Nneka Ogwumikeová z LA Sparks zachraňuje míč ve hře.

Nneka Ogwumikeová z LA Sparks zachraňuje míč ve hře. | foto: Profimedia.cz

Jednička i sestra jedničky. A teď také hrdinka Los Angeles

  • 1
Stala se hrdinkou. Svému týmu zajistila po dlouhých čtrnácti letech titul v ženské NBA. Nneka Ogwumikeová, podkošová hráčka Los Angeles Sparks, prožívá výjimečné chvíle své basketbalové kariéry.

Hollywoodská aréna Staples Center byla pro takové hvězdy jako ona postavena. Po finále WNBA do sportovního pantheonu města Los Angeles vystoupala Nnemkadi Ogwumikeová.

Šestadvacetiletá hráčka kalifornského klubu Los Angeles Sparks rozhodla o výhře 77:76 nad obhajujícími Minnesota Lynx pouhé tři vteřiny před závěrečnou sirénou. V pátém, tedy posledním utkání celé finálové série.

„Jsem velmi vděčná a šťastná,“ sdělila bezprostředně po utkání americké stanici ESPN.

Rozhodující koš je však pouze pomyslnou třešničkou na dortu celého příběhu. Svůj americký sen začala rodačka z Texasu, jejíž kořeny sahají do Nigérie, žít už v mládí.

Sestřih pátého finále WNBA

Společně se svou sestrou Chinenye přezdívanou Chiney trávily veškerý čas pod vysokým košem. Nepředháněly se, kdo bude lepší, zdravě se motivovaly a snažily si pomáhat.

„Samozřejmě jsme spolu soutěžily, ale více jsme spolupracovaly. Nechtěla jsme být lepší než sestra, pouze využít toho druhého k tomu být lepší,“ říká 26letá Nneka, která je o dva roky starší.

A možná i díky tomu se sestry Ogwumikeové staly teprve druhými sourozenci v historii amerického sportu, kteří byli draftováni na prvním místě. Před čtyřmi let po Nnece sáhl právě tým Sparks. O dva roky později zamířila mladší Chiney do týmu Connecticut Sun. Kromě nich se to povedlo pouze bratrům Manningovým v americkém fotbale.

SESTRY V AKCI. Nneka Ogwumikeová (vlevo) z Los Angeles a Chiney Ogwumikeová z Connecticutu na sebe narážejí v WNBA.

Obě se těšily až se spolu potkají na palubovce. Každá však v jiném dresu.

„Můj bože, ono se to opravdu stalo,“ říkala si před soubojem 24letá Chiney. „Po zápase jsme se nechlubily našimi statistikami. Ani o odplatě jsme se nebavily,“ vzpomíná Nneka, která v zápase nastřílela 24 bodů, tedy o šest více než její sestra. Její tým jednoznačně porazil Connecticut Sun 90:64.

Povahou jsou obě naprosto odlišné. Zatímco starší Nneka se zajímá o kulturu, módu a dobře se cítí ve společnosti, mladší Chiney trápí světové globální problémy, ale také politika. Kromě basketbalu je spojuje ještě další věc, obě stojí v čele hráčské asociace WNBA.

„Jsem moc ráda, že můžu být opět v jednom týmu se svou sestrou. Reprezentujeme nejlepší basketbalové hráčky světa.“ řekla Chiney pro agenturu AP.

V publiku během finálové série však své sestře nefandila. Zrovna se nacházela v Číně.

A tak popřála alespoň po telefonu.

21.října 2016 v 05:49, příspěvek archivován: 23.října 2016 v 20:25

Nneka Ogwumike celebrate with sister Chiney in China via cell phone. https://t.co/LA3rMBLLcA

Nneka Ogwumikeová letos zažila perfektní ročník. Nastřádala průměr 19,7 bodů na zápas a stala se nejužitečnější hráčkou základní části celé soutěže. Teď přidala i mistrovský titul a rozšířila klub sedmi hráček, kterým se v jedné sezoně podařilo stát se MVP a šampionkou WNBA.

„Nevadí mi když nezískám žádný bod, chci pomoci týmu,“ prohodila skromně během finálové série.

Jen pozvánka do americké reprezentace - která je zároveň zlatým poukazem, letos před olympiádou v Riu oběma sestrám utekla.

Během posledních zápasů letošního ročníku WNBA se Ogwumikeové střelecky příliš nedařilo. Zastoupit ji dokázala spoluhráčka, ale také obrovská kamarádka Candace Parkerová, která v posledním zápase sezony přispěla k výhře Los Angeles čtyřiadvaceti body.

„Pro mě osobně to byl výjimečný rok,“ ohlédla se Parkerová.

O tom, že i dámský basketbal je na americkém kontinentu oblíbeným sportem, svědčí blahopřání některých hvězd. Mezi prvními gratulanty nechyběla ani opora úřadujících šampionů NBA LeBron James. „Neuvěřitelný zápas,“ napsal na svém twitterovém účtu.

21.října 2016 v 04:13, příspěvek archivován: 24.října 2016 v 15:06

What a unbelievable game!!! @WNBA. Congrats @Nnemkadi30 @Candace_Parker and the rest of the LA Sparks!!

Přidal se i španělský obr Pau Gasol nebo herec Samuel L. Jackson. Poblahopřát nezapomněl ani Shaquille O ́Neal.

Dlouho budovaný tým Los Angeles Sparks slaví svůj třetí titul v historii. Trvalo čtrnáct let než se fanoušci v Kalifornii dočkali. Pokud však jádro týmu okolo Ogwumikeové a Parkerové vydrží pospolu, V Hollywoodu se mohou radovat častěji.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž