Oštěpař Backley stihl v Česku i basketbal

  • 1
Nymburk - Těsně před tím, než v sobotu v Nymburku odstartovalo utkání první ligy basketbalistů, byl osmi stovkám diváků představen velmi speciální host – čtyřnásobný mistr Evropy v hodu oštěpem Steve Backley. Velký soupeř i kamarád Jana Železného o víkendu v Nymburku předával zkušenosti oštěpařským talentům.

Jak se blíží ke konci bohaté kariéry, jeho zájem se přesouvá do oblasti fyzické a psychologické přípravy sportovců. V přestávce duelu byl za aplausu fanoušků přizván k soutěži v trestných hodech s třemi malými kluky. Ač měl dobrou techniku, své pokusy neproměnil. „Mám rád všechny týmové sporty, sám jsem hrál ragby,“ přiznal se divákům v hale.
 
Sympatickému Angličanovi se obzvlášť líbí sport na živo. „U televize člověk nemá ten správný zážitek z atmosféry a vnímání rychlosti hry a pohybu hráčů.“

Tradičně hlučné nymburské prostředí se mu zamlouvalo. Byla to jeho prvoligová basketbalová premiéra v roli diváka. „Zatím jsem viděl jen zápasy NBA v televizi. Jednou bych v Americe moc rád navštívil nějaký osobně,“ řekl.
  
Duel, v němž Nymburk jasně přehrával Trigu Brno, označil za velmi dobrý. "Hra domácích se sleduje pěkně, mají výborné hráče, zvlášť musím ocenit dvě trojky pivota Zídka," chválil.

Nymburk sezonu rozjel k ligovému titulu. A Backley, kterého příští rok čeká poslední olympiáda? "Ačkoliv to nebude lehké, je zlato v mých silách. Zůstává mým velkým snem."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž