Jiří Welsch (v modrém) na tréninku basketbalových Pardubic. Vpravo Josef...

Jiří Welsch (v modrém) na tréninku basketbalových Pardubic. Vpravo Josef Potoček. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pardubice jdou na Nymburk zbědované. Burnett je v trestu, Welsch v manku

  • 3
Před sobotním duelem se šampiony z Nymburka (od 17 hodin na Dašické) je soupiska pardubických basketbalistů ve zbědovaném stavu. Dva hráči nenastoupí s jistotou a start dalších tří, včetně čerstvé posily Jiřího Welsche, je v ohrožení.

Necelý rok zpátky pardubická Beksa doma Nymburk porazila. Jenže teď před prestižním zápasem se čtrnáctinásobným mistrem, hitem víkendového sedmého kola, moc dobré vyhlídky nemá.

Posuďte sami: 1. Hlavní tahoun týmu Dominez Burnett bude stát vinou trestu.

2. Scott Martin a Ondřej Kohout jsou zranění a jejich start je ve hvězdách.

3. Stoprocentně nelze počítat ani s exkluzivní posilou Jiřím Welschem, který má zápasové manko a s týmem je teprve od úterka.

4. David Škranc, křídelník, který nikdy neváhá vypustit na koš soupeře střelu z dálky, je dlouhodobě na marodce.

„Musíme to brát jako šanci pro ostatní hráče, kteří se jistě vynasnaží předvést to nejlepší ze sebe a maximálně pomoci svému týmu. Celé mužstvo se musí ještě o to víc semknout a předvést co nejlepší kolektivní výkon na obou polovinách hřiště,“ říká především s ohledem na nucenou absenci Burnetta kouč Tomáš Bartošek.

Dominez Burnett (vlevo) z Pardubic střílí přes Petra Bohačíka z Ostravy.

Beksa do klání vstoupí s bilancí tři vítězství, dvě porážky, Nymburk byl dosud bezchybný ve všech pěti ligových střetnutích. Naposledy však v úterý podlehl v Lize mistrů doma tureckému Besiktasi 64:70.

„Po změně trenéra Nymburk ještě více zagresivnil obranu a zrychlil přechod do útoku. Často hraje v nižší sestavě, kdy na pozici čtyři alternují Martin Kříž, Pavel Pumprla a Jaromír Bohačík. I díky tomu může být jeho hra tak rychlá a agresivní. Alfa a omega našeho úspěchu je v eliminaci vlastních ztrát míče,“ uvědomuje si trenér Bartošek.

Proč proti Nymburku nesmí hrát Dominez Burnett

Dominez Burnett, největší hvězda Pardubic, dostal od disciplinárního ředitele Kooperativa NBL Pavla Hlaváčka dodatečný jednozápasový trest a pokutu 7 500 korun za faul na Roberta Landu v utkání Beksy v Děčíně (29. 10.).

„Na základě videozáznamu z výše uvedeného utkání bylo zjištěno, že hráč Dominez Burnett se v tomto utkání dopustil hrubého zákroku spojeného s úderem pěstí do zad protihráče,“ píše mj. Hlaváček v dopise adresovaném Burnettovi.

Výše trestu byla pro nás překvapením, protože zákrok v daném zápase nebyl potrestán, ani nikdo v zápise o utkání nepožadoval disciplinární řízení. Nezpochybňujeme fakt, že hrubý zákrok Domineze měl být v zápase potrestán (s velkou pravděpodobností diskvalifikačním faulem). Nicméně rozhodnutí disciplinárního ředitele o trestu zastavení závodní činnosti na jeden zápas nereflektuje z našeho pohledu skutkovou podstatu zákroku a vůbec nebere v potaz celkový kontext zápasu,“ píše se ve vyjádření pardubického klubu k trestu.

Beksa se následně odvolala k vrchnímu řediteli NBL Zdeňku Břízovi, ale s protestem nepochodila. „Stávající stav, kdy o trestech v NBL rozhoduje sama jediná osoba disciplinárního ředitele a má možnost kdykoliv zahájit disciplinární řízení z vlastní iniciativy, dle svého uvážení, je z našeho pohledu naprosto nepřijatelný. Dlouhodobě usilujeme na ALK o zřízení Disciplinární komise, jako tomu je u jiných sportů,“ zní dále v prohlášení Pardubic.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž