Pro Brno je utkání s Nymburkem výzvou

  15:18aktualizováno  15:46
Praha - Všech šest zápasů 15. kola má v sobotu na programu Mattoni Národní basketbalová liga mužů. Ostře sledované bude především střetnutí A Plus ŽS Brna s mistrovským Nymburkem, důležitý souboj se odehraje i na Letné, kde pražská Sparta přivítá Děčín. Jedno z klíčových utkání čeká basketbalisty Ústí, kteří budou chtít v duelu s Ostravou ukončit sérii devíti porážek v řadě.

Sparta Praha - BK Děčín
(7. 1. v 16 hodin)

Pražané v minulém kole pořádně prohnali Nymburk a proti Děčínu chtějí na svůj velmi dobrý výkon z tohoto utkání navázat. "Nutno podotknout, že pokud chceme bojovat o umístění v první šestce, tak musíme maximálně využívat výhody domácího prostředí," zdůraznil sparťanský trenér Jaromír Geršl.

Na postup do skupiny A1 si dělají zálusk i Severočeši. "S Děčínem jsme na tom výkonnostně podobně. Soupeř má dobře organizovanou hru jak v útoku, tak i v obraně, celá jeho hra pochopitelně leží na Sandersovi. My bychom se měli spolehnout především na podkošové hráče, ovšem uvidíme, jestli se nám podaří proti pohyblivějším pivotům Děčína využít naší výškové převahy," doplnil Geršl.

Hostující kouč Pavel Budínský pokládá Spartu za velice silného protivníka. "Sparta je kompaktním týmem, jehož osa je už hodně dlouho spolu. Navíc nově příchozí zahraniční basketbalisté, zejména Savič s Fonem, se ihned zařadili mezi lídry."

Severočechům se však proti Spartě v posledních letech daří. V Mattoni NBL vyhráli již devět utkání v řadě včetně čtyř duelů na Letné. "Každý zápas je jiný, ale myslím, že na Spartu umíme zahrát," přikývl Budínský. "Jsme schopni produkovat takový basket, který domácím nemusí tolik sedět, to znamená rychlou a agresivní hru. V každém případě to však na Spartě bude velice těžké."

Předchozí vzájemný zápas

Děčín - Sparta Praha 83:79
(Sanders 26 - David Douša a Dvořák 13)

SČP Ústí n. L. - NH Ostrava
(7. 1. v 16 hodin)

Hráči obou družstev se v současné době nacházejí ve zcela odlišném psychickém rozpoložení. Zatímco domácí Plynaři prohráli již devět zápasů v řadě, Ostrava poslední dvě utkání zvládla a díky šťastným střelám v poslední vteřině porazila Sadskou i Děčín.

"V žádném případě však na severu Čech nečekám jednoduché střetnutí. Ústečané jistě budou chtít využít výhody domácího prostředí, navíc u nás odehráli velice dobrý zápas," uvedl hostující trenér František Rón.

"Podle mého názoru bude hodně záležet na tom, jak se oběma týmům vydaří vstup do zápasu. Pro nás bude celé utkání hodně složité především z hlediska podkošové hry, neboť nám stále chybí Zbyněk Pospíšil. Proto bude velice důležité, jak se do obrany zapojí hráči z perimetru."

Kouč Plynařů Jan Šedivý poukázal především na skutečnost, že Ostrava přijede do Ústí v dobré pohodě. "Dvě výhry našeho nejbližšího soupeře určitě povzbudily. Ostravští hráči zjistili, že mohou vyhrávat i bez Zbyňka Pospíšila."

Novou huť považuje za nesmírně kvalitního protivníka. "Tým Ostravy rozhodně není nekvalitní, ale byl zaskočený ztrátou jednoho z lídrů. Teď se však otřepal a znovu předvádí svou tradiční ostravskou hru. My se ji musíme pokusit nabourat, to znamená vyvíjet na soupeře co možná největší tlak a nenechat jej hrát v klidu své útočné systémy."

Předchozí vzájemný zápas

Ostrava - Ústí n. L. 81:75
(Gavlák 21 - Vrchota 17)

A Plus ŽS Brno - ČEZ Basketball Nymburk
(7. 1. v 16.30)

Zřejmě nejatraktivnější duel 15. kola by měl nabídnout pohledný a snad i dramatický basketbal. Domácí tým je v průběžné tabulce Mattoni NBL na třetím místě, na suverénně vedoucí Nymburk ztrácí čtyři body. "Je to pro nás výzva," prohlásil o střetnutí s obhájcem titulu brněnský trenér Miroslav Pospíšil.

Největší problémy mu dělá zdravotní stav několika hráčů. "Klimek měl angínu a ještě netrénoval, Prachaře trápí bolavá pata. Žarkovič má natažený stehenní sval a Němec odchází do Jindřichova Hradce. Proti Nymburku už nenastoupí."

Zkušený trenér navíc upozorňuje na rozdíl, který mezi oběma českými špičkovými týmy je. "Jde o rozpočet. Vždyť se klidně může stát, že proti nám bude na palubovce stát pět cizinců," říká Pospíšil.

"Nymburk má mnohem vyšší rozpočet, než my. Trenér Ježdík po zápasech v EuroCupu neustále říká, jaký rozpočet má Nymburk a jaký třeba Petrohrad. Jenže v tom případě také musí říct, jaký rozpočet má Nymburk v porovnání s námi! Chtěl bych říct, že rozdíl mezi rozpočtem Nymburka a Petrohradu rozhodně není tak vysoký, jako rozdíl mezi rozpočtem Nymburka a A Plus ŽS."

Předchozí vzájemný zápas

Nymburk - A Plus ŽS Brno 92:66
(Savanovič 18 - Benda 17)

BK Prostějov - Synthesia Pardubice
(7. 1. v 16.30)

Prostějov sice v minulém kole napravil své předchozí selhání z duelu s USK Praha, ovšem ani výkon proti brněnskému Handicapu trenéra Michala Pekárka plně neuspokojil. "Jsem spokojen s vítězstvím, ovšem s hrou našeho týmu nikoliv," prohlásil Pekárek na webových stránkách prostějovského klubu.

Své výtky směřoval především k defenzívní činnosti svých svěřenců. "Obrana je špatná zvláště v případech, kdy vystřídáme jednoho či dva hráče ze základní sestavy. Také je potřeba hrát kolektivně, a to i v době, kdy vedeme třeba o dvacet bodů."

Ani hosté však nehrají v posledních týdnech v ideální formě. V minulém kole na domácí palubovce vysoko podlehli A Plus Brnu a celkem šlo již o pátou porážku v řadě.

"Díváme se na to reálně a s tím, že bychom sérii neúspěchů přerušili právě v Prostějově, příliš nepočítáme," přiznal pardubický trenér Stanislav Petr. "Půjde nám především o to, abychom se výkonnostně zvedli a předvedli takový výkon, jaké jsme předváděli na konci minulého roku."

Předchozí vzájemný zápas

Pardubice - Prostějov 79:86
(Špička 18 - Callahan 29)

BK Sadská - USK Praha
(7. 1. v 17 hodin)

Nováček nejvyšší soutěže vstoupí do duelu s favorizovanými vysokoškoláky povzbuzen první výhrou v Mattoni NBL. Svěřenci trenéra Petra Hyblera v minulém kole pokořili Ústí a rádi by zahájili úprk z chvostu tabulky.

"Stále je však na čem pracovat," nepropadal Hybler euforii. "Teorie hovoří o tom, že by se USK dal porazit. Soupeř je hodně silný, navíc poslední zápasy mu opravdu vyšly. Pokud se nám však podaří z naší hry odstranit některé chyby, mohli bychom se dočkat dalšího vítězství."

Pražané zakončili duelem s Mlékárnou Kunín sérii zápasů s nejtěžšími soupeři a na půdě Sadské chtějí navázat na dobré výsledky z posledních kol. "Několik hráčů se však potýká se zdravotními problémy," posteskl si trenér Petr Treml.

"Nešťastný byl zejména závěr zápasu s Kunínem. Během posledních dvou minut se zranili Krátký s Kotasem a jejich start v sobotním utkání je ohrožen. To samé platí i pro Tomáše Hrubého, navíc zraněn je i Bosák."

I přesto prý hosté udělají pro úspěšný výsledek maximum. "Domácí tým odehrál několik posledních zápasů velice dobře. Blízko k vítězství měli už v soubojích s Mlékárnou Kunín a Ostravou. V každém případě nás čeká velice těžké utkání."

Předchozí vzájemný zápas

USK Praha - BK Sadská 91:90
(Bosák 20 - Rivers 21)

Mlékárna Kunín - Handicap Brno
(7. 1. v 17 hodin)

Novojičínští jsou zatím v tabulce druzí za úřadujícími šampiony z Nymburka a jejich pozice je staví do role jednoznačného favorita. "V utkání s Brnem bychom chtěli potvrdit těžce vybojované vítězství z palubovky USK Praha," prohlásil domácí trenér Zdeněk Hummel.

"Je pravdou, že jsem moc zápasů Handicapu neviděl, ale výsledky brněnského týmu se v poslední době zlepšily. Jak znám trenéra Havlíka, určitě bude spoléhat na zónovou obranu. Musíme být velice pozorní, neboť nás čeká opravdu nepříjemný soupeř."

Brno čeká další utkání na hřišti špičkového českého klubu. V Prostějově hosté prohráli o třináct bodů, ani tentokrát se od nich nečeká, že by favoritovi nějak výrazně vzdorovali. "Tyto zápasy jsou pro nás v podstatě stejné," tvrdí trenér Vlastimil Havlík.

"Snažíme se hrát dobře a uvidíme, jestli to bude stačit. Prostějov nás přehrál rychlostí a podobný styl hry vyznává i Mlékárna Kunín. Proto bude naším prvořadým cílem zastavit jeho rychlou hru," dodal Havlík.

Předchozí vzájemný zápas

Handicap Brno - Mlékárna Kunín 72:87
(Čubela 20 - Warrick 28)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Kabinu jsem neztratil, ale poučím se. Trenér Jílek poprvé o konci v Olomouci

25. dubna 2024  9:57

Vyvenčí Flipu, fenku maďarského ohaře, ale do kavárny kousek od svého bydliště loveckého psa raději...

Chci vyhrát první ligu a jít do baráže, říká nový zlínský kouč Pardavý

25. dubna 2024  9:57

Z kempu slovenské reprezentace před mistrovstvím světa si odskočil do Zlína, aby tady podepsal...

Nám klukům z hor zima na kurtu nevadí, říká tenista Kolář

25. dubna 2024  9:26

Za stavu 6:7, 1:2 a 0:15 Jakub Nicod oznámil, že končí. Kvůli problémům se zády nedohrál středeční...

Ostravský pivot Heinzl: Místy to je boj, jako bychom šli do ringu

25. dubna 2024  9:22

Neuvěřitelné. Basketbalisté NH Ostrava ve čtvrtfinále národní ligy sahají po postupu. Nad obhájci...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...