Jerrick Harding (vpravo) z Nymburka obchází Michala Svojanovského z Pardubic.

Jerrick Harding (vpravo) z Nymburka obchází Michala Svojanovského z Pardubic. | foto: David Šváb / ERA Basketball Nymburk

Pardubice v září čeká Federální pohár. První vrchol, těší se klub

  • 2
Vyjma loňského covidového ročníku patří nejvyšší basketbalová soutěž už sedmnáct let v řadě Nymburku, přes který se pak těžko postupuje i v domácím poháru. Pardubickým basketbalistům však v příští sezoně přibude nová výzva. Zúčastní se totiž premiérového ročníku toho Federálního.

„Vznik Federálního poháru vítáme a rádi jej budeme hrát,“ řekl pro klubový web sportovní ředitel Beksy Radek Nečas, který bude zároveň sedět v organizačním výboru nově vzniklé soutěže.

Vedle Pardubic ji z českých zástupců absolvuje také Opava, Kolín, USK Praha, Děčín a Olomoucko. Ze sousedního Slovenska se pak připojí Patrioti Levice, Spišská Nová Ves, Lučenec, Iskra Svit, Inter Bratislava a Prievidza.

„Věříme, že nám to přinese kvalitní zápasy, které nedlouho před startem nového ročníku domácí soutěže přilákají fanoušky,“ uvedl Nečas. 

Hrát se bude během dvou víkendů 3. až 5. a 10. až 11. září. V první fázi se ve formátu každý s každým soupeři střetnou ve čtyřech skupinách po třech týmech, další víkend se pak vítězové jednotlivých skupin utkají o celkový triumf na miniturnaji Final Four. Zbylé mančafty si zahrají o umístění (5. až 12. místo).

„Pro kluby, pro hráče, ale hlavně pro fanoušky se bude jednat o první vrchol sezony,“ těšil se Nečas.

Los turnaje proběhne v pátek 30. července, v polovině tohoto měsíce pak budou oznámena dějiště jednotlivých utkání.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž