Patrik Auda (vlevo) z Manresy útočí v semifinále katalánské ligy přes Thomase...

Patrik Auda (vlevo) z Manresy útočí v semifinále katalánské ligy přes Thomase Schreinera z Andorry. | foto: ICL Manresa

Nová česká jednička. Auda řádil v katalánské lize, ale Barcelonu neobral

  • 0
Českým reprezentantem číslo jedna ve Španělsku byl v posledních letech Tomáš Satoranský. Po jeho odchodu do NBA i přestupu Ondřeje Balvína do Bayernu Mnichov je pomyslný trůn uvolněné. Ale už si o něj říkají první borci.

České zastoupení v nejlepší evropské lize se obměnilo. K odchodům musíme připočítat ještě přesun Pavla Pumprly z Estudiantes Madrid zpět k nymburským basketbalistům.

Na druhou stranu by se na palubovky Endesa ligy mohl podívat český mládežnický reprezentant Šimon Puršl, který už za Zaragozu nastoupil v přípravných zápasech. V Obradoiru, klubu ze Santiaga de Compostela, našel nový basketbalový domov Adam Pecháček.

Hlavní pozornost však bude věnována Davidu Jelínkovi a Patriku Audovi. Prvně jmenovaný přichází zpět do Španělska s nálepkou nejlepšího střelce polské ligy. Své dovednosti ukazoval už i v přípravných zápasech Andorry. A ani proti Audově Manrese v semifinále katalánské ligy si nevedl špatně, ale v souboji dvou brněnských rodáků byl tím druhým.

Oba Češi byli nejlepšími střelci svých týmů, ale Auda předvedl velkou show. Z pole minul pouze jednu ze sedmi střel, a to konto soupeře zatížil i dvěma trojkami. Z čáry trestného hodu proměnil šest z devíti pokusů. S 20 body na kontě byl jednoznačně hlavním tahounem Manresy do finále. Jelínek si při středeční prohře 72:77 připsal 12 bodů.

Nebýt zmíněného odchodu Tomáše Satoranského do Washingtonu, mohlo i ve finále dojít na český souboj. Manresu totiž ve čtvrtek vyzvala Barcelona, která splnila roli favorita a zvítězila 77:63.

Také obraně katalánského euroligisty dával nejvíc zabrat Auda, s 15 body nejlepší střelec poražených. Navíc mu chyběl jediný doskok k dosažení double-double a s užitečností 22 se vyrovnal největším hvězdám soupeře Doellmanovi s Perperoglem.

Pro český basket začala španělská sezona dobře. Jak bude pokračovat, dozvíme se už o tomto víkendu, kdy proběhne první ligové kolo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž