Český pivot Ondřej Balvín

Český pivot Ondřej Balvín | foto: ČBF / Václav Mudra

Basketbalisté jsou před duelem s Ruskem kompletní, dorazil i Balvín

  • 3
Čeští basketbalisté nastoupí do čtvrtečního duelu kvalifikace o mistrovství světa s Ruskem v nejsilnější sestavě. V pondělí se k týmu připojil i pivot Ondřej Balvín, třetí nejlepší český hráč za minulou sezonu.

Pětadvacetiletý pivot euroligové Gran Canarie měl jako jediný potíže s uvolněním z klubu, zvlášť když měl lehčí zdravotní potíže. Sám ale velmi chtěl reprezentovat a nakonec se povedlo dosáhnout dohody. Český tým tak na tréninku přivítal svého nejužitečnějšího hráče dosavadního průběhu kvalifikace s průměry 9,3 bodu a 7,7 doskoku na utkání.

„Ondra vynaložil velké úsilí, aby se k nám připojil v průběhu přípravy Gran Canarie. Je důležitou součástí našeho týmu, v předchozích zápasech kvalifikace nám hodně pomohl, ale teď ho musíme implementovat do týmu, který už má za sebou dva přípravné zápasy,“ řekl trenér Ronen Ginzburg.

Balvín připustil, že nováček Euroligy ho nechtěl pustit. „Oni se na to moc netvářili, to chápu, chrání si své zboží. Podle pravidel mě ale musí pustit nejpozději 72 hodin před zápasem, takže to natahovali co nejdéle. Nakonec nás odjelo pět hráčů a všichni ve stejnou dobu,“ popsal Balvín na dnešním setkání s novináři.

„Já chtěl reprezentoval a věděl jsem, že tohle je jediná možnost během této sezony. Navíc hrajeme doma i s Tomášem Satoranským a Honzou Veselým, což je lákadlo. Máme sílu, ale bude záležet, jak se sehrajeme. Se Satym se znám, hráli jsme spolu čtyři roky v Seville, takže to bude hlavně o tom, abychom si vyhověli všichni,“ dodal.

Dokonce si umí představit, že by byli na hřišti společně s Veselým jako dva nejvyšší čeští hráči v sestavě. „Budu to teprve řešit s trenérem, co má s námi v plánu. S Honzou jsme ale schopni si vyhovět. Já teď přes léto pracoval na střelbě, tak bych v útoku mohl hrát více zvenku,“ míní 217 centimetrů vysoký pivot.

Důležitost Balvínova příjezdu ukázal sobotní přípravný zápas s Tureckem, ve kterém měl Veselý potíže s fauly a rázem měl český tým problémy pod košem, což Turky nastartovalo k velkému obratu a vítězství. A proti silově hrajícím Rusům se vysoký pivot Balvínova kalibru bude hodit.

Jediný otazník v sestavě nyní visí nad Blakem Schilbem. Nejzkušenější hráč českého výběru si v pátečním utkání s Itálií poranil rameno a čeká na výsledky vyšetření.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž