Návrat do roku 1984: trenér John Thompson (vlevo) a jeho hvězda Patrick Ewing...

Návrat do roku 1984: trenér John Thompson (vlevo) a jeho hvězda Patrick Ewing pro Georgetown vybojovali titul v NCAA. | foto: AP

Ewinga okradli. Olympijská zlata má teď náhradní, prsten získal přes eBay

  • 7
Skvostné úspěchy připomínaly Patricku Ewingovy medaile i zlatý prsten s drahokamy. Slavný americký basketbalista však před lety o své klenoty přišel. Ale už je má zpět. V podstatě...

Příběh o tom, jak legendu New York Knicks navštívil zloděj, byl ke slyšení v pořadu The Dan Patrick Show. „Občas je to k naštvání, být slavný,“ posteskl si jeden z nejlepších klasických pivotů všech dob.

Snazší bylo dostat se k prstenu pro vítěze univerzitní NCAA, kterým se Ewing honosí od triumfu Georgetownu nad Houstonem s Hakeemem Olajuwonem v roce 1984.

Šperk se ocitl na aukčním portálu eBay, a tak se k Ewingovi mohl vrátit. Zda si ho koupil, anebo ho získal právní cestou, to rodák z Jamajky nevyzradil. 

Větším problémem bylo získat dvě zlaté olympijské medaile, z olympiád 1984 v Los Angeles a 1992 v Barceloně, kam Ewing dorazil jakožto člen Dream Teamu.

S originály se doposud neshledal.

Ale požádal o pomoc Jerryho Colangela. Letitý sportovní funkcionář se pustil do práce a Ewingovi opatřil náhradní medaile. „Postaral se o mně, je to fakt skvělej chlap,“ poděkoval Ewing.

Dnes sedmapadesátiletému velikánovi schází úspěch v NBA, přes Chicago s Michaelem Jordanem a Scottiem Pippenem se k němu v 90. letech neprokousal. 

A zatím se v ní neprosadil ani jako trenér. Asistoval ve Washingtonu, Houstonu, Orlandu i Charlotte, kde ho zaměstnal právě Jordan, ale vytouženou pozici hlavního kouče nedostal. Od rok 2017 se snaží prorazit přes univerzitní basketbal, vede „svůj“ Georgetown.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž