Joel Embiid z Philadelphie se právě zranil v utkání proti Washingtonu. | foto: AP

Bez Embiida to nešlo. Philadelphia přišla o tahouna a Washington odvrátil vyřazení

  • 8
Basketbalisté Washingtonu výhrou 122:114 nad Philadelphií odvrátili vyřazení v prvním kole play off NBA. Wizards využili zranění hvězdy soupeře Joela Embiida a snížili na 1:3 na zápasy.

Hvězda Philadelphie odkulhala do šatny ke konci první čtvrtiny za stavu 29:27, do té doby stihl nasbírat osm bodů a šest doskoků. Byť Tobias Harris zaznamenal 21 bodů, 13 doskoků a pět asistencí, Sixers klíčového hráče nahradit nedokázali.

„K tomu, abychom vyhrávali, Joela nutně potřebujeme,“ shrnul rozehrávač Ben Simmons, jehož tým promarnil šanci na první vítězství 4:0 na zápasy za posledních 36 let.

„Není to konec světa,“ prohlásil Harris. Kromě něj nastříleli Tyrese Maxey 15 bodů a George Hill 14. Sixers celkem zahodili 12 trestných hodů a trefili pouze 12 z 38 pokusů za tři body. Navíc prohráli na doskoku 48:57 a na body z protiútoku 7:21.

Sestřih zápasu Washington vs. Philadelphia:

Nejlepším střelcem duelu byl s 27 body Bradley Beal, kromě něj Wizards spoléhali na Russella Westbrooka, jenž se 12. triple doublem v play off dostal na třetí pozici v historické tabulce. Vede s 30 Magic Johnson, Lebron James jich má na kontě 28. Tahoun Wizards si připsal 19 bodů, 21 doskoků a 14 asistencí.

V utkání musela ve třetí čtvrtině zasahovat ochranka, protože na hřiště vnikl jeden z fanoušků. Nikdo nebyl zraněn. Jedná se o čtvrtý incident za poslední dny: na Kyrieho Irvinga hodil v Bostonu fanoušek lahev, na Trae Younga v New Yorku jiný plivl a Ja Morantovi v Utahu trojice diváků nevhodně spílala.

„Nikdo z nás nevěděl, co chce udělat,“ shrnul své pocity mladý křídelník Washintonu Rui Hačimura. „Jde o naprosto neakceptovatelné chování a něco podobného mě už opravdu unavuje. Zasloužíme si lepší zacházení,“ řekl trenér Scott Brooks. Divák byl posléze po zásahu ochranky předán místní policii.

Krok od postupu je stejně jako Philadelphia jednička západu Utah, jenž ve čtvrtém duelu v Memphisu uspěl 120:113. K triumfu jej dovedl s 30 body a osmi asistencemi Donovan Mitchell, 24 bodů a šest doskočených míčů přidal nejlepší náhradník sezony Jordan Clarkson. Rudy Gobert nasbíral 17 bodů.

Sestřih zápasu Memphis vs. Utah:

Jazz trefili 17 z 34 trojek, domácím naopak povolili pouze 10 úspěšných tref z perimetru za 35. Ani jim tak nevadilo, že v bodech z vymezeného území dominovali Grizzlies v poměru 64:40. Mitchell se navíc dostal v kariérních číslech v play off na 27,4 bodů na zápas, což je historické klubové maximum.

Memphis, který ve čtvrtém střetnutí vedl pouze o čtyři body, ale prohrával až o 13, táhl s 23 body, 12 přihrávkami a šesti doskoky mladík Ja Morant. Po 21 bodech zaznamenali Jaren Jackson Jr. a Dillon Brooks. Double double za 14 bodů a 12 doskočených míčů si připsal Litevec Jonas Valančiunas.

Play off NBA - 1. kolo

Východní konference - 4. zápas:
Washington - Philadelphia 122:114 (stav série 1:3).

Západní konference - 4. zápas:
Memphis - Utah 113:120 (stav série 1:3).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž