové manko. Přesto hráči přiznávají, že v kabině chybí pohoda. Důvodem jsou pochopitelně peníze.

"Není to jednoduchá situace. Kdyby k nějakému zpoždění došlo třeba v polovině ročníku. Ale hned na jeho začátku? To není dobré a každý na to pochopitelně myslí," nechal se slyšet jeden z prostějovských basketbalistů.

Přes probíhající jednání stále ještě není o budoucnosti klubu rozhodnuto. Hráči mají přislíbeno, že v příštím týdnu dostanou část dlužných výplat a v sobotu v dalším duelu nastoupí proti USK Praha. Stále ještě v dresech Prostějova.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž